Hebban interviewt Matthew Quirk
Interne dreiging
Matthew Quirk, vertaald door Kees van Weele
De dag waar elke geheime agent voor heeft getraind is aangebroken: code zwart, het Witte Huis is gevallen. De president moet vluchten naar een verborgen bunker buiten DC en alleen zijn vertrouwdste ambtenaren en agenten mogen mee – degenen die koste wat het kost de regering zullen beschermen. Eric Hill is een van deze agenten. Hij heeft zijn leven toegewijd aan de geheime dienst en beschouwt de dienst als zijn familie en zijn levensdoel. Ondanks Erics groeiende haat tegen de corruptie in Washington kan hij zijn loyaliteiten niet vergeten. De regering wordt aangevallen en hij is de enige die de dreiging kan verslaan.
Het bewijsmateriaal leidt Eric naar een samenzwering die tot het hoogste regeringsniveau reikt, en de aanval blijkt georganiseerd te zijn door mensen met wie hij zit opgesloten. Wanneer de daders in de bunker toeslaan en de paranoia toeneemt, zal Eric er alles aan moeten doen om zijn mensen, zichzelf, en zijn land te redden.
Interne dreiging is een verhaal met een zeer Amerikaanse setting. Denk je dat het lezers buiten de Verenigde Staten ook aanspreekt?
Op veel manieren is dit boek een eerbetoon aan de blockbuster actiefilms uit de jaren tachtig en negentig – zoals Die Hard – waarmee ik opgroeide, waarvan ik denk dat ze een universele aantrekkingskracht hebben vanwege de grote risico's, het hoge tempo en de geweldige personages. Over het uitgangspunt van Interne dreiging was ik heel enthousiast. Wat als de president van Amerika vastzit in een enorme atoomschuilkelder voor zijn eigen veiligheid, maar hij erachter komt dat hij opgesloten zit met de aanslagplegers – van wie hij er enkele met zijn leven vertrouwde? Een fascinatie voor macht is er altijd, vooral wanneer het aankomt op de president van Amerika, de machtigste persoon op aarde. Voeg daar een coole, supergeheime en werkelijk bestaande locatie aan toe, de Raven Rock bunker, en hopelijk trekt het verhaal dan lezers van over de hele wereld aan. Het was een genot dat te zien gebeuren met de The night agent, een soortgelijk verhaal over macht in DC, waarvan de verfilming in ongeveer negentig landen enorm goed is bekeken. En veel daarvan hangt af van de uitvoering. Ik ben dol op het 'gesloten kamer'-aspect van een mysterie – het heeft iets weg van Agatha Christie, je hebt geen idee wie je kunt vertrouwen – en ik werd dol op de personages en de manier waarop ze op elkaar gingen vertrouwen terwijl ze de bunker probeerden te overleven.
LEES MEER / Het Hebban Boek van de Maand april is: 'Interne dreiging' van Matthew Quirk
Het boek is erg rijk aan kennis over geheime diensten. Hoe zag jouw research er uit?
Ik schrijf al jaren over het Witte Huis en de geheime dienst en ben ook al een aantal keren in het Witte Huis zelf geweest, dus er was al veel kennis voordat ik aan dit boek begon. Daarnaast heb ik een paar contacten binnen de geheime dienst die erg toeschietelijk waren met hun tijd en fascinerende verhalen. Dat heeft me erg geholpen om de toewijding aan hun baan te begrijpen en het heeft de personages in het verhaal meer diepte gegeven. Wanneer je praat met echte kenners, waardeer je veel meer hoe serieus ze hun taken nemen – ze zijn bereid hun leven ervoor te geven. Dat droeg ook bij aan een sterker verhaal, omdat ik moest nadenken over welke waarden en overtuigingen zo krachtig en sterk kunnen zijn dat een geheim agent verscheurd kan raken tussen deze waarden en hun afgelegde eed. Het zorgde ervoor dat ik naar diepere, universele thema's werd gedreven, zoals plicht, loyaliteit en familie.
