Listmania /
Hebban Literatuur recensie top 10 juli
Bie Helena over Khomeini, Sade en ik - Abnousse Shalmani ****
"In een eenvoudige stijl, waarbij ze geen blad voor de mond neemt, pleit Shalmani hard voor vrijheid, democratie en een kritische geest, en vecht ze tegen de onderdrukking van vrouwen die onder de invloed van de sluier hun stem en bestaansrecht dreigen te verliezen. Met quotes die aan je ribben blijven plakken, geeft Khomeini, Sade en ik veel stof tot nadenken."
Joop Rose over De prijs van de liefde - Alfred Hayes ***
"Het verloopt allemaal in vaak prachtige zinnen waardoor het lezen van dit boek eraan bijdraagt de pijn van een liefde nog eens op een aangename manier her te beleven."
Stefan van Mierlo over IJsberen in de woestijn - Jan Willem Smeets **
"Het is Smeets door de oppervlakkige beschrijving van hun emoties niet gelukt de bladzijden in lichterlaaie te zetten. De hoofdpersonages willen geen diepgang krijgen en de lezer krijgt niet echt een band met ze."
Pippa Ravensteijn over Gorski - Vesna Goldsworthy ****
"Gatsby-fans zouden sceptisch kunnen zijn, maar wees gerust: Goldsworthy heeft geen heiligschennis gepleegd. De getalenteerde auteur slaagt volledig in haar opzet. De roman is een aangename uitbreiding van of aanvulling op het Gatsby-plezier. En heb je de klassieker nog nooit gelezen, dan vormt dat geen belemmering."
Guy Doms over Swanns kant op - Marcel Proust *****
"Deze schrijver is de absolute keizer van de komma’s en puntkomma’s. De vertalers hebben aardig wat van beide leestekens geschrapt in hun nieuwe Nederlandse versie. Een ander handelsmerk van Proust is het uitvoerig beschrijven van de natuur en de omgeving. Hierbij associeert hij er als virtuoos ongeremd op los."
Jan Jorna over Lichterlaaie - Pat Donnez ****
"Hoewel de roman serieuze thema’s behandelt is er ook voldoende te lachen om de heerlijke humor."
Soraya Vink over Ook dit gaat voorbij - Milena Busquets ****
"Ook dit gaat voorbij laat de scheidslijn zien tussen een ode aan een overleden moeder en een psychologische strijd van een ‘kind’ dat als wees achterblijft. De debuutroman toont dat de lust voor het leven en de vernietigende kracht van rouw niet hand in hand gaan."
Kris Smet over De gave - Mai Jia ***
"De gave levert een boeiende, literaire onderdompeling in de Chinese politieke, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen tijdens de vorige eeuw. In het verhaal en doorheen de verschillende personages zit een continue spanning tussen traditie en vernieuwing, tussen conservatisme en technologische vooruitgang, tussen oost en west."
Margriet Cobben over Wat ik nooit eerder heb gezegd - Celeste Ng ****
"Een sterk geschreven roman, die een prachtig beeld schetst maar een sterker einde verdient."
Ton van der Molen over Het duistere dal - Thomas Willmann ****
"Het duistere dal blijkt moeilijk te plaatsen. Het werd besproken als thriller, als literaire roman, als western zelfs. Maar het meest doet de roman toch denken aan een breed uitgesponnen sprookje van de gebroeders Grimm. Niet alleen wegens de inhoud waarin liefde en wraak centraal staan en wegens de setting in een afgesloten wereld waarbinnen de echte wereld niet lijkt te bestaan, maar ook door het taalgebruik van Willmann."
Meer recensies lees je hier.