Algemeen /
Hebban Highlights #33
De hoogtepunten van Hebban vandaag
KARIN SLAUGHTER IS MOST WANTED AUTEUR
Most Wanted is terug! In deze rubriek laten we zien welke boeken en auteurs het meest gezocht (en bezocht) werden op Hebban in de afgelopen periode. De barometer van lezend Nederland en Vlaanderen. In deze editie kijken we naar de zomermaanden juni, juli en de eerste week van augustus.
In Hebban Most Wanted gaat het niet om de kwalitatieve beoordelingen van boeken en auteurs, maar focussen we ons geheel op kwanitatieve zaken, namelijk de unieke paginabezoeken. Karin Slaughter was in deze periode het populairst. Haar nieuwste boek, Mooie meisjes, vinden we ook hoog in het overzicht van Most Wanted thrillers.
URBAN FANTASY IN NEDERLAND
In Amerika rollen de urban fantasy’s achter elkaar van de pers. Het is dan ook een van de meest populaire subgenres van fantasy. Gaat de urban fantasy nu dan ook eindelijk het hart van de Nederlandse lezers veroveren? Fantasy-expert Debbie van der Zande schetst de situatie in het Nederlands taalgebied. Lees ook Debbie's expertcolumn Koop die shit over hoe we de bijna noodlottige fantasycirkel in ons land kunnen doorbreken (89 reacties).
BOEK GADGETS
Het hart van een liefhebber van het lezen, boekenverzamelaar of bibliofiel gaat niet alleen sneller kloppen van het boek zelf. Ook de parafernalia van het lezen doen het bloed stromen. Hebban selecteerde vijf absolute musthaves voor boekverslinders, waaronder een eigen preegtang om je boeken mee te merken, een mok met een boodschap en dé boekenlegger der boekenleggers die luistert naar de naam Mark.
DE ONZICHTBARE ILLUSTRATOR
Hoe is het gesteld met de aandacht en waardering voor illustrators in het boekenvak? In Engeland bar slecht, zo stelt illustrator Sarah McIntyre. Zij begon een jaar geleden de #PicturesMeanBusiness campagne. Hoe zit dat in Nederland? Hebban maakte een rondje onder illustrators en uitgevers en bracht de situatie in kaart.
Illustrator Mariëlla van der Beek: “Vaak is de illustrator onzichtbaar. Dat de meeste aandacht gaat naar de schrijver is natuurlijk wel begrijpelijk, maar soms levert het rare situaties op. Zo werd ik ooit gefeliciteerd door mensen omdat een bepaald boek een prijs had gewonnen. Ik wist van niets en was ook niet uitgenodigd voor de bewuste prijsuitreiking. Dat vond ik toch wel erg bot, alsof je geen enkele bijdrage aan zo’n boek hebt geleverd.”
THRILLERS OVER HACKERS EN BIJZONDER NIEUWS VOOR MILLENNIUM-FANS
Heel veel thrillerfans kijken uit naar het vervolg op de Millennium-trilogie van Stieg Larsson dat op 27 augustus verschijnt. De Zweedse collega van de in 2004 overleden Larsson, David Lagercrantz, schreef het vierde deel, Wat ons niet zal doden, en hield in die periode een persoonlijk dagboekje bij. Vanaf vandaag publiceert Hebban deze notities exclusief in een vierdelige dagboekreeks. Ondertussen dook Hebbanredacteur Soraya Vink in de spannende wereld van de nullen-en-eentjes en stelde een prachtige lijst samen van thrillers waarin de hoofdrol wordt gespeeld door (veelal überslimme) hackers.
De populairste boeken
- Ik ben Pelgrim van Terry Hayes
- Het meisje in de trein van Paula Hawkins
- Hybrid, de nieuwe wereld van Greet Ilegems
- Springvloed van Cilla & Rolf Börjlind
- De grenzeloze van Jussi Adler-Olsen
- Passagier 23 van Sebastian Fitzek
- Ik reis alleen van Samuel Bjørk
- Laat me niet alleen van Gilly McMillan
- Mooie meisjes van Karin Slaughter
- Verloren wereld van Dennis Lehane
De expert- en gastcolumns
- Verhalen uit de boekwinkel: vakantie? - door boekverkoper Eric Herni
- Jet (her)leest klassiekers: Herinneringen aan Ernest Hemmingway - door Hebbanexpert Jet Steinz
- Koop die shit - door Hebbanexpert Debbie van der Zande
- Mijn eerste X - door auteur Sandra Berg
- Dood aan de roman - door auteur Stefan Popa