De Hebban Debuutprijs 2022 shortlist is bekend. Dit zijn de kanshebbers
De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban. De prijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De shortlist van 2022 bestaat uit vier vrouwen en één man. Drie van hen publiceerden eerder al werk voor deze debuutroman: Frouke Arns is dichter, Koen Caris toneelschrijver en van Janke Reitsma verschenen er korte verhalen in druk. Malou Holshuijsen is voornamelijk bekend als columnist, podcastmaker en radiopresentator en Aisha Dutrieux heeft de meest bijzondere baan: zij is rechter van beroep.
De shortlist
Het leven noemen
Aisha Dutrieux
Uitgeverij Spectrum
Het is 1994. Mira, enig kind uit een liefdeloos gezin, werkt als verpleegster in de thuiszorg. Ze heeft een dochtertje, Vera, van vier jaar oud. Mira en Vera leiden een klein, schijnbaar symbiotisch leven, ze hebben met vrijwel niemand contact. Mira lijdt aan het münchhausenby-proxysyndroom – met behulp van medicijnen maakt zij Vera opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Wanneer artsen argwaan krijgen, verhuizen ze. Telkens opnieuw.
Jaren later, wanneer ze volwassen is, krijgt Vera een burn-out. In gesprekken met een therapeut probeert ze de puzzel van haar verleden te leggen – een verleden dat haar moeder glashard ontkent. Durft ze te vertrouwen op haar geheugen? Zal ze kunnen ontsnappen aan haar jeugd? En kan ze eindelijk beginnen met léven?
Stenen eten
Koen Caris
Uitgeverij Atlas Contact
Het dorp van de 17-jarige Ben en zijn moeder wordt opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder jongeren. Drie jaar eerder maakte Kim, Bens oudere zus, een einde aan haar leven. De zelfmoorden blazen het smeulende verdriet van Ben en zijn moeder opnieuw aan en zetten hen in het middelpunt van een mysterie waarmee ze niets te maken willen hebben. Tijdens een hittegolf die iedereen in het dorp van binnenuit droogkookt, wordt Ben gedwongen om zijn gevoelens van schuld en schaamte omtrent Kims dood onder ogen te zien.
Niets ontgaat ons
Janke Reitsma
Uitgeverij Mozaïek
Niets ontgaat ons van Janke Reitsma is een overrompelend gezinsdrama dat zich afspeelt aan de waddenkust. Koen leidt samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking, waardoor ze niet lang te leven heeft. Terwijl zijn vader op de achtergrond raakt, besluit Koen de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Een verantwoordelijkheid die zo ver voert dat hij besluit Aukje naar het wad te brengen, de plek die hij als het paradijs op aarde beschouwt en waarvan hij vindt dat ze die één keer moet zien.
Zachtop lachen
Malou Holshuijsen
Uitgeverij Ambo|Anthos
Zachtop lachen van Malou Holshuijsen gaat over een jonge vrouw met galgenhumor, een dode Indische oma en een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen. Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, 'eten is zilver en zwijgen is goud' met dit alles te maken?
De gelijktijdigheid der dingen
Frouke Arns
Uitgeverij De Arbeiderspers
Op een barre winternacht steekt de jonge Syrische vluchteling Nizar per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Uitgeput en beroofd van geld en documenten belandt hij in de zorgzame handen van een oude Duitse vrouw, Helena, die als Heimatsvertriebene een teruggetrokken leven leidt aan de rafelrand van Europa. Door de komst van Nizar breekt Helena’s eigen verdrongen levensgeschiedenis stukje bij beetje open en moet zij de keuzes die ze in haar leven maakte onder ogen zien.
De eindjury
De eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022 bestaat uit Hebban-recensent Anne Oerlemans, Bibliotheek-directeur Erna Staal (Bibliotheek Gouda), boekverkopers Gerben de Bruijn (Post Scriptum, Schiedam), Laurie Vedder (Boekhandel Roodbeen, Nijkerk), Lianne Enkhuizen (The Base Bookspace), Marloes de Vree (Het Paard van Troje, Goes), Annette Jongen (Schiedams Boekhuis), Elianne Nijborg (Godert Walter, Groningen) en Monique Hurkmans (Kramer & Van Doorn, Zeist) en sponsor Maarten Kooijman (Looplabb Amsterdam).
De Hebban Debuutprijs
De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich vanaf deze editie uitsluitend op literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist. Een professionele eindjury kiest vervolgens het beste debuut. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020) en Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021). De winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022 wordt in september bekendgemaakt.
Looplabb sponsort de Hebban Debuutprijs
Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is voor drie jaar sponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. Looplabb is gespecialiseerd in handgemaakte, kant-en-klare, opticien kwaliteit lees- en zonneleesbrillen en het leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Alle monturen zijn vernoemd naar een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22.