Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Hebban Weekopening #39: Kinderboekenweek en klassiekers

door Martijn (Hebban Crew) 54 reacties
Je week begint met de Hebban Weekopening. Elke maandag lees je wat de Hebban Crew en lezerscommunity bezighoudt, welke nieuwe boeken we op het oog hebben en hoe het gaat met de Hebban Reading Challenge. Vandaag is de weekopening van redacteur Martijn.

Het is nog de hele week Kinderboekenweek! Pieter Koolwijk (schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk Schatpakkers) en Noëlle Smit (illustrator van het Prentenboek: De vierling op de vensterbank) reizen het hele land door om kinderen te vertellen over hun prachtige boeken én natuurlijk om iedereen, jong en oud, te motiveren meer te lezen. Bekijk hun optreedschema op de Kinderboekenweekpagina. Ik ken Pieter van lang-lang geleden, toen hij als schrijver begon met korte fantasyverhalen. Toen was zijn specialiteit ook al bijzondere en humoristische figuren in spannende situaties. Na het winnen van de Unleash Award in 2009 brak hij door als kinderboekenschrijver met Vlo en Stiekel. Erg gaaf om te zien hoe hij nu de Kinderboekenweek rockt!

Aankomende week is er natuurlijk nog meer te doen op Hebban, zoals een interview met Maggie Stiefvater en acties rond haar boek De Ravenjongens. Verder ronden we de leesclub rond Er stromen rivieren in de lucht af, het Boek van de Maand van augustus. Net als elke week is het Woensdagvoorleesdag, op donderdag verschijnt er een nieuw Vertalersgelukartikel en op vrijdag kijken we vooruit met een Verwacht-artikel. Ook op vrijdag komt (na wat uitstel) mijn artikel over de boeken van Libris Literatuurprijs-winnaar Mariken Heitman. Ondanks dat haar oeuvre nog maar uit drie boeken bestaat, is er veel over deze schrijver te vertellen.

En dan nog even aandacht voor het volgende: door omstandigheden hebben we de deadline voor de Harland Prijs met twee weken uitgesteld (van 6 oktober naar 20 oktober). Dus in plaats van vandaag te melden hoeveel inzendingen er waren, hebben alle auteurs nog twee weken om te schrijven, te polijsten, af te maken en in te sturen. Je zou zelfs nu nog aan een nieuw verhaal kunnen beginnen en meedoen! De winnaar verdient € 1000 en eeuwige roem, de vijf beste verhalen worden in een Hebban e-book gepubliceerd, dus doe mee!

Redacteur en schrijfwedstrijdencoördinator Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand.

Ik lees nu ...

Titel: Slachthuis vijf
Auteur: Kurt Vonnegut
Vertaler: Else Hoog
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V.

Sinds een aantal jaar ben ik bezig met een inhaalslag op het gebied van vooral speculatieve en literaire klassiekers. Boeken die me eerder niet zijn opgevallen, die me niet aanspraken, of waar ik grote twijfels bij had (grotendeels door middelbare school leeslijsttrauma's), maar waar ik nu wel interesse in heb. Ik heb er al heel wat ingehaald, met zeer wisselende leeservaringen tot gevolg. Sommige vielen alsnog tegen, maar ik heb ook een aantal boeken ontdekt die ik ronduit briljant vind, zoals 1984 en Animal Farm van George Orwell (de eerste alweer zo'n tien jaar geleden, maar de tweede pas dit jaar gelezen), Het bittere kruid van Marga Minco (vorig jaar gelezen), en De linkerhand van het duister van Ursula Le Guin (ook vorig jaar, terwijl ik in mijn jeugd haar Aardzee-serie verslonden heb). Van alle speculatieve klassiekers die ik ooit gelezen heb, heb ik een lijst gemaakt.

Nu heeft die queeste me naar een nieuw, bijzonder boek gebracht: Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut. Het is een vreemde, vervreemdende genrevermengende vertelling over echt gebeurde traumatische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, uit volgorde verteld aan de hand van de tijdsprongen die hoofdpersoon Billy Pilgrim gedurende zijn hele leven maakt. Het is geen gewoon tijdreizen, want het gebeurt allemaal in Billy's hoofd (nog even afgezien van zijn ontvoering door buitenaardsen), en het is niet te sturen (behalve door de auteur natuurlijk). Het eerste hoofdstuk gaat over Vonneguts worsteling met wat hem in de oorlog is gebeurd, met als schrijnend dieptepunt het bombardement op Dresden, waar hij krijgsgevangene was. Vele jaren lukte het hem niet om zijn 'Dresdenboek' op papier te krijgen. Maar dan komt in hoofdstuk twee Billy in beeld en ontspint zich alsnog Vonneguts verhaal, maar buiten hemzelf en buiten een logische chronologie geplaatst. Dat werkt bijzonder goed, zeker in combinatie met bedrieglijk eenvoudig taalgebruik, regelmatige citaten uit al dan niet bestaande boeken, en zeer regelmatige herhaling van één kort zinnetje. Briljant boek!

Mijn Hebban Reading Challenge

Ik heb mijn Challenge al gehaald! En dat terwijl ik 'm met acht boeken had verhoogd ten opzichte van vorig jaar, toen ik een boek per week las (en daar flink overheen ging). Zestig boeken gelezen en meerdere half of bijna uit, dus ik storm nog even door. Waarschijnlijk ga ik ook wel over mijn aantal van vorig jaar heen (67, 129%), dus ik kan nu al gaan nadenken of ik volgend jaar voor de 72 ga: zes per maand, dat is toch best ambitieus ...

Natuurlijk zaten er best wat novelles en andere dunnetjes tussen mijn gelezen boeken, maar ook een paar dikkerds, zoals onder andere het drievoudige 1q84 van Haruki Murakami, Er stromen rivieren in de lucht van Shafak, en Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen, dus daar ligt het niet echt aan. En ik hou nou eenmaal erg van novelles, zie mijn lijst van speculatieve novelles die ik tot nu toe las.

En doe jij al mee aan de Hebban Reading Challenge?

SCOREBALK
PAGINA
MAAND
GENRES

En wat lees jij nu?



Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

572 volgers
1125 boeken
34 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #39: Kinderboekenweek en klassiekers

 

Gerelateerd