Hebban Weekopening #35: leesplezier en het telefoonboek
Uitgelicht
Sander: 'Het Telefoonboek. 137 jaar werd hij gemaakt voordat in 2018 de laatste van de drukpers afrolde. De fantastische cover van het boek van Hanneke Hendrix – een creatieve mix tussen de Gouden Gids en het telefoonboek van weleer – werpt me dan ook in een klap terug naar een hele andere tijd. Een tijd waarin je inderdaad telefoonnummers uit je hoofd kende of opzocht in het enorme boekwerk. Een tijd dat je niet altijd aan stond en teletekst je snelste bron tot het laatste nieuws was. Ik heb me al regelmatig voorgenomen om te doen wat de auteur deed: afscheid nemen van mijn smartphone. Een smartphonevrij leven. Natuurlijk kan ik dat niet en het beste alternatief van dat drastische besluit deed ik wel door me terug te trekken van de meeste sociale media. Hoeveel tijd en ergernis mij dat heeft gescheeld, is niet in woorden uit te drukken. Misschien dat het boek van Hendrix me helpt om mijn iPhone minder belangrijk te maken in mijn leven, want echt gezond kan hij niet zijn. "Hoe vaak is je telefoon immers niet de eerste die je groet bij het wakker worden, en de laatste die je aait voor je in slaap valt?"'
Opvallend boekennieuws
Het was voor velen in het boekenvak de eerste volle week terug op de uitgeverij. Er was dan ook weinig boekgerelateerd nieuws en misschien was dat wel direct de reden om van een geheel uit de context getrokken quote van CPNB-directeur Eveline Aendekerk (uit een interview met de NOS over jongeren en leesplezier) een rel in boekenland te maken. Een onhandig geformuleerd zinnetje. Dat is het zeker. Maar dat een roman uit de jaren vijftig nogal wiedes niet de beste keuze is om het leesplezier van (nog) niet-lezende jongeren in 2022 aan te wakkeren, hoef ík echt nooit uit te leggen. Laat staan dat ik daar publiek excuses voor zou moeten maken. Dat het in dat onhandige zinnetje natuurlijk niet gaat over de historische waarde van dat boek, het belang van de inhoud of de literaire kwaliteit ervan en dat als je iets meer leeservaring hebt opgedaan je dat boek zeker wél moet lezen, is voor mij een no-brainer. Maar daar ging het allemaal niet om. Jongeren en leesplezier. We staan met 2-0 achter en dan mag je van mij best met een ongelukkig geformuleerd zinnetje, ontstaan uit passie en gedrevenheid, aandacht voor het probleem vragen. Met alle reacties die dat oproept. Want mensen in de media, of het nu gaat om trainer Eric ten Hag, de Finse premier Sanna Marin of CPNB-baas Eveline Aandekerk, ze hebben nu eenmaal altijd te maken met een ongecoördineerd wedstrijdje meningen ventileren. Een wedstrijdje dat je vrijwel nooit kunt winnen tenzij je Ten Hag heet en je ploeg een week later wel wint (tot ze weer verliezen natuurlijk). Nu de storm weer een beetje is gaan liggen, de juicekanalen naarstig op zoek zijn naar het volgende weerloze slachtoffer dat ze publiekelijk kunnen afmaken, zorgen wij deze week voor ons eigen nieuws. Gewoon lekker positief nieuws dat wél zorgt voor leesplezier: de mooiste zomerboeken van 2022. Je kunt nog een paar dagen stemmen op het boek dat jou deze zomer pakte.
In de Hebban Community
Naast de bekendmaking van het Zomerboek van het Jaar 2022 ontdek je woensdag ook de Top 10 zwarte boeken als inspiratie voor jouw Hebban Reading Challenge-afvinklijst. We verloten nog een aantal Hebban 1000-posters en geven je weer eens een mooi overzicht van recent verschenen debuten. Deze week is het juryoverleg van de Hebban Debuutprijs 2022 en zullen we erachter komen welke boek op 10 september wordt bekroond met deze mooie aanmoedigingsprijs. De bekendmaking en prijsuitreiking vindt plaats in de Chocoladefabriek in Gouda en jij kunt erbij zijn. Meld je hier aan.
Nieuw te verschijnen
Zet in je profiel de verwachtnieuwsbrief aan en ontvang wekelijks een overzicht van de nieuwe boeken in jouw favoriete genre(s) in je mailbox.
Stem op jouw mooiste zomerboek en win 200 euro aan boeken bij jouw favoriete boekhandel!