Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Hebban Weekopening #33: een knuffelegeltje, het onbevattelijke en een ruimteschip

door Debbie 16 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht Debbie haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

(55)
Wie al wel eens vaker een Weekopening of andersoortig artikel van mijn hand heeft gelezen, weet dat ik houd van een beetje anders en een beetje weird. En ik wil ook wel graag buiten de Westerse wereld lezen. Als je dan een cover tegenkomt met een knuffelegeltje erop en geen idee hebt waar die flaptekst naartoe gaat, dan weet je wel weer hoe laat het is. Dit is de nieuwe roman van de schrijver van Buurtsupermens.
(153)
Ik las nog niets van Knausgard. De hele 'Mijn strijd'-reeks heb ik voorbij laten gaan, net als de vier seizoenen en andere kansen. Het trok me niet. Maar nu is er Morgenster, zijn nieuwe roman van 666 (!) bladzijden en vol ongebruikelijke verschijnselen. Het is 'een roman over het onbevattelijke, over het grote drama gezien door de beperkte lens van het kleine leven. Maar bovenal is het een roman over wat er gebeurt als de duistere krachten in de wereld worden bevrijd.' Kortom, geen idee.
(292)
Een nieuw boek van de Pulitzerprijswinnende auteur van het enorm succesvolle en bejubelde Als je het licht niet kunt zien. Een lijvige roman, met daarin: een ruimteschip. Reguliere literatuur toont meer en meer elementen uit speculatieve fictie. Hebben auteurs de behoefte om hun vleugels te spreiden? Hebben ze meer ruimte, tijd en mogelijkheden nodig om hun verhalen te vertellen en de wereld om ons heen te duiden? Misschien ...

Niet missen!

Morgen publiceren we een interview met Jay Kristoff, auteur van de 'Nimmernacht'-reeks, waar lezers een grote hand in hebben gehad om het volledig gepubliceerd te krijgen in het Nederlands. Redacteur Martijn had ruim een uur een geanimeerd gesprek met de sympathieke Australische schrijver.
Later deze week start de inzendperiode voor de Harland Awards, dus droom jij ervan de volgende Jay Kristoff te worden, schrijf dan nu je speculatieve verhaal van maximaal 7500 woorden en zend het uiterlijk 31 oktober in. Je mag alle kanten op met je verhaal, als het maar binnen het speculatieve valt. Een romantisch verhaal tussen een ruimtewezen en je hoofdpersoon? Sure! Een spannende thriller rond de verdwijning van alle katten in de buurt? Mwoah, gejat van Alf (bonuspunten voor wie deze referentie snapt en dus kennelijk net zo oud is als ik). Een coming-of-age van een jonge superheld die zijn gaven ontdekt? Kan cliché zijn, maar niet als je uitvoering bijzonder is. Heb je een idee? Ga er mee aan de slag! Succes!
Om écht niks te missen kijk je natuurlijk elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

De leesplannen van … Debbie

In mijn vorige Weekopening vertelde ik al dat ik niet altijd kan laten weten wat ik lees, omdat ik in Mezza's boekenpanel zit en daarvoor veel lees. We willen niet verklappen welke boeken we lezen en kiezen om in het magazine te komen, dus over die titels kan ik niets kwijt tot het blad op de deurmat ligt. Komend weekend, op zaterdag 2 oktober, volgt ons nieuwe viertal, inclusief een fascinerend en verrassend debuut uit Zweden als Boek van de Maand.

Naast Mezza ben ik scout voor een klein, maar wereldwijd opererend literair agentschap, in de tak voor speculatieve fictie van Afrikaanse auteurs. Daarvoor lees ik ongepubliceerde manuscripten, in verschillende stadia van gereedheid. Zoals een geweldige drie-eenheid van in elkaar grijpende verhalen die binnen de Afrikaanse horror vallen, met veel wortels in de Afrikaanse folklore, van de 'Queen of African Horror' Nuzo Onoh. Wat een schrijfstijl, prachtig! Inmiddels zit ik ruim twintig jaar in het boekenvak en ik denk dat het goed is je te blijven ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te ontdekken en zicht te blijven houden op dat ene stukje van de boekenwereld dat jij het mooiste vindt. Dat is bij mij de speculatieve fictie en op deze manier kan ik daar geweldig mijn ei kwijt. Daarbij is Pippi Langkous een goede raadgever en voorbeeld met haar 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan!' En geef toe, slapen, vakanties en weekenden zijn echt overrated ...

Als het goed is, las ik gisteren tijdens Hebban Uitleesdag Piranesi uit, de bekroonde roman van Susanna Clark. Het boek is niet per se enorm toegankelijk en je wenkbrauwen proberen het plafond aan te tikken bij het begin, maar het is wel zeker fascinerend. En verder weet ik nog even niet wat ik deze week ga lezen. Ik heb een enorme miskoop begaan met Geschiedenis van de moderne literatuur van Herman Brusselmans, waarvan ik naïef dacht dat het een overzichtswerk van de moderne literatuur was (domdomdom, Debbie). Het is gedram de ruimte in en dat klinkt ook veel logischer bij Brusselmans. Dus lees ik De meisjes van Annet Schaap (dat er overigens prachtig uitziet!), in navolging van Lindy, of Lupus van Joan de Ruijter? Of grijp ik in de wilde weg iets van de berg boeken op mijn leestafel (ooit: eettafel)?

Hoe kies jij wat je volgende boek gaat zijn?



Over de auteur

Debbie

1138 volgers
556 boeken
4 favoriet
Auteur


Reacties op: Hebban Weekopening #33: een knuffelegeltje, het onbevattelijke en een ruimteschip