Column /
Het favoriete kookboek van Natascha
Mijn voorliefde voor het bakken is letterlijk ingebakken in de genen. Mijn grootvader was namelijk bakker. Af en toe blader ik nog door zijn handboek, getiteld Theorie en practijk voor den banketbakker, en haal ik er nuttige tips uit of ontdek ik nieuwe weetjes over ingrediënten. Van hem leerde ik als tiener onder meer hoe je deeg moet kneden, het verschil tussen echte spijs en bonenspijs en hoe je de perfecte cake bakt. In zijn laatste jaren was hij slecht ter been en kon hij niet meer naar verjaardagen komen. Ik gaf mijn grootmoeder bij die gelegenheden altijd een groot stuk, door mij gebakken, appeltaart mee voor mijn grootvader. Hij was nooit scheutig met complimenten, dus ik was des te blijer als ik van mijn grootmoeder hoorde dat mijn grootvader mijn appeltaart met smaak had opgegeten.
Toen ik uit huis ging, behoorde een mini combi-oven tot een van mijn eerste aankopen. Inmiddels had ik ook al een paar kookboeken met bakrecepten aangeschaft, waaronder het befaamde Studentenkookboek. Nog steeds maak ik geregeld een hartige taart uit dit kookboek.
In de jaren die volgden, vulden de planken in mijn boekenkast zich met kook- en bakboeken. Sommige kookboeken kocht ik om er vooral uit te lezen, zoals De Joodse keuken van Claudia Roden. Andere omdat het praktische receptenbundels zijn zoals de serie van Anne Wilson met titels als Engelse muffins, scones en cake, brood bakken, Klassieke quiches en taarten en Taartjes & pasteitjes. Ik kocht haar kookboekjes bij De Slegte, vaak vier, vijf titels tegelijkertijd.
Ergens daar tussen in zit De Engelse tea van Hebban-recensente Clara ten Houte de Lange met veel informatie maar ook praktische tips en handige recepten. Met behulp van dit boekje werd mijn afstudeerfeest met een echte Engelse tea een succes.
Bakken vind ik zo leuk om te doen, dat ik vrijwel wekelijks koekjes, cakes of taarten bak. Als het niet voor een verjaardag of feest is, dan verzin ik gewoon een goede aanleiding om iets lekkers te bakken. Zo bakte ik anderhalve week geleden een appeltaart, omdat het herfstvakantie was en we met het gezin een week naar een huisje in Friesland gingen. En gisteren kokosmuffins omdat ik zin had in iets lekkers als lunch.
Mijn meestgebruikte kookboek is het Groot Margriet Kookboek, vanwege alle handige basisrecepten voor bijvoorbeeld de verschillende deegsoorten, maar ook als ik mij afvraag welke groenten nu in het seizoen zijn. De kinderen hebben het boek nu ook ontdekt en gebruiken het als ze zandkoekjes willen bakken.
Het afgelopen jaar zijn er een stuk of wat nieuwe favoriete kook- en bakboeken bij gekomen. Dankzij mijn werk als redacteur voor Hebban Culinair ontdekte ik bijvoorbeeld Havermoutje en Home baked. Twee prachtige boeken die ik permanent onder handbereik in de keuken heb staan. In ieder boek heb ik al mijn favorieten ontdekt die ik nu regelmatig bak: de luxe scones, de onschuldige country cookies en de oatmealcake uit Home Baked, de havermoutkoekjes, het bananen-haverbrood en de havermoutburger uit Havermoutje.
Wellicht overbodig om te zeggen dat ik al uitkijk naar alle mooie nieuwe kook- en bakboeken die de komende maanden zullen verschijnen!