Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Hebban Reading Challenge 2017 - De Top 100

door Hebban Crew 16 reacties
Voor de Hebban Reading Challenge kun je op je 'Wil ik lezen'-plankje plaatsen welke boeken je van plan bent te lezen. Heel veel lezers zullen ervaren hebben dat die plannen snel kunnen veranderen. En dan ineens ziet je lijstje gelezen boeken er heel anders uit dan je lijstje voorgenomen boeken. Kijk met ons mee naar de Top 100 voorgenomen én gelezen boeken voor de Hebban Reading Challenge 2017.

De Top 100 Gelezen én Voorgenomen boeken voor de Hebban Reading Challenge kenmerken zich door veel hoog geplaatste thrillers van vertaalde auteurs en met name debuten en reeksdelen. Twee gekke eenden in de bijt zijn het boekenweekgeschenk van 2017 en de waargebeurd-hit Judas. De cijfers tussen haakjes achter de titels tonen het aantal keer gelezen en het aantal keer voor de Hebban Reading Challenge voorgenomen titels.

De Top 100 gelezen boeken

1. Ragdoll van Daniel Cole (546)

Hebbanrecensent Guy is enthousiast over dit thrillerdebuut, maar houdt die laatste, vijfde ster nog even vast voor een nóg beter boek: 'Ragdoll is een intrigerend verhaal met een vreselijke en exclusieve seriemoordenaar, een ideaal lokaas voor een veelbelovend politieteam. Een thriller, gecomponeerd binnen een strakke en eerder gecompliceerde plot. Dit alles levert de auteur op slag een grote hit op. De vijfde ster wordt alvast gereserveerd voor wat nog volgt, Daniel Cole?' Op 15 februari gaan we ontdekken of ook zijn tweede boek in de William Fawkes-reeks, Marionet, het vervolg op Ragdoll, ook weer een populaire titel wordt in de Hebban Reading Challenge.

2. Iene Miene Mutte van M.J. Arlidge (401)

De Brits auteur M.J. Arlidge was niet te evenaren in populariteit dit jaar. Dit is mede te danken aan het vlotte tempo waarmee de boeken zijn uitgegeven en vertaald, je kunt zo ontzettend lekker doorlezen. In 2014 verscheen Eeny Meeny, het eerste deel van zijn spannende serie over rechercheur Helen Grace, en afgelopen zomer verscheen het zevende boek al, Love Me Not. De Nederlandse uitgeverij, Meulenhoff Boekerij, blijft goed bij met de Nederlandse vertaling van dit meest recente deel. Het zal in april 2018 verschijnen en gaat ongetwijfeld een topper worden in de challengetitels voor 2018. Grappig om te weten is dat Arlidge fan is van Daniel Cole: 'A brilliant, breathless thriller. If you liked Se7en, you'll love this!' Lees een interview op Hebban met M.J. Arlidge. 

3. Achter gesloten deuren van B.A. Paris (392)

Het derde thrillerdebuut in de top tien voor de Hebban Reading Challenge 2017 gelezen boeken is Achter gesloten deuren, een 'domestic noir'. Een boek dat op Hebban gelanceerd werd met een #hebbanbuzz, waardoor vijftig lezers het boek al voor de publicatiedatum mochten lezen. Men bestempelde het boek als 'vrouwenthriller' en miste hier en daar de echte 'thrillerspanning', maar kon de onderhuidse spanning en de tijdsprongen toch ook wel waarderen. Een typisch boek dat de een geweldig vindt en de ander niets aan. Nieuwsgierig? Je kunt hier nog steeds een fragment lezen.

4. Zondagochtend breekt aan van Nicci French (372)

Na een hele reeks succesvolle 'grijze standbeeld'-standalones, houdt schrijversduo Nicci French ons inmiddels al jaren bezig met de 'weekdagen'-reeks rond personage Frieda Klein. Dat is nog eens handig voor het onthouden van de leesvolgorde, je begint gewoon bij maandag. In deze serie zal nog één deel volgen en aangezien de weekdagen op zijn, zal de titel van het achtste boek afwijken. De Engelse titel is Day of the Dead en het zal in de zomer van 2018 verschijnen. De Nederlandse vertaling verschijnt als De dag van de doden al in april! Daarna moeten zowel Nicci French als hun lezers even flink afkicken van Frieda.