We kunnen ons voorstellen dat je niet alle details over de geheime dienst in het boek kunt verwerken. Is er een essentieel deel dat je op je eigen verbeeldingskracht moest baseren?
Het grootste gedeelte van Raven Rock, de presidentiële bunker, is redelijk accuraat. Het is ongeveer ter grootte van een kleine stad, begraven onder een berg in de buurt van Camp David in Maryland. Een vriend van mij heeft een geweldig non-fictieboek, Raven Rock, geschreven over die plek, wat een geweldige bron was. Ik heb wel wat vrijheden genomen. De kaart heb ik wat versimpeld om het duidelijker te maken, ik heb de manier waarop de bunkerdeuren openen veranderd en de lay-out van het gebouw heb ik op zo'n manier aangepast dat het bij de actiescènes past. Ook heb ik de ruimtes onder de gebouwen hoger gemaakt, zodat een aantal vechtscènes zowel boven als onder de gebouwen kon plaatsvinden. Om de actie gaande te houden is het van belang niet strikt de procedures van de geheime dienst te volgen, dus hier en daar heb ik de scènes wat meer Hollywood-stijl gemaakt.
'Een groot deel van de vaart in dit plot komt niet alleen door de actie, maar ook door de spanning van het niet weten wie je kunt vertrouwen en welke kant de juiste is.'
Een van de thema's in dit boek is dat het iedereen kan overkomen aan de verkeerde kant van de geschiedenis te belanden, door simpelweg met de verkeerde mensen te praten. Eric realiseert zich dit wanneer hij erachter komt tegen wie hij het moet opnemen. Waarom was dit een belangrijk element om toe te voegen aan het boek?
In het echte leven zien we allemaal hoe gevaarlijk misinformatie kan zijn, dus het was fijn om dat thema toe te passen in dit boek. Toen ik jaren geleden dit plot bedacht, leek het vergezocht, maar helaas lijkt het er nu op dat het veel waarschijnlijker is geworden. De uitdaging zit hem erin dat je het thema op zo'n genuanceerde manier behandelt dat het bij het verhaal past, zonder het van de daken te schreeuwen of partijpolitiek erbij te betrekken. Daarom waardeer ik het erg dat het onderzoek naar sommige personages me richting die thema's met universele aantrekkingskracht duwden. Ik denk dat dat het boek rijker maakt en hopelijk ook lezers van over de hele wereld met elkaar kan verbinden.
Wat goed en fout is, is niet altijd zwart-wit en niet altijd makkelijk om van elkaar te onderscheiden. Zelfs Eric twijfelt er een lange tijd aan of hij wel de goede kant heeft gekozen. Dat is een verfrissend perspectief in dit genre. Het doet wonderen voor de spanning. Kan je ons iets vertellen over jouw kijk op goed en kwaad voor dit boek?
Dank je wel! Het is grappig, want op het eerste gezicht is dit het tegenovergestelde van een Agatha Christie-roman. Maar wanneer je eenmaal een groep mensen met elkaar opsluit op een locatie, zijn er ineens veel gelijkenissen met klassieke detectives. Een groot deel van de vaart in de plot komt niet alleen door de actie, maar ook door de spanning van het niet weten wie je kunt vertrouwen en welke kant de juiste is. Ik denk dat het de huidige politiek in de wereld weerspiegelt, waar zelfs de realiteit ter discussie lijkt te staan. Zelf neig ik naar hoop en het idee dat er wel zoiets als goed en fout, zwart en wit bestaat, zelfs als we nog harder ons best moeten doen om het te vinden en beschermen. Maar dat is een enorme uitdaging tegenwoordig, en dat is waarop ik heb geprobeerd te reflecteren in deze thriller. Ik wil niks verklappen – lezers moeten het zelf lezen om te zien waar het eindigt.
