Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Hoe zou jij deze cold case oplossen? Werk het uit in een verhaal!

door Hebban Crew 10 reacties
Bureau Dupin doet belangrijk en interessant werk: door gebruik te maken van de 'knowledge of the crowd' onderzoeken ze cold cases en proberen die op te lossen door vele verschillende expertises bij elkaar te brengen. In nauwe samenwerking met Hebban roept Bureau Dupin nu schrijvers op om hun fictieve steentje bij te dragen.

Bureau Dupin is een collectief van onderzoekers, dat zich samen met de politie inzet om oude moordzaken op te lossen. Als de politie vastloopt in een moordonderzoek, roept Bureau Dupin de hulp in van nadenkers, techneuten, verbandleggers, filosofen, bouwers, verhalenvertellers, journalisten en ontrafelaars. 'Samen denken we anders, weten we meer en komen we verder. Onze achtergrond onderscheidt ons. Het zoeken naar de waarheid verbindt ons.'

Het verhaal

Schrijvers kunnen hun fantasie en hun vaardigheid met woorden inzetten om de wereld te duiden en inzichtelijk te maken. Bureau Dupin en Hebban vroegen zich af of het mogelijk is om door een fictieve uitwerking van een echte cold case te komen tot nieuwe inzichten. Kunnen schrijvers op die manier helpen met het inkleuren van de grijze gebieden binnen de zaak?

Daarom dagen we alle auteurs uit om hun ideeën over de hieronder beschreven zaak om te zetten in een kort verhaal. Belangrijk daarbij is dat de hoofdpersonen 'gewone' burgers, journalisten of schrijvers zijn (en niet de bekende zaakoplossers zoals politieagenten, rechercheurs, forensisch onderzoekers of advocaten). In de voorwaarden vind je alle regels waar het verhaal aan moet voldoen.

De cold case

Op 1 januari 2012 wordt in het dorpje Beekhoven het dode lichaam van Ineke Lokerse (48) gevonden. Ze blijkt om het leven te zijn gekomen door meerdere steken met een scherp voorwerp. De politie start direct een onderzoek en ontdekt dat Ineke op oudejaarsdag met de trein in Beekhoven is aangekomen. Ze had haar fiets bij zich en een rolkoffer. Het is onbekend waarom Ineke naar Beekhoven kwam; er is geen aanwijzing dat ze daar iemand kende. Uit buurtonderzoek blijkt dat Ineke op oudjaarsavond meerdere mensen in Beekhoven aansprak. Ze maakte daarbij een angstige en verwarde indruk en vertelde dat ze bang was om vermoord te worden. De politie vindt camerabeelden waarop Ineke in de vroege ochtend van nieuwjaardag over straat loopt. Haar fiets heeft ze dan niet meer; haar rolkoffer wel. Die koffer wordt door buurtbewoners gevonden op 300 meter van de plek waar haar lichaam is ontdekt. Haar fiets blijft spoorloos.

Uit gesprekken met bekende van Ineke ontstaat bij de politie het beeld van een lieve en creatieve vrouw die zich het lot van minderbedeelden erg aantrok. Maar ook het beeld van een persoon die last kon hebben van periodes van grote psychische instabiliteit. In deze periodes zag ze beelden die de meesten mensen niet zien.

Hoewel de zaak door de politie uitgebreid wordt onderzocht, worden er in het sociale netwerk van Ineke onderzoek geen personen aangemerkt als verdachten. Ook het scenario zelfdoding wordt niet uitgesloten. Na een aantal maanden wordt het rechercheteam ontbonden en uiteindelijk wordt de zaak een cold case.

Acht jaar later besluit Bureau Dupin, een groep van burgeronderzoekers, in samenwerking met de politie en het Openbaar ministerie, de zaak op een andere manier te onderzoeken. Wat gebeurde er in de laatste dagen van het leven van Ineke? Zag zij haar eigen dood aankomen of heeft ze die misschien zelf veroorzaakt?

NOOT: Bovenstaande fictieve zaak vertoont overeenkomsten met De Nieuwjaarsmoord, de waargebeurde cold case die Bureau Dupin op dit moment onderzoekt. Toch is het nadrukkelijk NIET de bedoeling om verdere feiten of personen uit deze zaak, of andere bekende cold cases, in een fictieve casus te verwerken. Met deze schrijfopdracht willen Hebban en Bureau Dupin de creatieve vermogens van auteurs aanwenden om de denkbeeldige dood van Ineke Lokerse op te lossen en inzicht te krijgen in de mogelijkheden van burgeropsporing in het algemeen. Het vermengen van bestaande personen met deze fictieve zaak is dan ook niet wenselijk en wordt door de organisatoren als onethisch beschouwd.

Voorwaarden en selectie

Je hebt maximaal 2.500 woorden om een eigen uitwerking of oplossing van de zaak te beschrijven. Elke deelnemer mag maximaal één verhaal inzenden. Medewerkers van Bureau Dupin die betrokken zijn bij de jurering of organisatie en Hebban Crewleden zijn uitgesloten van deelname. Inzenden kan tot en met zondag 17 juli.

De selectie van de winnende verhalen gebeurt door Bureau Dupin in samenwerking met de Hebban Crew. Daarbij wordt gelet op de kwaliteit van het verhaal en de inzichten die het verhaal kan opleveren voor burgeronderzoek in het algemeen. Het is dan ook van belang om de aangereikte feiten, omstandigheden en voorwaarden goed in gedachten te houden en daar zorgvuldig en integer mee om te gaan.

Anders dan bij andere schrijfwedstrijden kan de organisatie schrijvers vragen hun verhaal te redigeren om bestaande personen, nabestaanden of slachtoffers van bekende cold cases te beschermen.

De winnaar

Het beste verhaal wordt gepubliceerd op Hebban en de winnaar ontvangt een boekenbon van 50 euro. Bij het gepubliceerde verhaal gaat Bureau Dupin in op de inzichten en nieuwe vragen die het verhaal opgeleverd heeft en duidt het verhaal. Daarnaast nodigt Bureau Dupin de winnaar uit voor een Dupin College en/of de ‘Op het Bureau’ podcast.

Inzenden

Met het inzenden van het verhaal ga je akkoord met de gestelde voorwaarden. Zodra je in onderstaand formulier het voorwaardenboxje aanvinkt, verschijnt er een veld om je verhaal te uploaden.

Veel plezier en succes! We kijken uit naar je verhaal!

Fill out my online form.



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hoe zou jij deze cold case oplossen? Werk het uit in een verhaal!