Nieuws /
Hernieuwde kennismaking met Simenon
Op maandag 15 september verschijnt de eerste 'worp', met de romans De blauwe kamer en De premier en twee Maigretverhalen: Een misdaad in Holland en De danseres van de Gai-Moulin.
De in Luik geboren Georges Simenon (1903–1989) werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over commissaris Jules Maigret. Volgens de overlevering zou het personage Maigret zijn ontstaan gedurende de tijd dat Simenon met zijn boot in Delfzijl lag. Wat vaststaat is dat Simenon in deze Groningse plaats het eerste boek uit de Maigret-reeks heeft geschreven: Pietr-le-Letton (1931). Hierin moet een 'massieve, boomgrote, breedgeschouderde' Maigret in 'zware jas met zwartfluwelen bontkraag en bolhoed', als commissaris bij de Policie Judiciaire in Parijs een aantal moorden zien op te lossen.
In Delfzijl werd een standbeeld van Maigret opgericht, vervaardigd door de Nederlandse beeldhouwer Pieter d'Hont. Het werd in 1966 onthuld door Georges Simenon zelf. In hetzelfde jaar ondertekende de burgemeester van Delfzijl een uittreksel van de burgerlijke stand, waarin verklaard wordt dat Maigret op 45-jarige leeftijd geboren is op 23 februari 1929 te Delfzijl. De vader was Simenon, de moeder onbekend.
Simenon gaf niet alleen de misdaadliteratuur een nieuwe dimensie, maar excelleerde ook in zijn talloze romans. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen exemplaren verkocht. De herlancering van Simenons werk maakt deel uit van een internationale herlancering in 23 landen. Komende maand is het 25 jaar geleden dat Georges Simenon overleed.