5. Judas van Astrid Holleeder (362)

De eerste niet-thriller in de top tien gelezen boeken voor de Hebban Reading Challenge 2017, maar eigenlijk is dit boek bizar, wreed en misdadig genoeg om een thriller te heten. Astrid Holleeder, de zus van beroeprscrimineel Willem, won er niet de NS Publieksprijs mee, maar wel de Hebban Award 2017 in de categorie non-fictie. Haar nieuwste boek, Dagboek van een getuige, haalt het qua populariteit niet bij Judas en zal ongetwijfeld niet te vinden zijn in de Top Tien voor de Hebban Reading Challenge 2018.

6. Klikspaan van M.J. Arlidge (318)

Het vierde deel in de Helen Grace-serie en recensent Samantha vraagt zich af of het wel een goed plan is om twee boeken per jaar af te blijven leveren: 'Wat kan hij bereiken als hij iets meer de tijd neemt en eens een jaar achter zijn bureau gaat zitten om echt een meesterwerk af te leveren? Want dat Arlidge goed kan schrijven, daar valt niet over te twisten.' De latere delen scoren beter in gemiddelde sterwaarderingen op Hebban, dus Arlidge groeit in ieder geval als schrijver duidelijk.

7. Goede dochter van Karin Slaughter (318)

De boeken over Will Trent en Sara Linton zijn nog altijd gruwelijk populair. De standalones van een auteur doen het dan niet altijd automatisch ook goed bij die reekslezers. Goede dochter is prima gelezen en was een topper in de zomer van 2017, maar krijgt ook kritiek te verduren van thrillerredacteur Soraya: 'Waar het Slaughter normaal lukt om een lezer knock-out te slaan met haar plotwendingen, duik je deze keer gemakkelijk weg voor de genadeklap. Op emotioneel vlak raakt de Amerikaanse ‘queen of crime’ de lezer wel, vooral met haar typering van de wrange uitwerking van het verleden op het heden, maar ze houdt haar spanningsboog niet strak genoeg.' In 2017 verscheen ook de novelle Laatste adem. In 2018 volgt weer een standalone van volle lengte, Pieces of Her.

8. Makkelijk leven van Herman Koch (296)

Boekenweekgeschenken zijn handig voor een reading challenge. Gratis, goed verkrijgbaar en dun. Het is 305 keer voorgenomen voor de Challenge en 296 keer gelezen. Mooie score voor de eerste literaire auteur in deze top tien. Maar novellen doen het niet altijd goed bij publiek dat gewend is aan 'normale' romans. Een verhaal van deze lengte werkt anders en biedt een andere leeservaring. Recensent Jan is niet weg van de zelfhulpoplossingen in het boek: 'Koch heeft zijn taalgebruik aangepast aan het nietszeggende taalgebruik van [personage, red.] Tom, kabbelend van de ene vage waarheid naar de andere dooddoener.' Het boekenweekgeschenk van 2018 wordt geschreven door de Vlaamse Griet op de Beeck. Wat was jouw favoriete boekenweekgeschenk ooit?

9. Piep zei de muis van M.J. Arlidge (296)

We springen heen en weer in het oeuvre van Arlidge. Op de negende plek in de Top 100 'gelezen voor de Hebban Reading Challenge 2017' vinden we het tweede deel in de Helen Grace-serie. Recensent Diana vindt dat het boek originaliteit mist en als script geschreven lijkt te zijn. Was dit voor jou ook een van de mindere Arlidges of juist je favoriet?

10. Naar bed, naar bed van M.J. Arlidge (288)

Maar liefst vier titels van dezelfde auteur en zelfs in dezelfde reeks in de Top 10 van voor de afgelopen jaarchallenge gelezen boeken. Dat is heel bijzonder. Recensent Anne vindt bovendien dat Arlidge als schrijver gegroeid is in dit vijfde Helen Grace-boek: 'Het boek eindigt met een cliffhanger die reikhalzend doet uitzien naar het volgende deel. Als (voormalig) scenarioschrijver van Britse crimeseries weet Arlidge hoe je publiek aan je moet binden.' Dat belooft wat voor de toplijsten van Hebban Reading Challenge 2018. Ik denk wel dat we Arlidge daarin terug gaan zien. Wat denk jij?

