Hebban Weekopening #35: katten, boeken, gas en Darth Vader
De verwachte boeken
Katten zijn mysterieuze, vreemde wezens. Soms doen ze precies wat je verwacht, de volgende keer - onder schijnbaar dezelfde omstandigheden - doen ze iets radicaal anders... Geen wonder dat Larry Niven zijn Kzinti-aliens op katten baseerde (rechtoplopende, tweeeneenhalve meter lange tijgers met vergevorderde technologie), maar ik dwaal af. We hebben vier katten momenteel en elk heeft zijn eigen eigenaardigheden. Maar niets zo apart als de kat in Het verhaal van de kat die boeken wilde redden van Sosuke Natsukawa (deze kat kan o.a. praten). Toevallig hebben we vandaag ook een winactie met dit boek.
Darth Vader is - ondanks alle andere bad guys & girls uit het Star Wars universum - ongetwijfeld de meest iconische slechterik in a galaxy far, far away.... Dat er nu een boek is dat je leert hoe je kunt leren denken en doen als Darth Vader is... Interessant? Verontrustend? Grappig? Ik denk dat Doe en denk als Darth Vader van Gwendal Fossois een vermakelijk boekje is met de nodige twists en turns.
Gronings gas staat nu vooral bekend door de aardbevingen en de beroerde overheidsrespons op de crisis in het getroffen gebied, maar ooit was het de basis voor de opkomst van Nederland als rijk land. Maar ook toen ging het de Groningers niet voor de wind. Dubai aan de Waddenzee is het nooit geworden en nu zitten de bewoners van het bevende gebied met de gebakken peren. Interessant om een keer het hele verhaal te lezen in dit boek van Emiel Hakkenes.
Niet missen!
Deze week hebben we maar liefst drie interviews in ons 10 vragen aan-format. Ernest van der Kwast, René Appel en Maren Stoffels vertellen over hun leven en schrijfwerk.De voorselectie van de Harland Awards 2020 is bezig. 51 voorselecteurs lezen de 178 ingezonden verhalen om begin november een shortlist van 10 verhalen op te leveren. Voor de deelnemende schrijvers zou dat even rust (en nagelbijten in afwachting natuurlijk) kunnen betekenen, maar we zouden Hebban niet zijn als we niet nog een uitdaging klaar hadden voor het najaar. Vanaf donderdag gaat namelijk de Eindejaarsschrijfwedstrijd van start. Lees dan meer over wat de bedoeling is.
Om aspirantschrijvers te helpen hebben we een Schrijvenkanaal geopend op Hebban. Hier vind je al het nieuws over onze schrijfwedstrijden, maar ook tips voor het schrijven van verhalen. Mijn eigen miniserie over het schrijven van Fantasy staat er op en deze week verschijnt deel twee van de serie tips van Freelance redacteur en persklaarmaker Rob Steijger. Deel 1 over perspectief en show don't tell verscheen eind september en op 16 oktober gaat hij het hebben over voltooide of onvoltooide tijd.
Eind deze week gaat de Readathon Challenge van start: een uitdaging om je Reading Challenge 2020 te halen en het hele weekend fijn te lezen.
En natuurlijk hebben we weer meerdere sneak previews, winacties en leesclubs op de agenda staan. Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.
De leesplannen van… Martijn
Ik lees van alles en nogwat... manuscripten, korte verhalen, teruglezen van mijn eigen schrijfsels, maar het wil met mijn gekozen leesboeken maar niet opschieten. Ik ben nog steeds bezig in mijn boek van de Uitleesdag (A Memory Called Empire van Arkady Martine) en een intrigerende verhalenbundel van Nalo Hopkinson (zie ook de mooie oproep van auteur Vamba Sherif voor meer diversiteit in verhalen, waar hij Hopkinson aanhaalt als voorbeeld). Ik ga proberen beide boeken deze week uit te krijgen, maar, zoals mijn Hebban collega's ook wel eens weeklagen: waar vliegt de tijd toch steeds heen?
Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?