Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Hebban interviewt Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden

door Hebban Crew 7 reacties
Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland! Hij zet zich de komende twee jaar in voor meer leesplezier bij kinderen en zal de promotie van kinder- en jeugdboeken ondersteunen. Een uitgelezen moment om Van der Linden te interviewen. Hebban sprak hem over zijn ambassadeurschap, zijn werk als illustrator en zijn eigen leesleven.

Martijn van der Linden (1979) studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar hij de richting illustratie volgde. Hij maakt omslagen, prentenboeken en illustraties voor verschillende uitgeverijen. Van der Linden mocht omslagen beoordelen voor de Jonge Jury en hij zat in de jury van de Max Velthuijs-prijs. Zelf won hij de Woutertje Pieterse-prijs en een Gouden Penseel. Hij is getrouwd met kinderboekenschrijfster Maranke Rinck.

Gefeliciteerd! Je bent de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland én de eerste illustrator die deze functie mag uitoefenen. Vind je dit belangrijk voor jou als illustrator?

Dank je wel! Ik vind het een grote eer om als eerste illustrator Kinderboekenambassadeur van Nederland te mogen zijn. In het buitenland hebben al meerdere illustratoren deze functie gehad, Quentin Blake was zelfs de allereerste kinderboekenambassadeur ooit.

Stel jezelf eens kort voor aan de Hebban-lezers die je nog niet kennen

Ik maak al meer dan twintig jaar boeken. Mijn eerste prentenboek was Het prinsenkind, geschreven door Maranke Rinck. Met haar ben ik getrouwd en samen hebben we al veel boeken gemaakt waaronder Tangramkat, (Gouden Penseel en Zilveren Griffel) en ook Knikkeruil, het prentenboek van de Kinderboekenweek 2017. Op dit moment werken we aan het vierde deel van onze serie 'Bob Popcorn', boeken over een levende maiskorrel met driftbuien, voor beginnende lezers met heel veel tekeningen. Ik werk ook vaak samen met andere auteurs, met Edward van de Vendel maakte ik bijvoorbeeld Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Zilveren Griffel en Penseel), ik illustreerde de Young Adult Zonder titel van Erna Sassen en ook maakte ik de tekeningen voor Honden voor het leven van Arthur Japin (Bronzen Penseel 2022).

De komende twee jaar zal je je gaan inzetten voor meer leesplezier bij kinderen, hoe wil je deze rol gaan oppakken?

Ik ga lezingen en workshops geven, voornamelijk over kinderboekenillustratie. Ook ga ik op pad als Kinderboekenambassadeur, dat kan bijvoorbeeld zijn als er iets gepresenteerd wordt of als jurylid van een voorleeswedstrijd. Ik heb nog geen echt lint doorgeknipt, maar daar ben ik natuurlijk ook beschikbaar voor.

Daarnaast werk ik aan een aantal projecten die ik zelf heb opgezet. Zo ben ik bezig met het maken van een boek over illustratie, ik ontwerp een heel grote poster, en ben bezig met een project waarbij voorlezers in het zonnetje gezet worden.

Wil je jouw eerste leesherinnering met ons delen?

Ik herinner me dat ik het boek De kabouter van Rien Poortvliet in handen kreeg, dat was van mijn ouders maar ik vond het prachtig. Omdat ik de tekeningen zo mooi vond, ben ik vanzelf ook in dat boek gaan lezen. Het zal niet mijn eerste boek geweest zijn, daarvoor is de tekst te moeilijk maar een fijne herinnering is het wel.

Waarom is (kinder-)boeken lezen zo belangrijk?

Over alles is geschreven. Als je goed en graag leest heb je dus toegang tot alles. Waar je ook geïnteresseerd in bent, of dat nu koken is, magie, dieren, stuiterballen, Netflix, de renkoekoek, filosofie, humor of hoe je rijk kan worden, je kunt erover lezen. Dat maakt je een slimmer, leuker en gelukkiger mens.

Waarom zijn illustraties in kinderboeken zo belangrijk?