De top 100 gelezen boeken 2017

De Top 100 voorgenomen boeken

1. Ragdoll van Daniel Cole (664)

Ragdoll is met een flinke hype het lezerstoneel opgegooid. Dat is niet altijd een goed begin, maar deze thriller heeft wel bewezen geen gebakken lucht te zijn. Ruim 100 lezers hebben het boek uiteindelijk niet voor de Challenge gelezen. Maar met in totaal bijna 2000 mensen op Hebban die het boek gelezen hebben of nog willen lezen en een gemiddelde sterwaardering van vier sterren op Hebban, scoort het boek toch echt wel heel goed.

2. Achter gesloten deuren van B.A. Paris (461)

Paris' debuut is wat lezers verloren tussen 'voorgenomen' en 'gelezen', maar blijft hoog staan in de Top Tiens.

3. Judas van Astrid Holleeder (452)

Judas eindigt hoger in de daadwerkelijk gelezen boeken dan in de top tien van voorgenomen boeken. Het boek heeft enorm veel publiciteit gehad en dat zal er ongetwijfeld aan bijgedragen hebben.

4. Iene Miene Mutte van M.J. Arlidge (451)

Ken jij de serie rond rechercheur Helen Grace nog niet (ik kan het me niet voorstellen), dan heb je nu een geweldige invulling voor Challenge Categorie #6 - lees een eerste deel van een serie. Deze serie doet het nog beter in de Top 100 gelezen boeken dan in de Top 100 voorgenomen boeken en dat is te danken aan het opzwepende uitgeeftempo.

5. Zondagochtend breekt aan van Nicci French (419)

Een keurige middenmoter in de Top Tien voorgenomen. Het auteursduo heeft een enorme schare vaste fans en die zullen hun boeken blijven kopen. Hoop jij dat Nicci French hierna weer een nieuwe thrillerserie start of zou je weer graag standalones zien?

6. Goede dochter van Karin Slaughter (404)

De nieuwste Slaughter wordt nog steeds goed gelezen, maar ze verliest ook wel eens lezers van het eerste uur als ze iets nieuws uitprobeert in een boek. Ben jij een Slaughter-fan?

7. Klikspaan van M.J. Arlidge (379)

In totaal 527 mensen op Hebban willen het boek nog lezen. Een stuk of 150 doen dus niet aan de Challenge mee. In 2018 toch wel, he?

8. Naar bed, naar bed van M.J. Arlidge (358)

De vijfde Helen Grace is nog niet zo heel erg lang uit en staat nog voor meer lezers op Wil ik lezen, dan op gelezen.

9. Jager van Lars Kepler (350)

Jager is het zesde deel van de Joona Linna-serie van Kepler. Redacteur Soraya is er wel over te spreken in een 4*-recensie: 'Jager is een mooie fusie van authentieke personages, angstaanjagende scènes en een fijnzinnig plot. Met hun nieuwste pennenvrucht opent het Zweedse auteursduo de jacht op de Nederlandstalige lezer om die vervolgens mee te trekken in een zinderend spel.' Het boek belandde met 275 keer gelezen net buiten de Gelezen-Top 100.

10. Selfies van Jussi Adler-Olsen (341)

Met 277 keer gelezen valt ook dit zevende Carl Mørck-deel net buiten de Top 100 van voor de Challenge 2017 gelezen boeken. 'Jussi Adler-Olsen blijft een koning in zijn genre.'

Net buiten de top tien voorgenomen titels volgen nog twee Arlidges, een boekenweekgeschenk (Makkelijk leven van Herman Koch). De eerste niet-thriller is te vinden op de zestiende plek met 298 keer voorgenomen voor de Hebban Reading Challenge 2017: Het smelt van Lize Spit.

De Top 100 voorgenomen boeken 2017

 

De Hebban Reading Challenge 2017: Welke reis heb jij gemaakt?

5000 enthousiaste lezers zijn dit jaar de Hebban Reading Challenge aangegaan. Samen wilden we bijna 190.000 boeken lezen. Zoals met goede voornemens wel vaker gebeurt houdt niet iedereen het vol. We lazen al bijna 80.000 boeken en ruim 900 challenges zijn voltooid. Hoe gaat het met jouw Hebban Reading Challenge 2017?

Blog & win!

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Reading Challenge 2017 - De Top 100

 

Gerelateerd

Over

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge schrijft al sinds het begin van dit millennium voor verschillende B...