Het is Wereld Water Dag: lees een waterboek voor jouw Reading Challenge
Ter inspiratie voor de Reading Challenge hebben we verschillende thema’s bedacht. Er zijn 48 subcategorieën die je in de checklist kunt vinden (en afvinken!). Bij elke subcategorie vind je een lijst met boekentips en we plaatsen regelmatig uitgebreide artikelen zoals deze. Doe jij nog niet mee met de Reading Challenge? Via onderstaande button kun je makkelijk starten!
Waterliteratuur (en één non-fictie boek)
Onder het water van Daisy Johnson
Onder het water is de debuutroman van Daisy Johnson en hiermee scoorde ze gelijk goed. Het boek haalde namelijk de shortlist van de Man Booker Prize 2018. Over Onder het water schreef de jury dat het boek in een woord te omschrijven was: fluidity. Gretel woont op een woonboot met haar moeder, tot die op een dag verdwijnt. Zestien jaar later brengt een onverwacht telefoontje het verleden op volle kracht terug. Onder het water is een gedurfde en onweerstaanbare roman over lot en vrije wil, genderidentiteit en gebroken familierelaties.
De wetten van water van Cynan Jones
De wetten van water van Cynan Jones komt jullie misschien bekend voor: het werd door het boekenpanel bij DWDD omhooggehouden als een van de boeken van oktober 2019. Ronnie Terpstra: 'Cynan Jones kan met weinig woorden fantastische werelden creëren.' De roman speelt zich af in een dystopische nabije toekomst, waarin water schaars is geworden. De watertrein die de stad bedient, loopt steeds meer het risico gesaboteerd te worden. De wetten van water is een aangrijpend verhaal over liefde en verdriet en de wil om te overleven, dat een verontrustende glimp laat zien van de nabije toekomst.
De wateraap van Mariken Heitman
De wateraap is de debuutroman van Mariken Heitman. Het boek werd genomineerd voor de Bronzen Uil, een prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van dat jaar en werd tweede in de Librisverkiezing van Mooiste Boekomslag 2019. De wateraap gaat over hoe je mens wordt. Om hier antwoord op te vinden, zoekt de hoofdpersoon, Elke, een bondgenoot. Iemand om zich aan te spiegelen. Door haar studie biologie stuit Elke op een theorie over de evolutie van de mens, namelijk die van de wateraap. Net als zij is de wateraap een tussenvorm, die zweeft tussen land en water, aap en mens, man en vrouw.
Waterjager van Chris Polanen
Chris Polanen is in Suriname geboren en schrijft om met zijn heimwee naar het thuisland om te gaan. Het land speelt dan ook een grote rol in dit debuut. Na een dijkdoorbraak is Paramaribo onder water komen te staan. De bewoners zijn weggetrokken: alleen de goudzoekers, prostituees en criminelen zijn gebleven. De stad wordt geregeerd door eigen wetten, met in het middelpunt Jean Christoph, die met harde hand de orde probeert te handhaven. Dan verschijnt zijn broer Joshua in de stad. Twintig jaar eerder vertrok hij met zijn moeder naar Nederland, op de vlucht voor het water.
'Polanen leert de lezer maar mooi van alles over de ervaringen van mensen met een Surinaamse achtergrond in Nederland ("het is alsof we niet gezien worden"), misstanden in Suriname ("de rijken redden vooral zichzelf") en de Surinaamse cultuur ("22 talen in één land"). Er zit zelfs een woordenlijst bij het boek. En hij heeft de gave dat belangrijke ‘hoe-gaat-dit-aflopen’-gevoel op te roepen. Méér dan veelbelovend. Een boek om in één lange adrenalinestoot uit te lezen.' - (****) Hebbanrecensie van VictorDLV over Waterjager
Het water komt van Rutger Bregman
De meeste mensen deugen van Rutger Bregman doet het nog steeds erg goed, maar nog voordat deze uit de top 5 van de bestellerlijst is verdwenen heeft Bregman alweer een pamflet geschreven. Het water komt is een oproep aan alle Nederlanders. Het vertelt het verhaal van Johan van Veen. Het verhaal van Johan is het verhaal van Nederland. Een verhaal dat sinds de Watersnoodramp van 1953 in de vergetelheid is geraakt, maar door de stijgende zeespiegel relevanter is dan ooit.
