Hebban interviewt Quicksilver-auteur Callie Hart
Quicksilver
Callie Hart, vertaald door Anne-Marieke Buijs en De Vertaalzusjes
In een poging te ontsnappen aan haar ter dood veroordeling door de Onsterfelijke Koningin Madra opent Saeris Fane per ongeluk een poort tussen haar rijk en het mythische land van de Fae. Ze wordt gered door Kingfisher, een knappe, mysterieuze, maar humeurige Fae-krijger, die tevens verantwoordelijk wordt voor haar opleiding. Zonder dat ze het door heeft gaat ze een verbond met hem aan: ze zal haar net ontdekte alchemistenmagie moeten gebruiken om het volk van Kingfisher te beschermen in de naderende oorlog tegen de vampiers. Pas als ze deze taak voltooid heeft, zal ze terug mogen keren naar haar eigen rijk.
Hoewel ze een hekel aan hem heeft, valt de aantrekkingskracht tussen Saeris en Kingfisher niet te ontkennen. Kingfisher bezit echter een duister geheim over zijn eigen verleden waardoor hij haar op afstand houdt. Langzaam maar zeker lukt het Saeris om de geheimen rondom haar eigen magie, Kingfisher en de wereld van de Fae te ontrafelen, en beseft ze dat haar lot meer verbonden is met de Fae-krijger dan ze misschien zou willen. Ze zullen samen moeten werken om niet alleen Kingfishers rijk, maar ook om dat van haar te beschermen, tegen de drie-eenheid van mens, fae en vampier die allesverslindend blijkt te zijn.
Je hebt al veel ervaring met het schrijven van dark romance-boeken, maar het grote verschil met je voorgaande werk is dat Quicksilver naast een dark romance óók een fantasy boek is. Hoe was het om je in dit genre te begeven?
Toen ik net begon met schrijven schreef ik voornamelijk dystopische Young Adult-verhalen. Daardoor had ik al ervaring met het construeren van een fictieve wereld. In 2014 begon ik met het schrijven van dark romance, want dat genre was toen heel populair. De 'Crooked Sinners'-boeken vlogen als warme broodjes over de toonbank. Toch kwam de creatieve kick pas écht met het schrijven van fantasy.
Hoe kwam dat?
Het grootste verschil tussen dark romance en fantasy romance is het worldbuilding-aspect. Er zitten in Quicksilver een aantal duistere thema's, zoals geweld, ontvoering en bovennatuurlijke krachten, die je in mijn andere boeken ook tegen kan komen, maar doordat dit een fantasyverhaal is, kon ik al mijn creativiteit kwijt. Ik creëerde twee heel nieuwe werelden met achtergrondverhalen en verschillende magische systemen, dat vond ik fantastisch.
Liep je al lang met het verhaal voor Quicksilver rond?
Ja! Ik denk minstens een jaar of zes. Ik vertelde mensen altijd dat dit mijn 'passieproject' was. Dat ik mezelf de tijd zou geven om het te schrijven wanneer ... Ja, wanneer? Ik bleef het maar voor me uitschuiven. Uiteindelijk kwam ik op een punt dat ik dacht: Quicksilver wordt mijn volgende boek. Aan het einde van 2023 ging ik ervoor zitten en zes weken later had ik mijn boek.
Zes weken? Dat is behoorlijk snel!
Echt hè? Vooral voor zo'n groot en lang verhaal. Mijn andere boeken zijn gewoonlijk rond de 100.000 woorden, Quicksilver zat op meer dan 200.000.
'Met dit boek zou ik nog één laatste poging doen. Mijn hail mary. Dus ja, ik voelde een immense druk tijdens de release van Quicksilver.'
Quicksilver is maar liefst zeshonderd pagina's dik, speelt zich af in twee verschillende werelden met ieder hun eigen personages en complexe problemen. Als lezer moet je goed je best doen om erbij te blijven. Ik kan me voorstellen dat zo'n uitgebreid plot niet makkelijk is om te schrijven. Dat moet een behoorlijke uitdaging zijn geweest, denk ik?
