Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Hebban Weekopening #14: klassiekers, healing fiction en lezen buiten je comfortzone

door Suzette (Hebban Crew) 29 reacties
Je week begint met de Hebban Weekopening. Elke maandag lees je wat de Hebban Crew en lezerscommunity bezighoudt, welke nieuwe boeken we op het oog hebben en hoe het gaat met de Hebban Reading Challenge. Vandaag is de weekopening van redacteur Suzette.

We zijn de tweede week van april ingerold en dat betekent dat we ook in de tweede week van de Lees Eens Wat Anders-maand zitten. De inschrijving voor de verrassingsleesclubs is al gesloten, maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden om een boek buiten je comfortzone op te pakken. Als doorgewinterde thrillerlezer kun je bijvoorbeeld proeven van een Young Adult-roman, of probeer eens als steevaste literatuurlezer te ontspannen met een feelgood!

Op 4 april is de Week van de Klassieken begonnen, dus schenken we op Hebban deze week wat extra aandacht aan klassiekers. Je hoeft je tanden natuurlijk niet per se te zetten in taaie vertelsels van bijvoorbeeld Homerus wanneer er genoeg hervertellingen zijn die eeuwenoude verhalen toegankelijk maken voor de hedendaagse lezer. Zo hebben we een lijst samengesteld met hervertellingen van allerlei volksverhalen, mythes en sprookjes. Ook bespreken we waarom je überhaupt een klassieker zou lezen en vragen we je om jouw 'Moby Dick' met ons te delen – die ene klassieker waar je écht niet doorheen komt.

Ondertussen gaat de 'gewone' Hebban-pret ook nog door. Voor de Hebban Reading Challenge lichten we een gevaarlijk boek uit en je kunt het boek De eilanden van goed en kwaad van Adwin de Kluyver winnen als jij er een recensie over wilt schrijven. En op woensdag staat er natuurlijk weer een toffe voorleestip klaar!

Ik lees nu...

Mijn LEWA-uitdaging was Interne dreiging van Matthew Quirk, dat we kozen voor het Hebban Boek van de Maand april. Maar goed, de maand is nog lang niet voorbij, dus ik ben op zoek gegaan naar nóg een boek dat ik niet zo snel zou oppakken. Toen ik in mijn kast keek, realiseerde ik me hoeveel ongelezen non-fictie daar staat. Vaak begin ik wel in non-fictie, maar ik strand bijna altijd halverwege en lees het zelden uit.

Om mezelf uit te dagen om een non-fictie boek uit te lezen, heb ik Onder de beesten van Roel Binnendijk en Jeroen Siebelink van de plank gepakt. Non-fictie lezen over een onderwerp dat ik niet interessant vind, is al helemaal een onbegonnen zaak, vandaar dat ik voor een boek koos over een onderwerp waar ik wel bekend mee ben: dierenrechten. Afgelopen najaar was ik al in het boek begonnen, maar – je raadt het al – verder dan halverwege ben ik nooit gekomen.

Nu ik het weer opgepakt heb, snap ik wel waarom, want er komt veel ellende in voor. Er wordt haarfijn in beschreven hoe Binnendijk undercover gaat in de bio-industrie en hoe hij door alle gruwelijke situaties die hij daar dagelijks meemaakt immuun wordt voor het geweld. Ook gaat hij als straatactivist in gesprek met de menigte – gesprekken om soms moedeloos van te worden. Toch is het een inspirerend boek en het is fijn om te lezen dat er zo veel mensen zijn die zich inzetten tegen onrecht.

Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Blik op verwacht

Hebben jullie ooit van 'healing fiction' gehoord? Het zijn troostende romans zonder ingewikkeld plot met thema's zoals empathie, genezing, moed en solidariteit. Het kwam mij in elk geval niet bekend voor, maar blijkbaar valt De buurtwinkel van tweede kansen van Kim Ho-Yeon onder deze nieuwe trend. Het klinkt in elk geval wel als een fijn idee, een troostend boek. Boeken, thee & troost van Hika Harada viel mij ook op, en hoewel healing fiction volgens mij voornamelijk een Koreaanse trend is, past dit hartverwarmende Japanse verhaal prima in hetzelfde straatje. Dan nu op naar de iets zwaardere literatuur. Walvistij is het debuut van de Engelse Elizabeth O'Connor, en ik heb me er vooral door laten verleiden vanwege de cover en omdat ik dol ben op walvissen! Nu gaat de plot niet zozeer over walvissen, maar niettemin lijkt het me een prachtig coming of age-verhaal. Last but not least verschijnt De macht van godinnen, een non-fictieboek over de godinnen uit de Griekse mythologie. Eerder las ik van Natalie Haynes al De blik van Medusa en A Thousand Ships, die beide erg goed bevielen.

Meer verwachte boeken

Mijn Hebban Reading Challenge

In maart had ik nogal last van een leesdipje en was mijn focus compleet weg. Hopelijk gaat dat deze maand beter! Ik denk dat ik me ga focussen op iets minder dikke boeken en op jeugdboeken. Alle dieren levend en vrij van Mariken Jongman las ik laatst uit en dat vond ik echt een heel tof boek. Ik begin me langzamerhand af te vragen of ik de vijftig boeken wel ga halen dit jaar, maar ik blijf stug volhouden. We zijn immers nog niet eens halverwege 2024. En lezen voor het Hebban Boek van de Maand helpt ook altijd wel om de vaart erin te houden. Doe jij al mee aan Hebban Reading Challenge?

En wat lees jij nu?



Over de auteur

Suzette (Hebban Crew)

56 volgers
315 boeken
9 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #14: klassiekers, healing fiction en lezen buiten je comfortzone

 

Gerelateerd

Overig

Hervertellingen van klassiekers

op 29 maart 2024 door Hebban Crew 57 boeken 2 volgers 7 reacties 2 likes