Hebban Debuutprijs 2021: dit zijn de genomineerden!
De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten die voor het eerst werd uitgereikt in 2016 (toen nog als de 'Hebban Award voor het Beste Debuut'). De Hebban Debuutprijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en Young Adult.
De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs in Nederland en Vlaanderen (samen met de Hebban Thrillerprijs) die een grote invloed heeft van lezers. Onze dank gaat dan ook uit naar de 120-koppige lezersjury die uit de longlist van 15 boeken onderstaande shortlist heeft bepaald. Hieruit zal de professionele eindjury het boek kiezen dat in september de felbegeerde Hebban Debuutprijs 2021 in ontvangst mag nemen.
Genomineerd #1
De negentienjarige Tommie Boezerman is verlaten. Moeder is dood, vader, een parlementariër, is alleen bereikbaar via zijn persoonlijke assistent. Tommie woont zonder enig ouderlijk toezicht met zijn stiefzusje Cleo in een groot en comfortabel huis. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en gefascineerd door wapens. Samen voorzien ze hun omgeving van snijdend en geestig commentaar.
De tussenzus is een roman over twee onthechte jonge mensen die tot elkaar veroordeeld zijn, maar steeds verder van elkaar verwijderd raken. Ze klampen zich aan elkaar vast tot de chaos de overhand krijgt en ze de controle verliezen. Kortmann weet in dit ontroerende en geestige debuut een haarscherp beeld te schetsen van een uit elkaar gevallen gezin. Lezers zullen in Tommie een eigentijdse Hamlet herkennen, of een broer, een zoon, zichzelf.
Genomineerd #2
Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die laatste druppel de emmer doet overlopen valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het ophanden zijnde weerzien zet ieders zekerheden opnieuw op losse schroeven. Zou het mogelijk zijn nader tot elkaar te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?
Phineas’ feest van Sophie Tak is een sprankelend debuut waarin de ontwrichtende gevolgen van geestesziekte op ingenieuze wijze invoelbaar worden gemaakt.
Genomineerd #3
De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een zomermiddag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar gevallen is. En die jongens. Zullen zij wraak nemen?
Confrontaties is een adembenemende roman over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.
Genomineerd #4
Herman van Dusselen, 32 jaar, is 'een beetje anders'. Althans, dat zeggen de mensen om hem heen. Herman speelt met knikkers, maakt het huis grondig schoon en houdt zich vast aan wat hij kent. Pijnlijke herinneringen aan vroeger duwt hij weg. Dat verandert als hij Jeanette ontmoet in een pretpark. De liefde voor de flamboyante suikerspinnenverkoopster drijft hem uit zijn comfortzone en legt oude wonden bloot. Voor het eerst wordt Herman uitgedaagd de wereld buiten zijn vertrouwde knikkerkamer te ontdekken. Waagt Herman zich aan het leven, of blijft hij zich krampachtig vasthouden aan het verleden?
De hartverwarmende en ontroerende roman De achtbaantester is een tragikomisch verhaal over rouwverwerking, anders zijn en loslaten.
Genomineerd #5
Dombergen, 2032.
Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.
De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet.
Nikkie, een populaire Influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten.
Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.
Lukt het om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?
Ook zij wonnen de Hebban Debuutprijs
De eerste ontvanger van de Hebban Debuutprijs in 2016 was Lize Spit met Het smelt, waarvoor ze ook de Bronzen Uil en de Nederlandse Boekhandelsprijs in ontvangst mocht nemen. In 2017 ging de eer naar Schuim der aarde van Roxane van Iperen, die dit jaar ook het Boekenweekessay De genocidefax schreef. In 2018 won Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer de Hebban Debuutprijs, dat zij zelf verfilmde en het Nederlands Filmfestival 2021 zal openen. In 2019 mocht Thomas Rueb de prijs in ontvangst nemen voor Laura H., waarmee hij ook de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek won. Tot slot ging de Hebban Debuutprijs in 2020 naar Viktor van Judith Fanto, dat ook genomineerd werd voor de Nederlandse Boekhandelsprijs.