Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Hebban-lezers lazen eens wat anders – editie 2017

door Lindy de Jong 5 reacties
Ook in 2017 daagden we lezers uit eens buiten hun comfort zone te lezen. Dit jaar gingen we aan de slag onder het Hebbanmotto ‘Voor lezers, door lezers’ en vroegen we de Hebban Community elkaar te helpen om buiten het favoriete en vertrouwde genre te lezen. Deze editie was een groot succes: vandaag kijken we terug op deze geslaagde themamaand.


In april vroegen we jullie om medelezers te helpen hun nieuwe favoriete boek buiten hun comfort zone te vinden. Met bijna 250 reacties is dat enorm goed gelukt. Hieronder vind je een greep uit alle bevindingen: hoe waren jullie ervaringen dit jaar? Zijn er nieuwe genres, schrijvers en boeken ontdekt? Was dit eens maar nooit meer of voor herhaling vatbaar?  

Wat lazen de Hebban Boekbloggers? 

Mara las de YA-boeken Duizend stukjes van jou en Tienduizend hemels boven jou van Claudia Gray. En hoewel het tweede boek iets minder beviel dan het eerste, bevielen de boeken goed en werd Mara er zelfs een beetje ‘fangirly’ van: ‘Een van de dingen die me vaak tegenstaan aan Young Adult, namelijk de ongezonde relaties (zie bijv. Bella en Edward in Twilight, of Agnieszka en de Draak in Ontworteld), zag ik in Duizend stukjes niet of nauwelijks terug. Er zat wel een soort driehoeksrelatie in, maar die was niet storend.’ Lees hier meer.        

Harriet las Piper Perish van Kayla Cagan, een YA-boek dat ze stiekem van haar dochter pikte. Gelukkig werd het geen vervelende ervaring: ‘Ik heb het boek met veel plezier gelezen en de vrolijke illustraties in het boek geven het nog iets extra's mee. Aangezien mijn dochter YA boeken verslindt zal ik er vast wel vaker een lezen en dat is zeker geen straf.’ Lees hier meer.   

Bookjunk werd gewezen op een scifi-boek, en ook die leeservaring is geslaagd te noemen. The long way to a small angry planet van Becky Chambers  bleek een schot in de roos: ‘Universele thema’s zoals vriendschap en liefde, maar ook racisme en het botsen van culturen komen aan bod. De personages, hoe vreemd soms ook in het begin, worden allemaal volwaardige, veelal sympathieke karakters. Je respecteert hun tradities, ookal begrijp je ze niet. Je leeft met ze mee. Bovenal hoop je dat ze het er levend vanaf brengen.’ Lees hier meer.    

Ook Inge ging de uitdaging aan. Normaal gesproken leest zij thrillers, maar ging geheel buiten haar comfort zone door De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón te lezen. Helaas niet voor herhaling vastbaar: ‘Het verhaal is mooi en loopt door de geschiedenis heen. Ik heb de tip met beide handen aangenomen, maar romans met ouderwets taalgebruik zijn niet zo mijn ding. Na dit uitstapje ga ik weer terug naar de thrillers.’ Lees hier meer.     

Hoewel Ria zichzelf als een alleslezer ziet, wist ze toch een boek uit haar kast te plukken die buiten alle genres valt die ze gewend is te lezen. Out of Africa van Karen Blixen is ‘op zich onderhoudend geschreven en ik lees het met plezier. Toch mis ik op den duur de opbouw en spanning. Verhalen lopen door elkaar, het is niet echt een dagboek, dat meer chronologisch zou verlopen.’ Een leuk uitstapje, maar er werd al weer gauw naar een goede thriller gesmacht. Lees hier meer.    

Marieke ging zelfs twéé keer de uitdaging aan: zij vond dat SF en Fantasy een te kleine plek innam in haar leesleven. Met meer tips dan ze aankon, koos ze uiteindelijk voor Staalhart van Brandon Sanderson en Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas. Beide leverden een succesvolle leeservaring op, maar ‘wat ik eigenlijk nog leuker vond, was het adviseren van andere lezers. Boeken die ik met heel veel plezier heb gelezen, kon ik nu ook aanraden aan andere lezers. En het is leuk om te zien dat die tips dan ook serieus worden opgepakt en op de NTL lijsten komen.’ Lees hier en hier meer.    

Ann had niet gedacht dat ze ooit een ‘zombieboek’ zou lezen en toch heeft ze dat afgelopen maand gedaan. Het mysterieuze Het meisje met alle gaven van M.R. Carey bleek ook hier absoluut geen afknapper: ‘De originele invalshoek, de degelijke uitwerking van de hoofdpersonages, de wetenschappelijke benadering en de verrassende elementen in het verhaal zorgden ervoor dat het boek in een sneltreinvaart uitgelezen was. En daarbij spant voor mij de uitwerking van de hoofdpersonages de kroon. Ze zijn levensecht en geloofwaardig.’ Lees hier meer.   

Een greep uit de reacties:     

Ik heb net De zwaluwman uitgelezen - wat een prachtig en indrukwekkend verhaal! Het is precies waar ik van hou; op de grens van werkelijkheid en fantasie. Dankjewel Gigi, voor dit schot in de roos. Ik denk dat jij dit boek ook kan waarderen, dus ik zou het ook zeker zelf eens lezen. – Lisette  

Nou, Versplinterd van Dani Atkins heb ik uitgelezen! Leuke feelgoodroman met een mysterieus tintje! Thanks voor je tip. – Barbara Gerritsen  

Wat buiten mijn comfortzone is gekomen? De dichtenbundel van Tim Hoffman - Gedichten van de broer van Roos. Die was echt superleuk. Mijn recensie was dan ook op rijm, nooit eerder gedurfd en gedaan. – Annette Overvoorde  

Dan heb ik maar gekozen voor een totaal ander genre - waar ik gewoonlijk niet naar grijp: de romantiek van Santa Montefiore - De vrouwen van Deverill [eerste deel van een trilogie] en dat is dan wel weer bevallen; zo goed zelfs dat de rest van de trilogie nu op mijn verlanglijstje staat. – Francine Herrebaut          

Doe ook mee!

De themamaand 'Lees eens wat anders in april' lijkt hiermee een groot succes geworden. Natuurlijk mag je het hele jaar door buiten je comfort zone lezen, blijf elkaar hier dus vooral boekentips geven. Volgend jaar gaan we voor een nieuwe editie! Zien we je dan weer?



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Hebban-lezers lazen eens wat anders – editie 2017

 

Gerelateerd