Het Boekenjaar 2019 van... Debbie
Wat is je belangrijkste moment van 2019 op boekengebied?
Zonder enige twijfel was dat De Grote Wisseltruc. Redacteur en collega Daphne vertrok eind augustus, kort daarna gevolgd door Soraya. Allebei met uitstekende redenen en zicht op nieuwe avonturen, maar met een klein team zijn twee vrijwel gelijktijdig vertrekkende teamleden wel een aderlating. We hebben al vijf jaar Hebban achter de rug en zijn daardoor inmiddels echte avonturiers geworden, dus we keken deze uitdaging recht in de ogen. Maar ik kan niet zeggen dat het niet pittig was. In de vijf jaar Hebban hebben we echter ook geleerd dat verandering altijd iets positiefs met zich mee brengt (hoe eng verandering ook kan zijn). We hebben ons oog daarop gefixeerd en hebben het prima gered en gaan met een nieuw team mooie tijden tegemoet. You lose some, you win some.
Hoeveel boeken heb je gelezen?
Het is vreselijk om toe te moeten geven, maar ik vrees dat ik het niet goed bijgehouden heb én dat het een voor mijn doen treurig aantal is van onder de twintig. 2019 was ook het jaar waarin we ons 19-jarige poedeltje Japie verloren en dat legde mijn leesvermogen voor een periode helemaal stil. Vroeger (oma spreekt) las ik 200 boeken per jaar, ik vrat er drie per weekend en startte soms elke dag een nieuwe. Nu vind ik het niet zo erg dat een leesgewoonte verandert (alweer die verandering) en ik las vroeger ook wel eens Urban Fantasy-flutjes die ik nu niet mis, maar ik heb een serieuze schop onder de kont nodig om mijn werk voor Hebban niet mijn eigen lezen onder te laten sneeuwen. Ik bedoel, wie gelooft nog een Hebbanredacteur die amper leest? Kan toch niet!?
Welk boek dat je in 2019 las is jouw boek van het jaar?
Ik noem graag Ooit aten we dieren van Roanne van Voorst als mijn Boek van 2019. De boodschap in het boek is wat ik in mijn hart geloof en voel. Roanne is in staat geweest om heel nuchter en helder te onderbouwen waarom het zó 2018 is om nog vlees te eten. Geen emotionele toestanden, geen afgrijselijke foto's of hartbrekende verhaaltjes over dieren. Gewoon wetenschap, feiten en een nuchtere kijk. Vind jij een gezonde toekomst en een bewoonbare aarde belangrijk en ben je geïnteresseerd in het leveren van een bijdrage daaraan, lees dan als goed voornemen voor het nieuwe jaar dit boek.
Welk boek zou je graag onder de kerstboom vinden?
Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens is een van de vele boeken die me uit de aanbiedingsbrochures van de uitgeverijen toeroepen. Ik hou van wildernisverhalen en deze titel trekt direct de aandacht. Uit de flaptekst haal je weinig informatie en het kan alle kanten op gaan, hit or miss. Op mijn verlanglijstje staat ook Pet van Akwaeke Emezi. Die flaptekst is fantastisch, onweerstaanbaar. En daarbij, ik wil echt niet meer alleen maar witte, Westerse auteurs lezen. De wereld is groter dan dat.
Wie is voor jou het Boekenmens van 2019?
Dat zijn er twee, Hebban hoofdredacteur Sander en senior redacteur Lindy. Omdat zij opvangen wat ons toegegooid wordt, flexibel zijn als er toestanden zijn, altijd een ander helpen, de grote wisseltruc zonder te knipperen met de ogen hebben gepasseerd en knetterhard én met liefde voor collega's, Hebban en het boek werken. Het was een druk jaar, met veel uitdagingen en zij zijn een grote factor in het succesvol navigeren van alle 'knooppunten'. Elk op hun eigen manier, maar altijd creatief en met een groot probleemoplossend denken en handelen. Wat een droom om met zulke mensen te werken.
Wat is je goede voornemen voor 2020?
Meer lezen! Ja, duh. Sodeju, dat moet toch lukken. Ik heb een idee om mezelf weer beter in het ritme van dagelijks lezen te krijgen en dat ga ik vanaf 1 januari starten: elke dag een kort verhaal lezen uit een van de vele, vele verhalenbundels, anthologieën en verzamelwerken die ik in de kast heb staan. Ik noem het mijn Cup-a-soup project. Korte verhalen zijn een relatief nieuwe liefde van me, maar wel een stevige. Het is een vorm die absoluut te weinig liefde en aandacht krijgt. Doe je mee?
Wat kunnen we op boekengebied van je verwachten in 2020?
Ik ben continu bezig met denken over het verbeteren van de dingen die we doen. Finetunen, sleutelen, een beetje duwen hier en trekken daar. Dat vind ik leuk en dat zal ik in het nieuwe jaar ook blijven doen. Bouwen, stroomlijnen, knutselen. In 2020 wordt ons nieuwe team volwassen, zowel Hebban Crew als recensenten en VIPs, en ik verwacht een onstuitbaar enthousiasme, waarmee we een golf van boekenliefde het land in gooien. Wellicht leidt mijn al gemelde korte verhalen-project tot een artikelenreeks en haal ik mijn Hebban Reading Challenge van 100 boeken zowaar! Ik wil dolgraag de focus ook weer eens wat leggen op geweldige sciencefiction en fantasy, want dat schiet er nu wat bij in.