Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Debbie haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?
De verwachte boeken
(1)
Dit boek verwacht ik elk moment aan de deur, geleverd door de lokale boekhandel. Het is een fotoboek, een 'salontafelboek' met prachtige foto's van Moeder Aarde. Op de leestafel (voorheen bekend als 'eettafel') hebben we een paar standaards staan voor mooie platenboeken, die elke dag een bladzijde krijgen omgeslagen. Daar gaat
Mother direct op. Ik ben totaal niet reislustig. In tegenstelling, ik vind eigenlijk dat we al die natuurgebieden, inheemse bevolingen en flora en fauna met rust moeten laten. Ik bekijk ze wel in een boek.
(4)
Een groot deel van de wereldbevolking ontkent het lustig, maar onze aardbol zit echt in de penarie. En daarmee wij ook. Wat onderschatten we toch hoe zeer we een gezonde leefomgeving nodig hebben en wat gaan we onachtzaam om met de enige leefbare bol die we hebben. Dit boek bespreekt hoe we met al onze wetenschap en technologie, waarmee we de natuur verpest hebben, het nu juist kunnen helpen. Wrang dat het zo moet en dat we niet in staat zijn ons in te houden in het overvloedige consumeren, maar dat is wel de realiteit.
(24)
Soms mopper ik op en over mijn leven. Als het niet gaat zoals ik het wil. Als ik niet krijg wat ik wil hebben. Nu ik volwassen ben, probeer ik echter regelmatig mijn zegeningen te tellen en te begrijpen hoe goed ik het heb. Ik heb nooit mijn land hoeven te ontvluchten, ik heb me nooit zorgen hoeven te maken om mijn welzijn en om mijn rechten. Anderen, zoals
Vamba Sherif vertelt in zijn boek
Ongekende liefde, wel. Het betekent niet dat ik vind dat ik nooit mag klagen. Maar een toontje lager mag echt wel als je bromt over je eerstewerelddrama's.
Niet missen!
Vandaag schotelen we je weer een
LEWA-dossier voor, dit keer over
Klifi van
Adriaan van Dis. Een stukje verdieping voor de lezers van Team Captain Sander, maar ook voor andere geïnteresseerden. Het vijfde en laatste LEWA-dossier, over feelgoodroman
Droomvakantie, volgt later deze week. Daarnaast maken we morgen de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2021 bekend, spannend!
Aanstaande zondag is de laatste zondag van de maand en dus Hebban
Uitleesdag. En dit keer bouwen we er weer een volledige
Readathon omheen, dus stapel de boeken op die je wilt lezen in het lange weekend, vrijdag tot en met zondag. Haal de boodschappen in huis, trek de bel van je voordeur, stop je telefoon in de sokkenla en wees voorbereid!
Deze week krijg je ook de kans om je
in te schrijven voor een
Hebban Leesclub met de roman
Retour Parijs van
Anne Teunis, een boek uitgegeven door kersverse uitgeverij GiST. Verder: aandacht voor Netflixverfilmingen en een nieuwe listmania voor een van de categorieën uit de Hebban Reading Challenge-checklist, mét winactie speciaal voor Challenge-deelnemers.
Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.
De leesplannen van … Debbie
Op dit moment lees ik de Engelstalige roman Sad Janet, een debuut van Lucie Britsch. Ik kreeg het toegestuurd van iemand uit het boekenvak met als begeleidend tekstje 'Toen ik dit boek zag, moest ik meteen aan jou denken'. Het boek is een 'depression comedy' en gaat over Janet, werkzaam in een hondenopvangcentrum, omwolkt door een eeuwigdurende en niet-aflatende sadness. Op de cover staat een Italiaans windhondje in een roze truitje. Nu hoop ik dat er aan mij gedacht werd vanwege dat hondje op de cover (ik heb ook windhonden, maar dan maatje XL) of de professie van hoofdpersonage Janet (ik heb in dierenasiels gewerkt), maar heel veel maakt het me niet uit, want het is absoluut briljant en hilarisch. Alle in mijn aanwezigheid verkerende personen (dat is alleen vriendlief Martijn) moeten om de haverklap voorgelezen alinea's aanhoren. Gelukkig ook geen straf, aan de resulterende schaterlachen te horen. Het is vast veel te weird om vertaald te worden, dus wie Engels leest, grijp hem! In juli komt de paperback uit, de hardcover is al beschikbaar.
Naast Sad Janet lees ik momenteel ontzettend veel. Dankzij LEWA onder andere, maar ook dankzij mijn positie in Mezza's boekenpanel, het weekendmagazine van AD en een serie regionale kranten. Het is een enorme eer om maandelijks samen met drie anderen uit het boekenvak vier boeken onder de aandacht te brengen bij zo'n groot publiek. Maar het is ook een onwijs fijne en goede stok achter de deur. Wie mijn recente jaarchallenges heeft bekeken, kan zien dat ik amper nog aan lezen toekwam. Maar door ineens tig boeken per maand te móeten (mógen) lezen, lees ik alleen maar. En ik vind het allemaal fantastisch.
Wat LEWA betreft heb ik me erbij neergelegd dat ik de LEWA-thon (alle vijf boeken) niet ga halen. Niet vanwege tijd, maar omdat ik een boek echt liever niet wil lezen. KliFi van Van Dis, Later van King en Oeroeg van Haasse ga ik nog verorberen voor het einde van de maand. Mijn 'eigen' LEWA, feelgoodroman Droomvakantie van Sarah Morgenthaler, is uit en de discussie is van start gegaan. Opvallend is dat we tijdens het bespreken continu de namen van de (hoofd)personages vergeten of fout hebben. Heel bijzonder ... Wie goed kan tellen weet nu dat ik Lale Güls Ik ga leven links laat liggen. Inhoudelijk lijkt het me enorm interessant, maar de verhalen over de tegenvallende schrijfstijl schrikken me enorm af. Dit boek lijkt een beetje een identiteitscrisis te hebben. Het wilde een roman zijn, maar uiteindelijk is het vooral een persoonlijk levensverhaal.
Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?