Hebban Weekopening #37: De ruimte, de horror en de mens
De verwachte boeken
Tade Thompson is bekend van de veelbekroonde 'Wormwood'-trilogie. Daar ben ik ooit hoopvol in begonnen en het is erg goed, maar om de een of andere reden ben ik afgeleid geraakt door duizend andere boeken die hier in huis rondslingeren. Deze nieuwe standalone trekt echter toch weer de aandacht. Het boek krijgt al mooie aanbevelingen van niemand minder dan Alastair Reynolds, Adrian Tchaikovksy en The Guardian. En dan wil ik toch dolgraag dat boek bemachtigen en openslaan. Ik vind eigenlijk wel dat deze auteur Nederlandse vertalingen verdient.
Tja, die cover. Intrigerend, toch? En de titel net zo. Ik ben ontzettend ongeschikt voor horror in principe. Mijn brein is te visueel en trekt al die toestanden uit een boek helemaal het leven in, superrealistisch. Dan heb je nog wel eens kans erover te dromen of veel lichten aan te moeten doen als je 's nachts een plasje moet plegen. Maar dit klinkt zo tof! En eng, misschien durf ik toch niet. Ik vind de flaptekst eigenlijk al te griezelig.
Ik zou graag meer non-fictie willen lezen, want ik vind het ontzettend inspirerend en verrijkend (als het goede boeken blijken), maar het komt er niet vaak van helaas. Ik moet er toch eens meer tijd voor proberen vrij te maken. Ik denk dat je bij een boek als dit nog lang kunt nadenken over wat je gelezen hebt en het zal ongetwijfeld een heel fijn discussieboek zijn. Het thema spreekt me erg aan. De aarde en de mens, met elkaar opgescheept. Komt dat goed?
Niet missen!
Ik kan er níet over uit hoe snel de tijd gaat, in een dag, in een week, in een jaar. Dit is de laatste week van oktober alweer, we zitten volop in de herfst en denderen op hoge snelheid op de Kerstperiode af. Het einde van een maand betekent: Hebban Uitleesdag op de laatste zondag. Gooi alles uit het raam behalve het boek dat je dan aan het lezen bent en neem de dag om je boek uit te lezen. Deze Uitleesdag valt samen met de laatste Hebban Readathon van het jaar, een ultieme kans om drie dagen achter elkaar zo veel mogelijk te lezen (en dat is voor iedereen verschillend).Volgende week breekt het feest werkelijk los, met Nederland Leest, de Kookboekenweek (schrijf een kookboekenrecensie en win de volledige Gouden Kookboek-shortlist!) en de Cadeauperiode die aangekondigd wordt met tien dagen lang het gratis boekje De jaloezieman van Jo Nesbø in de boekwinkels.
Deze week kun je een interview met Adrian Stone verwachten, wiens tweede deel van de 'Magycker'-reeks na lang wachten bijna in de winkels ligt! Er kómt horror langs deze week, voor de jonge lezers. En we zijn en blijven druk bezig met de Grote Vriendelijke 100, de verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden. Heb jij al gestemd?
Om écht niks te missen kijk je natuurlijk elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.
De leesplannen van … Debbie
Ik lees een boek dat totaal niet in mijn gebruikelijke patroon past, maar het blijkt wel erg goed te zijn, dus ik heb zin om door te lezen. Staat van terreur van niemand anders dan Hillary Rodham Clinton (bijgestaan door co-auteur Louise Penny). Het is Amerikaanse politiek en intrige en dat zou me normaal absoluut niet trekken, maar ik struikelde het boek in en verrek ... knettergoed geschreven. Ben jij ook wel eens zo ontzettend verrast door een boek?
Wat zijn jouw leesplannen voor deze week?