Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Advertorial /

Het leven van Aleida van Vlierden in 'Het huis met de rode luiken'

Marja Visscher portretteert in haar nieuwste roman opnieuw een indrukwekkende historische vrouw. Aleida van Vlierden liet zich op negentienjarige leeftijd schaken, maar kreeg spijt toen ze de ware aard van haar man leerde kennen. Lees nu een sneak preview van 'Het huis met de rode luiken' en maak kans de historische roman te winnen.

Marja Visscher (1951) is journalist en auteur van historische romans. Haar boeken kenmerken zich door het uitgebreide onderzoek achter de verhalen en inmiddels heeft Visscher al heel wat vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht gezet. Zij stonden achter hun echtgenoot, speelden een rol in historische gebeurtenissen en worden door deze historische romans uit de vergetelheid gehaald.

'Deze jonge advocaat is geen onbekende voor haar vader, want als uiterst fanatieke patriot laat hij tegenwoordig behoorlijk van zich horen.' – Uit: Het huis met de rode luiken

Eerder schreef Visscher onder anderen al over Adelheid Solger, echtgenote van Johan Rudolph Thorbecke in Het torentje van Adelheid en Johanna van Coesveld, huishoudster en vervolgens echtgenote van Simon van Slingelandt in De dame in het Voorhout. Aleida van Vlierden leefde geheel in de schaduw van haar man en is voornamelijk bekend omdat ze zich als jong meisje door hem heeft laten schaken. Daar brengt Visscher met Het huis met de rode luiken verandering in.

Het huis met de rode luiken

Marja Visscher

Aleida van Vlierden, dochter van een beroepsmilitair, krijgt als 19-jarige een liefdesaffaire met advocaat Herman Willem Daendels, zoon uit een geslacht van stadsbestuurders. Daar hun families lijnrecht tegenover elkaar staan, wordt hun liefde verboden. Ze vlucht met hem naar Duitsland, maar al snel wordt Aleida's liefdesgeluk verstoord. Ze krijgt spijt als ze Hermans ware aard leert kennen, maar wat kan ze nu doen?

Leesfragment

Lees je graag historische romans, houd je ervan wanneer vergeten vrouwen naar de voorgrond worden gehaald of ben je inmiddels erg benieuwd geworden naar de boeken van Marja Visscher? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Het huis met de rode luiken.

Lees een sneak preview

'Ergens voor vechten zit in zijn karakter en zij droomt er immers al die tijd al van om door hem veroverd te worden.' – Uit: Het huis met de rode luiken

Achter het boek

Aleida van Vlierden groeide op als dochter van een beroepsmilitair in Hattem, een orangist. In 1787 kreeg ze op negentienjarige leeftijd een liefdesaffaire met advocaat Herman Willem Daendels, zoon uit een Hattems geslacht van stadsbestuurders. Als patriot was hij in de ogen van Aleida's vader een zeer ongeschikte partij voor zijn dochter. Zij liet zich door haar geliefde schaken en samen vluchtten zij via een poortje in de zuidelijke stadsmuur.

Zich ergens vestigen deed het echtpaar lange tijd niet. Ze woonden in Brussel, Noord-Frankrijk en Duinkerken voor ze terugkeerden naar de Republiek. Daar woonden ze eerst in Hattem in een huis dat Aleida had geërfd, maar trokken vervolgens voor Daendels' werk naar Den Haag. Na enige tijd keerden ze terug naar Hattem en nog eens twee jaar later kreeg Aleida's echtgenoot in ruil voor een pensioen het landgoed De Dellen in het Heerderdal. In de tussentijd kreeg het echtpaar maar liefst vijftien kinderen, waarvan er vijf al jong overleden.

In 1807 werd Daendels benoemd tot gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en reisde hij zonder zijn gezin af naar Java. Daar leefde hij lange tijd samen met een Bantamse prinses, terwijl zijn vrouw en kinderen moesten rondkomen van een kleine toelage. Na enkele jaren vertrok hij naar Ghana en stichtte daar een handelsfirma. In 1818 liet hij hun zoons Jan en Constant overkomen als opzichters van de plantage Oranje-dageraad. Niet veel later overleed Daendels.

Na zijn overlijden kreeg Aleida te horen dat ze geen erfenis kon verwachten van haar echtgenoot. Ze had recht op een staatspensioen, maar over de uitbetaling ontstond een eindeloze juridische strijd door de omstreden rol van Daendels in Nederlands-Indië. Ten einde raad deed de familie een beroep op koning Willem II, met succes. Aleida kon nog vier jaar genieten van haar pensioen, voor ze op 28 maart 1848 in Hattem overleed.

Bron: Marja Volbeda, Vlierden, Aleida Elisabeth Reiniera van, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Winactie

Vind je dat jij en Het huis met de rode luiken een goede klik hebben na het lezen van de sneak preview? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Zomer & Keuning vijf exemplaren van de historische roman weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen:

Naar de winactie



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het leven van Aleida van Vlierden in 'Het huis met de rode luiken'

 

Gerelateerd

Over

Marja Visscher

Marja Visscher

Marja Visscher (1951) is journalist en auteur. Ze schrijft historische romans ov...