Kort nieuws /
Herman Koch nieuwsgierig naar de vergetelheid
‘Soms als ik op een feestje ben zou ik willen dat ik niet de Herman Koch was die iedereen kent,’ zegt de auteur in een interview naar aanleiding van de vertaling van zijn boek Geachte heer M. (Dear Mr M), die als literaire thriller wordt gepromoot. Die ervaring heeft de schrijver inmiddels alleen nog maar als hij zich onder een groep vreemden bevindt in bijvoorbeeld Spanje of Italië.
‘Sommige mensen neigen ernaar een gesprek te beginnen over literatuur of mijn boeke, iets waar ik op een feestje of tijdens een etentje niet altijd over wil praten. Ik vind het ook leuk om het over voetbal, de Olympische Spelen of films te hebben. Mensen hebben vaak de neiging om veel belang te hechten aan wat een schrijver te zeggen heeft.’ Het gebeurt ook in politieke discussies, zegt Koch.
Auteurs worden op een voetstuk geplaatst, of hun reactie is totaal het tegenovergestelde, zegt de inmiddels internationaal doorgebroken schrijver: ‘Ze laten dan duidelijk weten: “Denk niet dat je iemand bent, alleen maar omdat je schrijver bent”. De meeste mensen hebben nog steeds het vooroordeel dat een schrijver niet echt werkt. Die zit gewoon te luieren op de bank.’
Lees het gehele interview op The Guardian.