Listmania /
Horror Top Tien van Hebbanrecensent Kanta
1. Mary Shelley - Frankenstein; or, The Modern Prometheus (Frankenstein), 1818
Frankenstein staat bovenaan mijn horrorlijst, maar hoort dit boek hier eigenlijk wel thuis? Het monster zelf heeft behoorlijk geleden onder alle verfilmingen. Shelley daarentegen gaf ons een intelligent, ontwikkeld en verstoten monster. Victor Frankenstein is de echte horrorfactor hier.
2. Edgar Allan Poe - The Tell-Tale Heart (Het Verraderlijke Hart), 1843
Het is bijna onmogelijk goed gedaan: een ijzingwekkende spanningsopbouw in slechts een paar pagina’s. De korte verhalen van Edgar Allan Poe zijn stuk voor stuk briljant, maar deze springt er voor mij uit.
3. John Ajvide Lindqvist - Låt den rätte komma in (Laat de ware binnenkomen), 2004
De Amerikaanse verfilming met de titel Let Me In maakte dit vampierboek wereldberoemd. Wie een echt goed liefdesverhaal over een mens en een vampier wil lezen, moet hier zijn (en niet bij de glitterafdeling).
4. Bram Stoker – Dracula, 1897
Voor Nederlanders die het quasi-Nederlandse accent van Abraham van Helsing in het Engelse origineel lezen, is dit boek minder leuk, maar Dracula blijft verreweg de meest fascinerende vampier in de geschiedenis.
5. Koji Suzuki – Ringu (Ring), 1991
Dit boek leidde tot huiveringwekkende verfilmingen in Japan, Korea én de VS. Dat klinkt veelbelovend, en inderdaad, het oorspronkelijke verhaal is net zo goed. Niet aan het vervolg beginnen trouwens, dat is vooral bizar en niet eng.
6. H.P. Lovecraft – At the Mountains of Madness (De bergen van de waanzin), 1931
Lovecraft is een schrijver uit de categorie “vreselijk persoon, maar je kunt niet om zijn boeken heen.” Zijn spanningsopbouw is tergend langzaam, zijn beschrijvingen zijn langdradig, maar zijn fantasie is groots en dat maakt zijn verhalen de moeite waard.
7. Stephen King - The Shining (De Shining), 1980
De titel van de Nederlandse vertaling is werkelijk bizar. Het verhaal is briljant en vanaf pagina één beklemmend. Lang niet alle boeken die Stephen King heeft geschreven zijn echt als horror te bestempelen, maar The Shining (naast It en Carrie) is een klassieker in dit genre.
8. Paul van Loon – Gezicht in de mist, 1997
Ik heb expres geen kinderboeken opgenomen in deze lijst, omdat die nooit écht eng zijn. Gezicht in de mist was het fascinerende debuut van Paul van Loon, en het is eigenlijk helemaal geen kinderboek – het gaat over een drugsverslaafde sjamaan die in zijn trance met monsters vecht.
9. Max Brooks - World War Z, 2006
Zombies zijn makkelijk in een smerige bloedspetterfilm te verwerken. Het is een stuk moeilijker om er een boek over te schrijven dat overtuigend en intelligent overkomt. Brooks combineert deze elementen precies goed.
10. Susan Hill - The Woman in Black (De vrouw in het zwart), 1983
Hill schreef haar boek in de tradities van honderd jaar eerder, en het boek zou zo een geloofwaardig origineel Victoriaans spookverhaal kunnen zijn. Van de verfilming met Daniel Radcliffe sloegen mensen steil achterover. Van schrik.