Hebban Weekopening #12: het is tijd om wat anders te lezen
Het leukste boekenfeestje van het jaar is achter de rug, de Boekenweek. Heb jij het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking nog niet gelezen of ben je het nu aan het lezen? Je kan nog steeds meepraten over de verhalen van de familie Chabot. Het lezersleven na de Boekenweek kan soms ineens een beetje saai aanvoelen ... behalve als je Hebban kent!
Het is eind maart en dat betekent dat het bijna april is. Voor wie dit niet zag aankomen, hebben we nog een niet-verrassende aankondiging, het is LEWA-tijd! In april gaan we wederom Eens Wat Anders Lezen. Het zal de negende editie worden van dit allerleukste leesproject, waarin we onszelf, elkaar én jullie uitdagen een boek op te pakken dat (ver?) buiten je comfortzone ligt. En dat betekent niet dat het doel is om zo veel mogelijk te lijden tijdens deze leesmaand. Het doel is om een nieuw genre te ontdekken, een angstaanjagende klassieker te tackelen of een nieuwe auteur te omarmen. Ik heb in de afgelopen jaren een Russische novelle gelezen, twee feelgoodromans, een klassieker die me bijna de das omdeed en een Surinaamse klassieker. De laatste twee jaren heb ik het boek niet uitgelezen, dus ik ben aan revanche toe. Ik denk aan toch weer een klassieker, of ... poëzie dit keer?
Ik lees nu...
Ik lees als vakjurylid de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2024 en daar kan ik niets over zeggen, net als over de boeken die ik voor het Hebban Boek van de Maand lees. Ik heb net een nieuw stapeltje boeken ontvangen van mijn lokale boekhandelaar en daar zit onder andere de nieuwe Octavie Wolters in, Dit gaat nooit voorbij. Het is net als Het lied van de spreeuw een absolute musthave door de bijzondere uitvoering. Waar dat duidelijk een prentenboek was, is het genre van dit nieuwe boek me nog onduidelijk. Maakt niks uit, ik ga er onbevangen in. De platen zijn weer grandioos.
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie (als het maar weird is), non-fictie (als het maar op de kop zettend is), thrillers (als het maar origineel is), Young Adult (als het maar stoer is) en kinderboeken (als het maar knotsgek is).
Blik op verwacht
Ik las nog niets van S.A. Cosby, ondanks de overwegend positieve recensies, de aantrekkelijke flapteksten en de diversiteitsthema's die in Cosby's boeken te vinden zijn. Van John Banville las ik ook nog niet eerder een boek en deze nieuwe klinkt goed, maar ik ben eigenlijk vooral gefascineerd door de voorganger, Singulariteiten. Dat boek heeft op Hebban met elf leeservaringen een gemiddelde waardering van 1,5*. Kwantumtheorie schijnt een rol te spelen in de roman en dan begin ik die lage beoordeling al wat beter te begrijpen, maar door dit alles gaat dat boek nu meteen op mijn verlanglijstje. Van auteur M.W. Craven kennen we de 'Washington Poe'-serie. Deze nieuwe thriller, Jachtseizoen, is het eerste deel van een nieuwe serie rond Ben Koenig, een man die door een zeldzame aandoening geen angst voelt. Dat maakt me nieuwsgierig. En dan mijn laatste uitgelichte boek, Hoe lees je een boom. Ik vind bomen de mooiste levende wezens op aarde, we zijn enorm van ze afhankelijk (zuurstof!) en niets is magischer dan door een bos lopen. Ik leer ze graag beter kennen.
Mijn Hebban Reading Challenge
En wat lees jij nu?