Hebban Weekopening #7: een week vol korte verhalen
Gisteren zijn we begonnen aan onze eigen 'week van het korte verhaal'. Speciaal daarvoor is er een fijn ebook samengesteld met zeven korte verhalen, die we deze week als een Korte Verhalen Challenge gaan lezen. Elke dag is er een artikel waarin één van de verhalen centraal staat om hier met elkaar over te praten, bijvoorbeeld aan de hand van een aantal leesclubvragen. Het eerste verhaal, de winnaar van de Renate Dorresteinprijs 2023, leverde gisteren al fantastische gesprekken op die je hier kunt teruglezen of aanvullen natuurlijk. Extra leuk is dat feelgoodauteur Gillian King speciaal voor deze Hebban-actie een kort verhaal schreef en dat we de challenge afsluiten met een een nieuw kort verhaal van Hebban-redacteur Martijn Lindeboom. Met #woensdagvoorleesdag als tussenstation denderen we de week door met korte verhalen tot we zaterdag naar Utrecht afreizen voor de Middag van het Fantastische Boek, al waar de uitreiking van de Harland Prijs 2023 zal plaatsvinden. Stilletjes hoop ik natuurlijk op eenzelfde hilarisch intermezzo als vorig jaar, maar dat geheel terzijde. Zondag sluiten we de week weer af met een nieuwe Hebban Uitleesdag. Leg je zondaguitleesdagboeken maar alvast klaar en maak er een fantastisch mooie week van allemaal!
Ik lees nu...
Ik lees nu vooral boeken die te maken hebben met het Hebban Boek van de Maand, en daarover mag ik niks zeggen. Het laatste boek dat ik las was een 100% tussendoortje: Theo Janssen, het boek van Marcel van Roosmalen over de voetballer. Geen tip, tenzij je houdt van boeken die zonder reden en zonder inhoud worden gemaakt, waar je in een onbezonnen moment toch om moet lachen.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers. Hij maakt deel uit van schrijverscollectief CrimeSquad.
Blik op verwacht
Een lijstje van vier boeken is natuurlijk veel te weinig, toch heb ik een fijne selectie gemaakt van boeken die binnenkort verschijnen. Allereerst een nieuwe roman van Bertram Koeleman. Altijd intrigerende flapteksten of beelden op de cover en daarbij vormt Dit is jouw tijd geen uitzondering. Hoofdpersoon Mart koopt zijn ouderlijk huis op, huurt acteurs in als zijn familie en laat ze de middag van zijn zesde verjaardag naspelen. Enkel en alleen om er achter te komen wat er in dat zwarte gat van zijn jeugd is voorgevallen. Ik vind dat een hilarisch uitgangspunt. En dan win je een plek op mijn Wil ik lezen-boekenplank. Gevangen in nooit genoeg gaat over Mensje Nooitgenoeg en is non-fictie. Door Mensje Nooitgenoeg zitten er veel mensen opgebrand thuis of gaan ze gebukt onder dagelijkse stress op hun werk. Ook zijn de leeggeviste oceanen en zelfs de opwarming van de aarde het werk van Mensje Nooitgenoeg. Arjan van Dam gaat in dit boek op onderzoek uit naar waar die onblusbare drang vandaan komt en geeft tips om ermee om te gaan. Boeiend, denk ik. Het derde boek is het eerste deel in een nieuwe krimi-reeks van de voormalig online chef van Der Spiegel, Tom Hillenbrand (ik heb hem even moeten googlen). Normaal ga ik niet snel aan op aankondigingen van reeksen, maar de combinatie met eten – de serie heet dan ook 'Moord op het menu' – vind ik dan wel weer goed gevonden. Dat de auteur al een goed ontvangen historische roman op zijn naam heeft staan en enkele nog niet vertaalde thrillers en sciencefictionboeken schreef, maakt de aantrekkingskracht alleen maar groter. Ik denk dat collega Roos (vanwege het eten) en collega Anouk (vanwege het vermoedelijk hoge Agatha Christie-gehalte) Moord aan tafel vast ook interessant vinden. Last but not least, een boek waarover ik op de socials al het nodige las: Het magische stadion, geschreven door Isa Maron en haar zoon, voetballer en aanvoerder van Go Ahead Eagles, Bas Kuipers. De populaire thrillerschrijfster werd door de voetbalclub uit Deventer gevraagd om voor 'Scoor een boek' – een leesbevorderingsactie in een samenwerking van bibliotheken en profclubs – een jeugdboek te ontwikkelen. Om meer te doen dan alleen met hun voetballers langs bibliotheken en scholen te gaan om voor te lezen. Ik vind dat een fantastisch initiatief. Een deel van de opbrengst van het boek wordt gedoneerd aan de Hersenstichting. Isa Maron verloor haar man twee jaar geleden aan een hersenaandoening. Twee hele goede doelen ineen. En los daarvan ben ik natuurlijk gewoon enorm benieuwd of het de kinderen lukt om het magische stadion te redden.
En wat lees jij nu?