Heleen van den Hoven: Debuut in dubio
Debuut in dubio, door Heleen van der Hoven
Het vreemde in de Nederlandse boekenwereld is dat je zelfs na een aantal boekpublicaties nog steeds kunt debuteren. Toen ik een paar jaar geleden mee wilde doen aan de debutantenwedstrijd van Editio heb ik de vraag dan ook aan de jury gesteld. Kan ik na enkele kinderboeken en meer nog wel debuteren? Jazeker, was het antwoord. Want die eerste boeken heb je zelf uitgegeven.
Het is een vreemde tweedeling: er zijn ‘echte’ en andere uitgevers. Hoe serieus je het ook aanpakt - ik volgde de opleiding Uitgeverij en betaalde een redacteur en een corrector om mijn eigen teksten te verbeteren - ik werd nog steeds niet als ‘echte’ uitgever beschouwd, en dus kon ik gerust nog debuteren.
Dat doe ik dan ook. Hopelijk.
O, wat vinden ze me daar lastig. Ik bekijk alles zoals ik het zelf zou doen. Vooral op het gebied van vormgeving heb ik veel noten op mijn zang, want dat is ook mijn vak. Bij het schrijven ben ik de laatste jaren al eigenwijs genoeg geworden.
Het leuke was wel, dat ik toch alles los kon laten. Ik weet dat ik niet commercieel genoeg denk om een ‘echte’ uitgever te zijn, dus als Ilse Karman van De Crime Compagnie de woorden sprak: ‘dat lijkt ons commercieel beter’, dan kon ik ‘oké’ antwoorden, en dat voelde prima.
‘Oké, doe maar’ scheelt een heleboel stress. Het voelt echt anders, zo’n debuut.
Ook de boekpresentatie kon ik aan hen overlaten. Iedereen was enthousiast over de locatie die ik koos: de Maeslantkering, omdat een deel van Het CARPA Complot zich daar afspeelt.
Hoe naïef kun je als schrijver zijn? Ik schreef helemaal geen onschuldig debuut.
Alles was in kannen en kruiken, inclusief champagne en rondleiding voor de gasten, tot ineens iemand bij Rijkswaterstaat minder enthousiast bleek. ‘Gezien de huidige politieke belangstelling voor cybercrime lijkt het ons niet gepast…’
Op het moment dat ik dit schrijf, organiseert de uitgever de boeklancering bij boekhandel Tomey in Culemborg. Vooraf wil ik met mijn gasten een rondwandeling maken naar de Lek en naar plaatsen die gevaar lopen bij een hoge waterstand. Ze hebben er in Culemborg ervaring mee en dat gebruik ik in mijn boek.
Ik verwacht nu elk moment een telefoontje van de burgemeester: ‘Gezien de huidige politieke belangstelling voor dijkversterking lijkt het ons…’
Over Het Carpa Complot
In Het Carpa Complot worden slimme hackers en computerspecialisten geworven door middel van raadsel en puzzels. Ook de negentienjarige Geus Versluijs laat zich graag uitdagen. Maar hoe verder hij komt, hoe meer hij beseft dat het geen spelletje is. Als hackers een overstroming in Nederland veroorzaken wordt pas goed duidelijk hoe hoog de inzet is.
Heleen bestudeerde voor haar thrillerdebuut vele openbare rapporten en schetste daardoor een scenario dat dicht bij de realiteit komt. Het boek maakt de inhoud van het in maart verschenen rapport Digitale dijkverzwaring: cybersecurity en vitale waterwerken voelbaar en zichtbaar.