Bloed is dikker dan water van Timo Bruijns
En weer een debuut: Bloed is dikker dan water is de eerste roman van Timo Bruijns. Een rauw verhaal over de zeventienjarige Tommy, die opgroeit in een milieu van ritselaars, raddraaiers, drinkers en bordeellopers. Als hij na een uit de hand gelopen ruzie op school noodgedwongen moet nadenken over zijn toekomst, blijkt de afwezigheid van zijn vader hem nog altijd niet losgelaten te hebben. Tijdens een drankovergoten familiebarbecue in een snikheet zomerweekend moet hij beslissen: vertrekken of in de voetsporen van zijn vader treden?
Winterwater van Lex Paleaux
Winterwater, het debuut van Lex Paleaux, werd door veel boekhandelaren goed ontvangen. Het speelt zich af in het Friesland van de jaren tachtig en negentig. In dit fictieve drama op basis van feiten volgen we Lexje, een eigenzinnig kind dat vol verwondering kijkt naar de wereld om zich heen. Gedurende een korte wandeling, naar en door zijn huis, krijgen we inzage in de jeugdjaren van Lex. Hoogte- en dieptepunten volgen elkaar op om de lezer uiteindelijk naar het plaats delict te leiden.
De waterdanser van Ta-Nehisi Coates
Oprah Winfrey noemt het een van de beste boeken die ze ooit gelezen heeft en The New York Times vindt het 'een ambitieus en moedig staaltje vertelkunst waarvan de toon lijkt op die van Stephen King, Toni Morrison, Colson Whitehead en Octavia Butler'. De waterdanser is een krachtig, meeslepend verhaal over hoofdpersoon Hiram Walker, die werd geboren als slaaf en zich nu ontworstelt aan dit bestaan. Een debuutroman vol magie, avontuur en rechtvaardigheidsgevoel.
Waterthrillers
'De plot laat je als lezer dan ook van de ene in de andere verbazing vallen. Nauwelijks bekomen van de ene onthulling, dient de volgende zich alweer aan. Een indringend, meeslepend en aansprekend verhaal, goed opgebouwd, interessante personages en een einde dat inslaat als een bom!' - (****) Hebbanrecensie van Diana Wienholds over Stille wateren
Stille wateren van Eva Nagelkerke
Een thriller van eigen bodem. Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Stille wateren gaat over Sophie, negenentwintig en thuiswonend. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft. Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd?
In het water van Paula Hawkins
Paula Hawkins werd bekend met haar thriller Het meisje in de trein. Het boek werd een bestseller en al snel verfilmd. In het water is het tweede boek van de auteur. Nel, een alleenstaande moeder, wordt dood aangetroffen in de lokale rivier. Eerder die zomer sprong een tienermeisje op dezelfde plek haar dood tegemoet. Ze zijn niet de eerste vrouwen die ten prooi vallen aan deze donkere wateren, en hun dood veroorzaakt een golf van onrust over de rivier en zijn geschiedenis. De vijftienjarige dochter van Nel blijft alleen achter. Daarom moet Nels zus, Jules, terugkeren naar het stadje dat ze jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Voorgoed, dacht ze toen.
Donker water van Robert Bryndza
De boeken van Robert Bryndza zijn een aanrader voor de fans van Karin Slaughter en M.J. Arlidge. Donker water is het derde deel in de serie met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol, het vervolg op Het meisje in het ijs en De stalker in de nacht. Wanneer Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de elfjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was.
De riten van het water van Eva García Sáenz de Urturi
De riten van het water is het tweede deel in de serie rondom inspecteur Unai López de Ayala (beter bekend als Kraken), het vervolg op De stilte van de witte stad (tip: die kun je óók voor een Reading Challenge Categorie lezen, namelijk een boek met een kleur in de titel). Kraken krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Hij moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.
'Wie is de moordenaar? Met heimelijk plezier neemt de Spaanse schone een loopje met haar lezers. Kundig verweeft ze oude culturen, historie, enigma’s en commotie met elkaar. Om niet eens te spreken over de heersende spanning die constant in de lucht hangt. Knap hoe de schrijfster de karakters verder uitdiept en de heersende stemming rigoureus weergeeft.' - (****) Hebbanrecensie van Guy Doms over De riten van het water