Hebban Newsroom weekoverzicht #14: Alles gaat een beetje anders
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.
Het zijn rare tijden… dat begint inmiddels al een beetje een clichézin te worden, maar we denken dat iedereen het met ons eens is. De meest simpele afspraken kunnen niet meer doorgaan en we moeten nadenken bij alles wat we doen. In heel het boekenvak ligt de focus deze weken op, hoe kan het ook anders, lezen. We proberen met z’n allen van iets lelijks iets mooiers te maken en de extra tijd te gebruiken voor iets positiefs.
- De bibliotheken zijn dicht. Een alternatief is de online bibliotheek, waar je ebooks kunt lenen en die altijd open is (handig!). Ook de LuisterBieb is open. Speciaal om jullie de dagen door te helpen zijn er extra luisterboeken beschikbaar gesteld, ook voor mensen die geen lid zijn!
- Er zijn veel minder mensen op straat en de boekhandels merken dat. Sommige zijn al gesloten, andere gaan nog open maar zien veel minder klanten dan normaal. Weet je dat je bij veel boekwinkels ook online kunt bestellen? Zo steun je toch je lokale winkel, zonder dat je de deur uit hoeft!
- De Boekenweek wordt Boekenmaand. CPNB heeft besloten de Boekenweek door te laten lopen tot eind maart omdat het einde een beetje overschaduwd werd. Helaas zijn alle evenementen rondom de Boekenweek geannuleerd, maar het Boekenweekgeschenk is nog wel verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt).
- CPNB heeft ook de campagne #ikleesthuis gelanceerd, nadat kinderboekenambassadeur Manon Sikkel de hashtag in het leven bracht en die goed werd opgepakt. De campagne roept mensen op om naar de (online) boekhandel en de online bibliotheek te gaan om boeken in huis te halen. Op social media kun je leestips delen met de hashtag.
- Mocht je deze dagen onverhoopt een moment zónder leesvoer zitten, hier de verzameling van gratis ebooks die Hebban de afgelopen jaren heeft gepubliceerd.
- Surf! We zitten hier met z’n allen in en we proberen allemaal een steentje bij te dragen. Sommige auteurs stellen hun ebooks gratis beschikbaar, uitgeverijen verzinnen leuke acties. Bezoek de website van je favoriete schrijver, uitgever of boekenwinkel om te kijken of je ze kunt steunen.
- Hou ons Newsroom in de gaten om op de hoogte te blijven van allerlei nieuwtjes en acties. Dat kan gemakkelijk via onze nieuwe app.
Wat doen wij anders en/of extra
Een maand geleden zaten we tot over ons oren in de TTD en gelijk daarna in de Boekenweek en keken we op de redactie uit naar de ademruimte die we daarna even zouden hebben. Toen kwam corona om de hoek kijken en dat zorgde voor flink wat geschuif in de planning. Maar gelukkig biedt het ook mooie kansen. We hebben heel wat dingen bedacht zodat jullie je niet hoeven te vervelen de komende periode.
Ook wij hebben aan #ikleesthuis een invulling gegeven, en wel op twee manieren. We hebben de pagina #ikleesthuis boekentips in het leven geroepen waarop je boekentips vindt. Deze lijst is gebaseerd op onder andere de Hebban Rank en de Bestseller 60 en wordt regelmatig bijgewerkt. En we beginnen vanaf maandag met de #ikleesthuis clubs. Speciale leesclubs waarvoor we in samenwerking met uitgeverijen een aantal ebooks beschikbaar stellen. Je mag uiteraard ook meedoen met je eigen exemplaar!
Voor de mensen die in plaats van lezen nu eens zelf creatief willen zijn, hebben we een schrijfwedstrijd georganiseerd. Liefde in tijden van corona, geïnspireerd op Márquez’ Liefde in tijden van cholera. We zijn op zoek naar hoopvolle verhalen (dus niks akeligs!), want wij geloven erin dat moeilijke tijden juist hét moment zijn om verhalen te vertellen. Heb jij een mooi verhaal dat je wilt delen? Meedoen kan tot 31 maart.
Positief
We willen afsluiten met wat positieve nieuwtjes die helaas wat onderbelicht gebleven zijn deze week.
Allereerst onze samenwerking met de Gaykrant. We slaan onze handen ineen (figuurlijk, geen zorgen!) om LGBT+-boeken onder de aandacht te brengen. Lezen is voor iedereen. Het is ontzettend belangrijk dat er voor iedereen een boek is waar je je als lezer in kunt herkennen. Gaykrant besteedt maandelijks aandacht aan boeken in de rubriek Gaykrants Boekenplank en deze boekentips zullen wij op onze website doorplaatsen, samen met andere boekgerelateerde content. De eerste aflevering is alvast hier te lezen.
En ook prijzen worden nog volop uitgereikt en long- en shortlists worden nog gemaakt. Twee die we erg noemenswaardig vinden zijn beide jeugdboeken. Allereerst staat de vertaling van Lampje van Annet Schaap op de shortlist van de CILIP Carnegie Medal, de belangrijkste kinderboekenprijs van het Verenigd Koninkrijk. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat hier een vertaald boek opstaat, dus dubbel bijzonder! En Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens is genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis 2020.
De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2020 is bekend, een mooie lijst met twintig titels. De prijs wordt uitgereikt aan een naar het Nederlands vertaald boek, en zowel de schrijver als de vertaler winnen een mooi geldbedrag. En dan is ook nog de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020 uitgereikt: Marieke Lucas Rijneveld wint die met de dichtbundel Fantoommerrie.
Zorg goed voor jezelf en voor anderen deze week!
Hebban Facts & Figures
Week 12, 2020
- Meest gelezen Newsroom-artikel
Hebban kondigt #ikleesthuis clubs aan - Meest gelezen artikel
Dit zijn de beste thriller van 2020 (1) - Meest gelezen spot-artikel
Binge-lezen in lockdown - Meest bekeken boek
Ogen van angst van Dean Koontz - Hebban in cijfers
Nieuwe leden: 418
Nieuwe recensies: 572
Nieuwe boekbeoordelingen: 8611
Nieuwe reacties: 2854 - Hebban Reading Challenge 2020
Deelnemers: 9.376
Voorgenomen boeken: 347.287
Gelezen boeken: 57.994
Doe mee aan de Reading Challenge!