Hebban Weekopening #1
De verwachte boeken
Hoewel ik niet per se een groot fan ben van Isabel Allende intrigeert haar roman Bloemblad van zee mij toch: tijdens mijn studie Spaans(talige) literatuur hadden verhalen over de Spaanse Burgeroorlog en de periode daarna al mijn speciale aandacht. Allende maakt ook nog eens een combinatie met de geschiedenis van haar thuisland Chili. Intrigerend!
Rachel Brathen, a.k.a. Yoga Girl, volg ik al enkele jaren op Instagram. Een inspirerend mens, dat na een moeilijke jeugd de wereld rondreisde en inmiddels een prachtig leven voor zichzelf heeft opgebouwd en ook nog eens diverse goede doelenstichtingen heeft opgericht. Na haar eerste boek ben ik erg benieuwd naar Over liefhebben en loslaten.
Toen Frank Krake ons op de redactie over zijn nieuwste boek Hannelore vertelde was ik al sprakeloos; wat een verhaal! Hij vertelt over het meisje Hannelore, dat opgroeit in een sekte. Ik kreeg al een vooruitexemplaar van het boek opgestuurd en dat is indrukwekkend: nooit eerder kreeg je daadwerkelijk een inkijkje in zo’n gesloten gemeenschap.
Niet missen!
Wil je meer weten over de totstandkoming van Hannelore? Komende woensdag vind je op Hebban een interview met auteur Frank Krake, die niet alleen uitgebreid met Hannelore sprak, maar ook met direct betrokkenen in deze unieke en spraakmakende zaak. Geïnterviewden zijn Hannelore's ouders, haar zus, voormalige sekteleden en de toenmalige politieagenten. Grondig archiefonderzoek diepte veel nieuwe informatie op over de sekte, inclusief nooit eerder gepubliceerde foto's.
Wel eens gehoord van bibliotherapie? Donderdag wijden we je in; dan vertelt Rebecca Erbrink hoe psychologen boeken gebruiken bij therapiesessies. ‘Wat ik vooral mooi vind, is dat een boek de imperfecties in het leven kan laten zien. Niet alles in het leven is goed en mooi. En dat hoeft ook niet.’
De literaire agenda
Aankomende vrijdag start de leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau. Vanaf 7 februari is het klassieke jeugdboek Koning van Katoren van Jan Terlouw voor slechts 2 euro te koop. Daarmee hoopt de stichting dat álle kinderen in aanraking komen met een boek, ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Je kunt niet alleen kinderen in je eigen omgeving een boek cadeau doen: een aantal boekhandels in Nederland biedt de mogelijkheid om boeken te doneren. Je kan bij hen een Koning van Katoren kopen en plaatsen op het boekenplankje in de winkel. De boekhandel zorgt ervoor dat alle boeken op dat boekenplankje gedoneerd worden aan een goed doel.
Vanaf 10 april start overigens eenzelfde actie met het prentenboek Woeste Willem van Ingrid & Dieter Schubert.
De leesplannen van…
Lindy: ‘Hoe het is gebeurd weet ik niet, wel dat ik mijn leesjaar na mijn goede voornemens dit keer misschien met iets te veel enthousiasme begon. Feit is dat ik momenteel vier boeken tegelijk aan het lezen ben, in verschillende genres. Een treinboek (de YA Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock) en drie vooruitexemplaren (de voordelen van het leven van een Hebban-redacteur): een roman (Als je de stilte ziet van Thomas Verbogt), een thriller (De macht van K. van Jens Vern) en een non-fictieboek (Hannelore van Frank Krake). Doel voor deze week is om Vern en Krake uit te lezen. Ik moet wel, want er liggen nog véél meer boeken ongeduldig op me te wachten.’
Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?