LEES MEER / Leesclubvragen: 'Interne dreiging' van Matthew Quirk
Samenzweringstheorieën zijn ook belangrijk in het boek. Het is zo makkelijk om je daardoor te laten meeslepen. Hoe gevaarlijk denk je dat samenzweringstheorieën zijn?
Enorm gevaarlijk. Laatst las ik een nieuwsbericht uit het zuiden van Californië, waar ik woon, over een moeder die onvoorstelbare dingen deed vanwege enkele vergezochte theorieën over de recente zonsverduistering. Ik wil niet op de details ingaan, het is echt hartverscheurend. En het klinkt misschien overdreven, maar helaas zien we terug hoe misinformatie en samenzweringstheorieën democratieën net zo kapot kunnen maken als een binnenvallend leger.
'Toen ik jaren geleden dit plot bedacht, leek het vergezocht, maar helaas lijkt het er nu op dat het veel waarschijnlijker is geworden.'
Een van je eerdere boeken, The night agent, is bewerkt tot een Netflix-serie. En succesvol ook. Hoe heeft dit jouw werk veranderd?
In het alledaagse leven is niet zo veel veranderd. Ik heb altijd geprobeerd om filmische boeken te schrijven met grote, fascinerende uitgangspunten, en dat heb ik ook gedaan voor Interne dreiging. Het is geweldig om te zien hoe de serie wereldwijd wordt ontvangen, en dat is zeker ook enorm aanmoedigend. Ik ben iedereen die heeft gekeken en het boek heeft gelezen zo dankbaar!
Wat vond je van wat ze met het verhaal hebben gedaan voor deze adaptatie?
Het was een grote kick om bepaalde scènes te zien, voornamelijk dat cruciale eerste telefoongesprek tussen Peter en Rose, dat bijna woord voor woord is overgenomen uit het boek. Daarnaast hebben Shawn Ryan en de schrijvers nieuwe plotwendingen toegevoegd, dus het was leuk om verrast te worden en het verhaal te ervaren op dezelfde manier als veel nieuwe lezers of kijkers het ervaren. Ik vind het tof dat de show en het boek zo van elkaar verschillen dat je er afzonderlijk van elkaar van kunt genieten en in beide nieuwe verrassingen kunt tegenkomen. Het team heeft geweldig werk geleverd en iedereen die betrokken is geweest bij de show was fantastisch om mee samen te werken. Ik heb echt geluk gehad.
De serie is verlengd voor een tweede seizoen, maar er is geen tweede boek. Is er met jou overlegd over de verhaallijn van dit tweede seizoen?
Ja, dat zal dit jaar verschijnen! De scriptschrijvers zijn zelf verder gaan schrijven voor seizoen twee, hoewel ik wel een paar keer bij de productie op bezoek ben geweest en met iedereen tijd heb doorgebracht. Het was erg leuk. Houd je ogen open! Ik kan er nu niet echt iets over zeggen, maar wie weet hebben ze nog een paar verrassingen in petto voor fans van het boek.
Interne dreiging verleent zich uitstekend voor een televisieserie vanwege de 'gesloten kamer'-setting, het aanhoudende tempo en de actie. Is er een kans dat we het binnenkort op onze schermen kunnen bekijken?
Dank je wel! Ik heb het altijd gezien als een film en was dan ook zeer enthousiast toen er een grote Hollywood-veiling kwam voor de filmrechten. Momenteel wordt eraan gewerkt door een fantastisch team, dus we kunnen duimen dat het binnenkort op het grote scherm te zien is.
Leesfragment
Maakt dit interview jou nieuwsgierig naar Interne dreiging, dat het Hebban Boek van de Maand april was? Hieronder vind je een sneak preview van deze spionagethriller vol actie.
Auteursafbeelding: © Mark Finkenstaedt, via uitgeverij Luitingh-Sijthoff