Met illustraties kun je op een andere manier een verhaal vertellen dan met tekst. Het is als koken met twee keer zoveel ingrediënten. Of muziek maken met twee instrumenten.

'Er wordt zoveel moois gemaakt, voor iedereen is er wel wat te vinden. [...] En heb geen oordeel.'

Begon je liefde voor boeken met de illustraties of met de tekst?

Mijn liefde voor boeken begon met tekeningen. Ik las vroeger ook veel strips.

Hoe helpen illustraties bij het vertellen van een verhaal?

Beeld kun je veel sneller tot je nemen. Daar kun je mee spelen in combinatie met tekst. Het kan de tekst verduidelijken, aanvullen of de betekenis ervan op z’n kop zetten. Zo kun je bijvoorbeeld bij 'De rode hoed van de hongerige kat' een hongerige kat laten zien met een hoed, maar heeft het een heel ander effect als je er een illustratie bij ziet van een kat zonder hoed (heeft ze hem opgegeten?) of je ziet alleen een rode hoed met eten erin (handig, zo’n hoed…). Of een krokodil met een rode hoed (waar is de kat?! O, nee!). Of een muis met een rode hoed (pas op, muis!).

Wij kijken al ontzettend uit naar de Kinderboekenweek, jij ook? En is de Kinderboekenweek iets wat thuis bij jullie ook een grote rol speelt?

Met twee kinderboekenmakers in één huis is de Kinderboekenweek vaak druk, met veel boekhandels- en schoolbezoeken. We hebben ook drie kinderen, dus het betekent ook veel geregel, maar het is erg leuk om in een korte tijd veel lezers te ontmoeten.

Waar kijk je als Kinderboekenambassadeur van Nederland het meest naar uit om te doen de komende twee jaar?

Ik heb erg genoten van het voorzitterschap van de Nationale Voorleeswedstrijd. Die is volgend jaar weer, daar kijk ik nu al naar uit.

Wanneer ben jij geslaagd als Kinderboekenambassadeur?

Voor mij is het geslaagd als ik over twee jaar met veel mensen in gesprek ben geweest over kinderboeken en dan het geïllustreerde boek in het bijzonder en als de drie projecten die ik aan het opzetten ben zijn gelukt.

Welke boeken zou je willen tippen aan andere lezers?

Een verhaal waar ik zelf erg van genoten heb is Mijn moeder is een gorilla, geschreven door Frida Nilsson. Ik heb daar illustraties voor mogen maken. Het is een heel grappig en mooi verhaal, om voor te lezen of zelf te lezen vanaf ongeveer 8 jaar.

Ik ben ook fan van de boeken van Øyvind Torseter, bijvoorbeeld Kleine broer op de grote vaart is fantastisch.

Welke boekhandel in de buurt draag jij een warm hart toe en waarom?

Ik draag álle boekhandels een warm hart toe! Je kunt er altijd terecht voor tips en adviezen. Het is heerlijk om te zien wat voor een nieuwe boeken er zijn verschenen en om ze ook vast te kunnen houden en open te doen.

Bij mij in de buurt zijn er bijvoorbeeld de boekhandels Ver van hier in Schiebroek, De geheime tuin, De kleine kapitein en Donner in Rotterdam. En wanneer ik in Zeeland ben, waar ik ben opgegroeid en waar mijn familie nog woont, kom ik graag bij Het paard van Troje en De koperen tuin in Goes en De Drvkkery in Middelburg.

Heb je een tip die (groot-)ouders of verzorgers kan helpen om hun kinderen te stimuleren om (meer) te lezen?

Ga op zoek naar nieuwe boeken! Er wordt zoveel moois gemaakt, voor iedereen is er wel wat te vinden. Als je geen idee hebt, ga dan naar de winkel en laat je informeren. En heb geen oordeel, als kinderen weinig lezen is alles goed, ook strips en makkelijkere populaire boeken. Als ze maar ontdekken hoe leuk het is om te lezen.

Genoemde boeken



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban interviewt Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden

 

Over

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden (1979) studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning Acad...