Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Vijf boeken om de Nederlandstalige fantastiek te ontdekken

door Martijn (Hebban Crew) 4 reacties
Wil je Nederlandstalige sciencefiction, fantasy en horror gaan lezen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Hebban stelde een set van vijf boeken samen, waarmee je op laagdrempelige wijze kennis kunt maken met de Nederlandstalige Fantastiek.

Epische Fantasy – De Klauw, deel 1 van Magycker

In Nederland is Epische fantasy veruit het populairste subgenre van de fantastiek. Geen wonder dus dat de bestverkopende fantasyauteur van Nederland in dat genre schrijft: Adrian Stone (pseudoniem van Ad van Tiggelen).

Na een trilogie (de Duivelsboeken) en een duologie (Rune) die in dezelfde wereld spelen, heeft Stone voor zijn nieuwe serie, die de overkoepelende titel Magycker draagt, een verse fantasywereld gecreëerd. In een aflevering van Verbeeldingswerelden vertelt hij meer over de wererld van Rune en de Duivelsboeken. In het Hebban interview dat we vorig jaar met hem hielden, vertelde hij meer over hoe het verhaal van Magycker is ontstaan:

Ik wist wel dat ik iets wilde doen met een autistische jongen en met een tovenaarseiland. De doorbraak kwam toen ik in 2012 met Jacques Post in Toronto op de World Fantasy Convention aan het dineren was en hij met het idee van de louteraars kwam. Daarmee vielen eigenlijk een aantal dingen op zijn plek. Ik wilde een magiemonopolie, maar ik wist niet hoe ze dat monopolie in stand konden houden. Het begon met die functie van die louteraar, of al met die naam, en dan heb je nog iemand nodig om ze te beschermen, dus toen ontstond het trio magycker, louteraar en wapenbroeder. Dan heb je het driemanschap dat je eigenlijk nodig hebt om dat monopolie te bewaren. Toen werd het verhaal geboren.

Het boek is toegankelijk geschreven, heeft een hoog tempo en bevat veel (magische) actie. Magycker krijgt een gemiddelde van vier sterren van de ruim honderd Hebbanlezers die hun oordeel al gaven.

De hoofdpersoon is Marit, maar haar autistische broertje Auric krijgt een centrale rol in het verhaal.

De Magyckers van het eiland Aimerey hebben een monopolie op magie in de wereld. Wie goed betaalt kan bijna elke spreuk kopen die hij wil. Maar de spreuken zijn vaak maar van tijdelijke duur, en voordat een Magycker zijn spreuk kan herhalen wordt het weer uit zijn geheugen gewist. Alleen de allerrijksten kunnen dus genieten van de giften van de Magyckers.

Als een delegatie uit Aimerey de stad van Marit en Auric aandoet, kunnen ze dat daarom bijna niet geloven. De grote rotsblokken die de enige toegang tot de stad versperren zijn weliswaar een financiële domper voor de handel, maar niemand had gedacht dat het bestuur de Magyckers zou betalen om ze te laten weghalen.

De hel breekt los als Auric de spreuk blijkt te kunnen herhalen, terwijl hij geen Magycker is. Aimerey komt in gevaar als leken zomaar magie kunnen gebruiken, en daarom openen de Magyckers de jacht op Auric en Marit.

Het subgenre

Epische of hoge fantasy kenmerkt zich door grote conflicten en crises die het voortbestaan van de wereld kunnen bedreigen. De tegenstelling tussen goed en kwaad is vaak een belangrijk onderdeel van dit subgenre. In de alternatieve werelden waar deze verhalen spelen is magie mogelijk en alom aanwezig, en kunnen er niet-menselijke of magische wezens rondlopen.

Nog wat tips voor Nederlandstalige Epische fantasy

Lees verder op de volgende pagina.



Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

571 volgers
1122 boeken
34 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Vijf boeken om de Nederlandstalige fantastiek te ontdekken

 

Gerelateerd