Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Hoe maak je een kookboek?

Veel foodbloggers dromen er van om een kookboek te maken, net als hun collega's van blogs zoals Chickslovefood, Uit Pauline's keuken, Havermoutje, Vegadutchie, Smulpaapje en Vegatopia. Maar hoe doe je dat, hoe maak je een kookboek? Clara ten Houte de Lange, kookboekenauteur, geeft antwoord op deze vraag.



Hoe maak je een kookboek? Dat is een veel gestelde vraag, waar ik geen eenduidig antwoord op heb. Gewoon omdat dat –net als voor elk ander boek – steeds weer anders gaat. Ik maak kookboeken graag met iemand samen en geef ze liefst in eigen beheer uit. Dan wordt het boek precies zoals jij het hebben wilt!

Zelf uitgeven geeft een kick

Samenwerken – zoals ik dat doe met Nelleke van Lindonk – betekent dat je kunt spiegelen, waardoor er meer inspiratie komt opborrelen. Je kunt taken verdelen en elkaars bijdrage met een andere blik bekijken, waardoor je steeds het beste uit jezelf en elkaar haalt. In eigen beheer uitgeven is meer werk – veel meer werk zelfs – en je hebt investeringskapitaal nodig. Maar je kunt doen wat je hart je ingeeft, zonder te worden beknot in je ideeën, werkwijze en uitwerking.  Het is wel superfijn om een uitgever – zoals van Lindonk en de Bres – op de achtergrond te laten meekijken en bijvoorbeeld drukwerk en verkoop via het CB te laten regelen. Daarnaast heb je toch ook de kick van het zelf verkopen via een website en daar je best voor doen via Facebook, kookwinkels en beurzen.  

Invalshoek als kapstok

Een kookboek begint met een idee. Dat komt opeens bovendrijven, haakt zich vast in je hoofd en neemt in de loop van tijd – dat kan wel een jaar duren – steeds vastere vormen aan. Voor een goed kookboek heb je een originele invalshoek nodig. Dit is handig als kapstok om recepten en teksten aan op te hangen. En ook als herkenningspunt en verkoopargument. Zo was voor ons boek Lekker lang jong. Een voedselzandloper kookboek, De voedselzandloper van Kris Verburgh het uitgangspunt. Maar we wilden vooral laten zien dat je volgens die richtlijnen ook erg lekker kunt eten. Toen daarna bleek dat veel mensen de weg kwijtraakten in het land van die nieuwe granen en zaden, werd dit de kapstok voor ons nieuwe boek Lekker Havermout! Quinoa! En meer… En al snel bleken vrijwel alle recepten glutenvrij en lactosevrij te zijn en hadden we er nog een kapstok bij. Vaak heb je met de invalshoek meteen ook de doelgroep te pakken, maar het is altijd goed die nog iets uit te diepen. Het kan geen kwaad je idee in je omgeving te toetsen. Sterker nog, dat helpt enorm bij het inkaderen. En later ook bij het maken van een goed concept voor het boek.  

Raamwerk en afwisseling


Een goede concept is essentieel als raamwerk voor wat je wilt gaan maken. Bedenk wat je wilt zeggen en maak hier logische hoofdstukken van. De recepten spreken natuurlijk boekdelen, maar  afwisseling met korte kaders, leuke anekdotes en misschien interviews maakt een boek levendiger. Bovendien kun je hier je boodschap mee onderstrepen. Leg in een korte inleiding uit wat de onderliggende gedachte van jouw boek is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Met een opzet in de hand is het ook makkelijker recepten maken en in te delen. Zorg hier voor variatie in soort gerechten en ingrediënten. Wissel eenvoudige recepten af met een paar die wat ingewikkelder zijn. Er mogen best recepten tussen zitten die meer tijd kosten, als je er ook maar recepten hebt, die je in een handomdraai op tafel zet. En zorg vooral ook voor afwisseling in kleur, dat komt je later bij de fotografie te pas.

Maakbare recepten

Het ontwikkelen van recepten is een vak op zich. Het is een kunst om een recept zo op te schrijven dat het eenvoudig leest en mensen er in de keuken goed mee aan de slag kunnen. Daarbij is het belangrijk dat de volgorde klopt. Wijd niet te veel uit, dan komen mensen al kokend in de knoop. Zet wetenswaardigheden liever in kaders. Beperk het aantal ingrediënten tot hooguit 10-12 per recept. Kies voor de recepten een schrijfstijl die bij het boek past – probeer er een paar uit – en pas die schijfstijl in het hele boek toe. Dat geeft rust. Het is verstandig je recepten zelf ook te koken, dan weet je zeker dat ze uitstralen wat jij wilt. Dit testen is veel werk, je kunt het vaak combineren met het koken voor de fotografie. Naderhand schaaf je de recepten dan hier en daar nog bij.  

Beeld bepalend voor boek

De fotografie en vormgeving bepalen het beeld. Zorg dat je hier professionals voor uitzoekt, die precies begrijpen wat jij voor ogen hebt. En voor jou is het dan de kunst dat goed uit te leggen. Bij een eigen boek, is heb je de optie het koken en de styling zelf te doen. Maar pas op, dat is wel een vak op zich.  De vormgeving is wel spannend, nu wordt jouw idee door iemand anders daadwerkelijk omgezet in een boek. Schroom niet ook nu je ideeën te spuien en de puntjes op de i te zetten. Daar wordt je boek alleen maar mooier van. Succes!  

Kijk voor meer informatie op www.lekkerlangjong.nl

 Wil je een kookboek van Clara ten Houte de Lange winnen? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op het e-book Lekker! Boerenkool!



Over de auteur

Clara ten Houte de Lange

15 volgers
9 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: Hoe maak je een kookboek?

 

Gerelateerd

Over

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange

Ik vind koken bijna het leukste dat er is en heb van koken en schrijven mijn ber...