Het Boekenjaar 2019 van... Lindy
Wat is je belangrijkste moment van 2019 op boekengebied?
Voor mij persoonlijk blijft de Hebban Adventskalender een hoogtepunt in het jaar. Het is het allerleukste Hebban-project waar ik aan mag werken en het is geweldig om te zien dat de lange voorbereidingstijd het succes en vooral plezier oplevert waar je op hoopt. Daarnaast was het vijfjarig Hebban-jubileum een waar feest en een echte mijlpaal, die we nog in de oude Crew-samenstelling mochten vieren. Overigens hebben nieuwe redacteuren Aimee en Anouk voor een frisse nieuwe aanvulling op de redactie gezorgd, dus we gaan straks met een knal het nieuwe jaar in. Nu heb ik toch stiekem drie momenten genoemd...
Hoeveel boeken heb je gelezen?
Op dit moment ben ik met mijn vierendertigste boek bezig. Dat zijn er toch een stuk minder dan ik me voorgenomen had, aan een boek per week ben ik helaas niet toegekomen. Ik heb echt wel een leesdip meegemaakt dit jaar, maar die hoop ik met mijn goede voornemen voor 2020 te gaan voorkomen! Voor de zekerheid heb ik mijn Challenge voor volgend jaar lager ingesteld.
Welk boek dat je in 2019 las is jouw boek van het jaar?
Geen boek heeft kunnen tippen aan het tweede boek dat ik dit jaar uitlas: van Vaderland van Fernando Aramburu was ik echt diep onder de indruk. De auteur neemt de lezer mee terug naar de tijd voor en na de terreur van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Twee bevriende gezinnen komen tegenover elkaar te staan als de neutrale vader van het ene gezin vermoord wordt en de nationalistische zoon van het andere gezin de enige mogelijke verdachte is. Het is geen ‘makkelijk’ boek: sprongen in de tijd, wisselingen van perspectief (soms binnen enkele regels), losse gedachten die de zinnen binnensluipen… maar daardoor ook o zo mooi!
Welk boek zou je graag onder de kerstboom vinden?
Als verzamelaar van verschillende Jane Austen-edities is het denk ik nooit heel lastig om een cadeau voor mij uit te zoeken. Maar daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. En na het indrukwekkende Dieren eten van Jonathan Safran Foer ben ik ook nieuwsgierig naar zijn nieuwste boek Het klimaat zijn wij.
Heb jij al een verlanglijstje aangemaakt?
Wie is voor jou het Boekenmens van 2019?
Ik wil graag Eveline Aendekerk noemen, sinds een jaar de eerste vrouwelijke directeur van de CPNB (in 90 jaar!). Ze is op ramkoers en weet met humor, energie en vooral durf daadwerkelijk dingen te veranderen in het wat traditionele boekenvak.
Wat is je goede voornemen voor 2020?
Mijn leesvoornemen is om vaker mijn ereader te gebruiken. Ik blijf papieren boeken het allerprettigst vinden om te lezen, maar ja, die passen nu eenmaal niet altijd meer in mijn overvolle werktas (waarom ik elke dag zoveel met me mee sjouw weet ik zelf eigenlijk ook niet). Ik hoop dat de ereader me helpt om die gevreesde leesdip in 2020 te voorkomen of bestrijden.
Doe mee aan de Reading Challenge!
Wat kunnen we op boekengebied van je verwachten in 2020?
Van schrijfambities is nog geen sprake, maar ik zal me ook het komende jaar voor de volle honderd procent blijven inzetten voor de leukste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Zo veel mogelijk mensen aan het lezen én het meest passende boek helpen blijft het doel en ik weet zeker dat dat in 2020 (er staan spannende ontwikkelingen op het programma) nóg beter gaat lukken.