Klopt. Normaal maak ik geen planning tijdens het schrijven van een boek. Maar bij Quicksilver moest ik wel, omdat het zo'n groot boek is. Er zijn zoveel personages en gebeurtenissen die logisch op elkaar moeten aansluiten. Ik hield nauwkeurig bij wat ik ging schrijven en al had geschreven. Het was een soort grote puzzel, dus ik moest in de gaten houden dat ik overal het juiste stukje legde.
Op Instagram noemde je dit boek jouw 'hail mary'. Gaf dat geen extra druk tijdens de release?
Ik had vóór Quicksilver een aantal boeken uitgebracht waar mijn ziel niet in zat en was uitgekeken op het dark romance genre, en op zoek naar meer magie, zowel in mijn schrijfwerk als voor mezelf. Ik dacht steeds: als ik niet de passie voel waarvan ik weet dat ik die in me heb, moet ik dan wel doorgaan met schrijven? Ook qua financiën was het soms lastig. Stel dat ik niet van het schrijven kon leven? Dan zou ik mijn carrière moeten omgooien. Met dit boek zou ik nog één laatste poging doen. Mijn hail mary. Dus ja, ik voelde een immense druk tijdens de release van Quicksilver.
En? Was Quicksilver gelijk een succes?
Nee, dat mocht ik willen. De release ging niet goed. Dat klinkt heel dramatisch, maar Quicksilver kwam binnen op nummer 101 op Amazon, dus niet in de top 100. Dat was heel stressvol voor me. Toen besloot ik mijn aandacht op TikTok te richten. Ik had me er nooit goed in verdiept, maar BookTok is heel groot. Ik stuurde ongeveer dertig booktokkers de vraag of ze Quicksilver zouden willen lezen en vijftien antwoordden dat ze dat wel wilden. Er volgde een soort aandachtsexplosie, met dank aan de positieve reacties van de booktokkers, en de rest is geschiedenis.
Hoe voelt het nu als je terugkijkt op dat succes?
In mijn hoofd kan ik het soms nog steeds niet aan elkaar breien. Aan de ene kant is er niets veranderd. Het leven gaat door, ik chill nog steeds met mijn hond thuis in mijn pyjama. Maar aan de andere kant is alles veranderd. Ik vlieg nu de wereld rond om mijn boek te promoten. Dat is natuurlijk geweldig. En daarbij: ik kan nu leven van het schrijven. Daar ben ik heel dankbaar voor.
'Nu weet ik dat ik voor mezelf moet schrijven. Dat is het allerbelangrijkste en daardoor doe ik het ook nog steeds.'
Mensen posten hun positieve reacties op Quicksilver, maar er zijn natuurlijk ook negatieve reacties. Hoe ga je daarmee om?
Ik schrijf al een lange tijd. Toen ik in 2012 net begon, nam ik kritiek heel persoonlijk. Ik had de vaardigheden en ervaring niet om er goed mee om te gaan. Inmiddels ben ik daar ver van verwijderd. Je moet ook wel. Als je je te veel door negatieve reacties laat beïnvloeden, dan hou je het niet vol. Nu weet ik dat ik voor mezelf moet schrijven. Dat is het allerbelangrijkste en daardoor doe ik het ook nog steeds.
Je hebt in interviews vaak benoemd dat de personages naar jou toe komen wanneer je een verhaal bedenkt. Hoe werkt dat proces?
Het is waarschijnlijk een soort geestelijk gezondheidsprobleem dat ik zoveel fictieve personages in mijn hoofd verzin! In mijn notities las ik laatst dat mijn eerste Quicksilver-idee uit 2017 komt. Kingfisher kwam als eerste naar me toe. Hij is zo'n complex personage. En hier maak ik me misschien niet populair mee, maar ik heb een grote crush op Timothée Chalamet en Adam Driver. In mijn hoofd was hij een soort samensmelting van de twee. Toen ik me voorstelde wie hij was en hoe mensen om hem heen op hem reageren, kwam ik op Saeris. Dat is waar haar verhaal begon.
