Hebban Weekopening #18: tien jaar mooie herinneringen
Het is een mooie en vreemde maand, deze jubileummaand van ons. Het is ongelooflijk dat we al tien jaar bezig zijn met Hebban, tien jaar lang al doen we deze dingen en zien we (deels) dezelfde lezers langskomen. Een community die tien jaar oud is, lezers die elkaar al tien jaar kennen, vooral in digitale vorm. We zijn momenteel bezig met het uitzoeken van de hoogtepunten uit tien jaar Hebban en we zijn zo veel dingen gewoon vergeten. Oh ja, dat was een tof artikel, dit was een leuk project. Wie weet nog het Brilka-feuilleton uit 2016, waarin we wekelijks een deel van dit vuistdikke boek lazen. Of Een week vol boeken uit 2021, waarin we samen met Boekhandel De Vries Van Stockum in één week vijf novelles lazen en bespraken, elke dag eentje. Ik word helemaal warm van al die mooie herinneringen. En we zijn nog niet klaar, dit is niet het einde. We beginnen gewoon aan nóg tien jaar. Laten we nieuwe geweldige herinneringen maken!
Deze week schotelen we je nog twee shortlistgenomineerden voor de Hebban Thrillerprijs 2024 voor, praten we je even bij over boekverfilmingen, laten we publiekslieveling Kristin Hannah aan het woord, stellen we je voor aan de vakjury voor de Renate Dorrestein Prijs 2024 (hint: ik zit erin) en geven we je een leesclubvragenset over ons Hebban Boek van de Maand van mei cadeau. Over Fatsoenlijke mensen stelen olifanten van Peter Hammarbäck is genoeg te discussiëren. Er zit elke maand een discussieset bij het Boek van de Maand en dat kun je gratis downloaden en gebruiken voor jezelf, voor je leesgroep, voor je klas, et cetera. We zoeken deze week ook lezers die een recensie willen schrijven over een lieve feelgoodroman en je kunt je inschrijven voor een leesclub op Hebban met een literair debuut.
En vergeet je Moederdag niet? Niet iedereen heeft (nog) een moeder om een boek aan cadeau te geven, maar alle lieve, dappere, bijzondere vrouwen in je leven verdienen een boek.
Ik lees nu...
Sinds afgelopen weekend heb ik een klein beetje vrijheid in mijn leestijd terug, want de deadline voor de vakjury van de Hebban Thrillerprijs 2024 verliep. Later deze maand wordt de winnaar bekendgemaakt. Ik kan nog steeds niets vertellen over een heel groot deel van mijn leeswerk, want dat wordt gedaan voor Hebban Boek van de Maand juni. Ik ben wel ook stiekem een oude favoriet aan het herlezen. Ik zou zweren dat ik de boeken thuis had, maar ik heb ze waarschijnlijk uit de bibliotheek gelezen vroeger. Jaja, ik las deze boeken bijna 25 jaar geleden! Ik vond nu de hele set van vier boeken (in het Engels zijn er negen delen) via Boekwinkeltjes.nl en heb meteen toegehapt. Ik herlees nu het eerste deel, Rapsodie van Elizabeth Haydon. Het grappige is dat ik zo'n warm gevoel heb bij deze boeken en ik herinner me niets van wat ik nu herlees. Volstrekt niets. Wat een mazzel, kan ik ze weer als nieuw ervaren.
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie (als het maar weird is), non-fictie (als het maar op de kop zettend is), thrillers (als het maar origineel is), Young Adult (als het maar stoer is) en kinderboeken (als het maar knotsgek is).
Blik op verwacht
Elke maand turen we naar de boeken die gaan verschijnen, omdat we vooruit lezen voor het Hebban Boek van de Maand. De ene maand is het aanbod wat rijker dan de andere maand. Maar over het algemeen vliegen er dozijnen boeken langs je oren die je eigenlijk allemaal wel op je verlanglijstje wilt zetten. Niet alle boeken zijn geschikt voor Boek van de Maand. Misschien een te niche onderwerp of juist een te bekende auteur die dat steuntje in de rug niet nodig heeft, of een type of genre boek dat we net hebben gehad. Dat geeft mij meer dan voldoende opties om hier uit te lichten. Ontzettend benieuwd ben ik naar O Pinokkio van Imme Dros, een hervertelling, voorzien door Carll Cneut van illustraties. Alles van Imme Dros is de moeite waard, maar ik ben altijd heel erg blij met creatieve hervertellingen. Niet zomaar een klassiek verhaal in een modern jasje, maar anders, eigen, bijzonder. En ik denk dat dit boek in die categorie valt. Van Colm Tóibín heb ik nog nooit iets gelezen en volgens mij zou ik het prachtig vinden. Wie weet me iets over deze auteur te vertellen? Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij is een boek dat lang geleden is aangekondigd en een tijd vooruit is blijven schuiven. Wie denkt dat slavernij een toestand uit de Amerikaanse geschiedenis is, heeft het mis. Tot slot De miljardair van Thomas Erikson, het eerste deel van een thrillerserie rond voormalig beroepsmilitair Joseph 'Joe' Carling. Het bijzondere is dat dit de auteur is van Omringd door idioten. Toch is dit niet zijn thrillerdebuut, want hij schreef tien jaar geleden ook enkele boeken in dit genre.
Mijn Hebban Reading Challenge
Ik schiet eigenlijk helemaal niet goed op met mijn Hebban Reading Challenge. Ik ben maar drie boeken verder dan tijdens mijn Weekopening van anderhalf maand geleden. Er zijn genoeg boeken die ik wíl lezen, maar ik moet er ook wel veel. De balans tussen moeten en vrij lezen is toch wel vrij precair. En ik heb ontdekt dat er ook gewoon een stukje zelfdiscipline bij komt kijken, want die stokken achter de deur van de moetjes helpen toch ook wél. Soms ben ik moe en hang ik op de bank herhalingen te kijken. Ik kan dan toch echt veel beter een boek oppakken. Ik heb zo'n heilig respect voor de lezers hier op Hebban die leesplanningen hebben tot in het jaar 2028 en zich daar ook aan houden. Doe jij al mee aan de Hebban Reading Challenge?
En wat lees jij nu?