Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Challenge Categorie #1 - Lees een dik boek

door Hebban Crew 407 reacties
We zien er tegenop, zo'n dikkerd van een boek te grazen nemen. Een klepper, zoals dat op Hebban heet. Er zijn heel goede kleppers, kleppers die awards hebben gewonnen en jubelende recensies ontvangen. Maar die bladzijden! Wat zijn het er veel. Voor deze Hebban Reading Challenge-categorie móet je een klepper lezen. Maar we helpen je met je klepperkeuze. Zoals je van ons gewend bent.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Een klepper is een op Hebban ontstane term voor een moddervet boek (lees de ontstaansgeschiedenis). Het is een liefdevolle benaming voor een discrepantie tussen de dikte van een boek en beschikbare leestijd. Voor deze categorie nemen we een ondergrens van 500 bladzijden. Voor de een is dat een onoverkomelijk aantal, voor de ander een rustige zondagmiddag. Kies een boek dat jou ontzettend leuk en goed lijkt.

Het Kerkhof der Vergeten Boeken

In november verscheen het langverwachte vierde deel in Carlos Ruiz Zafóns onvergetelijke reeks 'Het kerkhof der vergeten boeken', Het labyrint der geesten. Het boek vormt de afsluiting van de geliefde reeks. Lezers van over de hele wereld herlazen voor publicatie vol heimwee de eerdere drie delen: De schaduw van de wind, Het spel van de engel en De gevangene van de hemel. Wat een zoet verdriet is het beëindigen van een fijne reeks toch, voor auteur én lezer. Het goede nieuws is dat je vrijwel deze hele serie kunt lezen voor deze categorie, dus het maakt niet uit of je nog moet beginnen of alleen het vierde boek nog tegoed hebt. Let op: het derde boek, De gevangene van de hemel, blijft ruim onder de 500 bladzijden steken, dus die kun je niet gebruiken voor deze categorie.

De non-fictie

Voor de Hebban Reading Challenge hoef je natuurlijk helemaal niet per se literatuur of andere fictie te lezen. Je kunt ook een geweldig goed non-fictie boek oppakken. Wat denk je van het in 2004 verschenen In Europa, een onmisbaar werk van Geert Mak, dat leest als een roman en je heel wat wijzer maakt over het werelddeel waar we in leven. Met 1200 bladzijden (en in enkele edities tweedelig) is het een serieuze kandidaat voor deze categorie. Er is inmiddels ook een ingekorte versie van 'slechts' 800 bladzijden, als die ruim duizend je toch wat te gortig worden.

Dé hit van 2017, Judas, is ook een uitstekende titel voor deze categorie. Het waargebeurde, schrijnende verhaal van Astrid Holleeder, zus en slachtoffer van Willem Holleeder en kroongetuige in de rechtszaken tegen hem. Een indrukwekkend en beangstigend familieportret, volgens recensent Guy.

De extra dikke dikkerds

Wil je deze categorie met een overdaad aan bladzijden afvinken, dan kun je kiezen voor het prachtige Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Een roman die we op Hebban nog voor de verschijningsdatum lazen in een feuilleton met tachtig lezers, die niet wisten wat ze overkwam en nog vaak terugdenken aan deze unieke ervaring. Dit unieke samenleesproject eindigde in een gemiddelde waardering van 4,5*, ontzettend hoog. Het boek is 1250 bladzijden dik en erg mooi vormgegeven. Wil je jezelf door een roman van deze omvang werken, neem dan een voorbeeld aan de feuilletonlezers. Lees elke week 100 bladzijden en niet meer.

Een andere recente roman van gelijke omvang is Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad. Op de vraag waarom al die bladzijden toch nodig zijn om een verhaal te vertellen, heeft Hebbanrecensie Evie wel antwoord: 'De vorm overstijgt de plot in Max, Mischa en het Tet-Offensief. De vele pagina’s zijn niet nodig om de eenzaamheid van Max, en zijn vraag wanneer hij definitief is toegetreden tot een nieuwe maatschappijen daarmee dus zijn verwantschap met zijn geboorteland verliest, te beschrijven. De vele zijweggetjes die Harstad inslaat geven hem vaak een goed excuus om meer van zijn bijzondere stijl te laten zien, dan dat ze bijdragen aan de plot. Dit doet absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit van de roman, maar onderstreept juist Harstads status als cultauteur.'

Hele dikke én spannende pageturners

Pak de moderne thrillerklassieker Ik ben Pelgrim van Terry Hayes om extra lang te zinderen van spanning. Het 'kloeke boek' werd bekroond met een Hebban Award en staat sindsdien al jaren bovenaan in de Hebban Top 100. Zijn dikkerds écht jouw ding - en heb je ze nog steeds niet gelezen - dan zijn er inmiddels vijf Millennium-kleppers van Stieg Larsson en David Lagercrantz waar je je tanden in kunt zetten. Henning Mankel schreef een flink aantal vuistdikke boeken met Wallander in de hoofdrol en ook met de serie Joona Lina-boeken van het duo Lars Kepler kun je je naar spanning hunkerende hart ophalen. Ga je voor de ultieme uitdaging, waag je dan aan Het kaartenhuis van Mark Z. Danielewski. Dit 700+ pagina's tellende boek heeft al vele lezers op het verkeerde been gezet. Doorzettingsvermogen is noodzakelijk! 

De slimme keuze

Het is geen valsspelerij, maar wel een creatieve en handige keuze als je niet zo snel een roman van 500+ bladzijden kunt verteren. Kies een verhalenbundel zoals De bazaar van boze dromen van Stephen King. In twintig korte verhalen heb jij deze categorie afgevinkt. Recensent Anne-Claire is enthousiast: 'Dat de auteur al deze verhalen heeft geschreven omdat hij ze graag wilde schrijven, blijkt zonder meer te kloppen. Verplichte nummers zitten er niet bij. Bij tijd en wijle spat het enthousiasme zelfs van het papier. Nog steeds, na al die jaren, na al die boeken die hij al heeft geschreven. Stephen King is nu eenmaal een liefhebber. Een liefhebber die zijn lezers blijft meeslepen in zijn donkere fantasieën.'

Een dik boek vol krachtige zinnen en geen woord te veel

In de Hebbanrecensie zegt recensent Miriam over Murat Isiks roman Wees onzichtbaar: 'Murat Isik heeft een prachtige roman afgeleverd, in een vloeiende stijl, nergens een woord te veel, maar ook niet te weinig. Krachtige zinnen met natuurlijk aandoende dialogen. Met begrip en liefde, ook voor de vader, die alles overheerste en nauwelijks een positieve bijdrage leverde.'

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer. 


Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een dik boek'? Heb je zelf een geweldige leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vertel waarom je dát nou zo'n geweldig goed boek vindt.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #1 - Lees een dik boek

 

Gerelateerd

Overig

Lees een dik boek

op 11 december 2017 door Hebban Crew 23 boeken 12 volgers 1 reactie 1 like