Hebban Weekopening #6: pseudo-India, schrijfwedstrijden en kometen
Weekopening
Het zijn drukke tijden voor mij als schrijfwedstrijdencoördinator van Hebban. Niet alleen nadert de Harland Awards 2022 zijn ontknoping (juryoverleg over de uitslag deze week en overleg over de Middag van het Fantastische Boek), ook de Boekenweekschrijfwedstrijd 'Ik ben alles' was en is actueel. Verder gaat de inzendtermijn voor de Goeken Prijs 2023 (voor spannende verhalen) binnenkort van start (deadline 5 maart, dus ben je al aan het schrijven?).
Daarnaast ben ik – naast mijn werk voor Hebban – druk bezig met de promotie en presentatie van De komeet, de bundel speculatieve verhalen die op 28 februari uitkomt bij Uitgeverij De Geus. Co-samensteller Vamba Sherif, de redactie van De Geus en ik hebben afgelopen tijd de laatste hand aan de cover en de inhoud gelegd en nu zijn we op weg naar de boekpresentatie! Spannende tijden dus.
Deze week hebben we ook een aantal overzichten op Hebban: een artikel over leesclubs én eentje over recensies. Daarnaast natuurlijk de wekelijkse Hebban Reading Challenge Checklist én de top 10 van vorige week. En aan de horizon gloort de Boekenweek natuurlijk, maar dat is nog even wachten tot begin maart.
Mijn Reading Challenge
Vanaf de allereerste Hebban Reading Challenge doe ik mee, en elk jaar merk ik weer hoe leuk en motiverend het is om bij te houden wat ik gelezen heb en hoever ik ben richting mijn streefgetal. Dit jaar ga ik weer voor een boek per week, dus dat is flink doorlezen (gelukkig is dat een van mijn hobby's). Tegenwoordig combineer ik lezen op papier en e-reader met af en toe een luisterboek, waardoor ik ook mijn regelmatige autoreizen aan lezen kan besteden. Zo heb ik (delen van) Sea of Tranquility van Emily St. John Mandel, De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead en Stad van liederen van Anthony Ryan geluisterd (de Nederlandstalige via de nieuwe luisterboekenaanbieder Fluister.nl). Drakevlucht (in mijn oude pocketversie zonder tussen-n) van Anne McCaffrey en Elder Race van Adrian Tchaikovsky heb ik wel helemaal op papier gelezen. Over die laatste gaan collega-redacteur Anouk en ik samen een Boekenpraat schrijven.
Met deze vijf boeken zit ik op 10% van mijn Reading Challenge en daarmee redelijk op schema. Met mijn leestempo (niet superhoog én ik lees regelmatig korte verhalen en nog ongepubliceerde manuscripten die ik niet af kan vinken) moet ik wel blijven afwisselen tussen boeken van 'normale' lengte en novellen om een boek per week te halen, maar gelukkig houd ik erg van kortere boeken.
Op dit moment ben ik in The Jasmine Throne van Tasha Suri bezig, een epische fantasy die speelt in een pseudo-Indiase wereld, compleet met magie, sektes, keizerrijken en de bijbehorende specerijen, gerechten en benamingen. Geweldige leeservaring tot nu toe!
Over Martijn
Martijn is redacteur en schrijfwedstrijdencoördinator van Hebban. Daarnaast is hij auteur (onder andere van Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? (samen met Debbie van der Zande) en De legende van de Zwarte Wolven) en samensteller (onder andere van Halloween Horror Verhalen en De komeet (samen met Vamba Sherif), schrijfdocent (bij de Schrijversacademie en ArtEZ), Taekwon-Do master (7e dan zwarte band) met zijn eigen school in Groningen: Sung Zang en scout voor African Literary Agency (speculatieve auteurs van het Afrikaanse continent). Naast trainen en schrijven – waar hij zijn werk van heeft gemaakt – houdt hij ook erg van lezen, met beesten spelen, en in het bos werken. Hij woont in Groningen samen met Debbie, een blinde kat, drie honden, honderden planten en duizenden boeken.