Saeris is de hoofdpersoon van Quicksilver en een sterke, zelfstandige jonge vrouw. Is ze geïnspireerd op bepaalde personages?
Saeris heeft vroeg in haar leven volwassen moeten worden om voor haar broertje te zorgen. Ze is een taaie en bereid om offers te brengen voor het grotere goed. Dat vond ik het belangrijkste om mee te geven aan de lezers. Ze is ontstaan uit mijn persoonlijke smaak en interesse.
Sinds de release van Quicksilver heb je een aantal bijzondere mijlpalen gehaald. Wat was voor jou het hoogtepunt?
Een jaar voor de release van Quicksilver hield ik een dagboek bij, waarin ik toen drie doelen moest opschrijven. Het maakte niet uit hoe gek of groot. Die van mij waren: New York Times-bestsellerauteur worden, een filmdeal en een trilogieboekdeal. Twee dagen voor mijn verjaardag hoorde ik dat ik New York Times-bestsellerauteur was geworden! Toen barstte ik in tranen uit, dat was al zo lang een droom en die is nu uitgekomen. Aan het eind van 2024 realiseerde ik me dat ik alle drie de doelen van mijn lijstje kon strepen. Soms knijp ik mezelf nog steeds in m'n arm; gebeurt dit echt?
'Ik moet soms ook even stilstaan en om me heen kijken, want dan pas realiseer ik hoe cool dit allemaal is.'
De filmdeal is je ook gelukt. Op welk moment na de boekrelease kwam Netflix om de hoek kijken?
Ze waren er als de kippen bij! Er waren meerdere partijen die het project wilden verfilmen. Er werd een soort veiling gehouden. Ik heb veel supergetalenteerde mensen gesproken, die stuk voor stuk geweldige plannen hadden met dit verhaal. Maar Netflix had een specifieke visie die me heel erg aansprak. Ze willen het verhaal op alle vlakken graag goed tot zijn recht laten komen en zijn van plan er kosten noch moeiten op te sparen.
Je bent inmiddels bezig met het schrijven van deel 2 van je trilogie. Hoe gaat het daarmee?
Ik ben enorm gek op Griekse mythes, dus die heb ik veel in het tweede boek, dat Brimstone heet, verweven. Quicksilver was in dat opzicht pas het topje van de ijsberg. Je leert in boek twee de personages veel beter kennen. Van Kingfisher denkt de lezer al heel wat te weten, maar eigenlijk weten ze nog niets. Pas in Brimstone wordt zijn geschiedenis écht onder de loep genomen. Ik heb heel veel zin om het daarover te kunnen gaan hebben met de lezers. Het schrijven van boek twee ging als een speer. Het succes van Quicksilver maakte dat een stuk makkelijker. Ik heb de laatste pagina's gisteren in het hotel geschreven, dus boek twee is zo goed als af. Ik zit nu in een lekkere flow, dus waarschijnlijk start ik morgen aan boek drie.
En nu, wat zijn je volgende drie doelen?
Allereerst goed voor mezelf zorgen. Ik wil liever zijn voor mezelf. Ik moet leren dat het oké is om soms wat minder hard te werken, om tijd voor mezelf te nemen en bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Mezelf de ruimte geven. Verder zou ik heel graag in de film- en televisiewereld willen werken. De verfilming van Quicksilver is natuurlijk al een stap in die richting en het is te gek dat ik daar als uitvoerend producent aan zal meewerken. Misschien wil ik op een dag wel zelf regisseren, een korte film ofzo. Gewoon om te zien of ik dat leuk vind, hoewel ik niet zo goed ben in delegeren en dat is vrij belangrijk voor een regisseur.
Als laatste wil ik plezier en passie blijven voelen voor wat ik doe. Want het harde werken kan ook voor een soort tunnelvisie zorgen. Ik moet soms ook even stilstaan en om me heen kijken, want dan pas realiseer ik hoe cool dit allemaal is.
Lees een fragment
Is Quicksilver van Callie Hart jouw nieuwe romantasyboek? Via onderstaande knop lees je vast een fragment van dit spannende fantasyavontuur.