Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Challenge Categorie #15 Lees een Libris Literatuurprijs-winnaar

door Hebban Crew 30 reacties
De Libris Literatuurprijs is een van Nederlands grootste literaire prijzen en wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman uit het voorgaande kalenderjaar. Lees jij dit jaar voor je Reading Challenge een literaire roman die met deze prijs bekroond is? We hebben alle winnaars voor je in een lijst gezet!



Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Win win

De auteur die tot nu toe als enige niet één, maar twee keer de Libris Literatuurprijs won, is Thomas Rosenboom. In 1995 won hij de prijs voor zijn historische roman Gewassen vlees, over de Friese burgemeesterszoon Willem Augustijn van Donck die er alles aan doet om de liefde van zijn vader te winnen. Als hij zich in zijn vaders verleden verdiept om uit te vinden waarom hij hem steeds afwijst, raakt Augustijn al gauw verstrikt in een web van leugens, chantage, liefdadigheid en waanbeelden.

Vijf jaar later viel Rosenboom opnieuw in de prijzen met zijn inmiddels zeer bekende en verfilmde roman Publieke werken. Het verhaal over de Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder en zijn neef Anijs werd door de jury van de Libris Literatuurprijs geprezen vanwege de briljante en diepgravende wijze waarop het geschreven is 'die het waarmerk draagt van de meester.'

Autobiografisch

Opvallend is het aantal winnende boeken waaraan een autobiografisch verhaal ten grondslag ligt. Denk bijvoorbeeld aan A.F.Th. Van der Heijdens Tonio. In deze requiemroman vertelt de schrijver over zijn enige zoon Tonio, die op Eerste Pinkersterdag 2010 in de vroege ochtend werd geschept door een auto en later die dag overleed. In zijn roman probeert de auteur een precieze reconstructie te maken van Tonio's laatste uren en de dagen voorafgaand aan het noodlottige ongeluk. Tonio werd in 2012 niet alleen bekroond met de Libris Literatuurprijs, maar ook met de NS Publieksprijs. In 2016 volgde een succesvolle verfilming van Paula van der Oest.

Adriaan van Dis schreef in eerdere boeken al over zijn ouders, bijvoorbeeld in Indische duinen en Familieziek, maar niet eerder werd zijn moeder zo kwetsbaar neergezet als in Ik kom terug. In deze roman sluit de schrijver en verteller een deal met zijn moeder: hij mag haar biograaf worden op voorwaarde dat hij haar een zachte dood bezorgt. De moeder tart haar zoon met leugens en halve waarheden, terwijl de zoon vraagt, noteert, ruziet en spot. 'Het spel tussen waarheid en verzinsels houdt je aandacht tot de laatste bladzijde vast en laat je steeds nadenken over wat een verhaal is en hoe een verhaal zich ontwikkelt. Waar ligt de grens tussen waarheid en leugen eigenlijk?', aldus recensent Sanne van der Meij over deze roman.

Ook de meest recente winnaar van de Libris Literatuurprijs, De tolk van Java van Alfred Birney, heeft een autobiografische oorsprong. In deze roman zijn een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon de centrale figuren. De drie gezinsleden zijn belast met het oorlogsverleden, waarvan de gruwelijke en treurige verhalen worden opgetekend door de zoon. De tolk van Java is volgens de jury 'een beklemmende, veelzijdige en literair uitstekende roman'. Dat kan Hebban-recensent Mads Bruijnesteijn alleen maar beamen: 'Een fantastische roman, gedetailleerd en geloofwaardig een verhaal vertellend dat je nog jarenlang zal achtervolgen. Meeslepend tot en met.'

Welk boek kies jij voor de categorie 'Libris Literatuurprijs-winnaar'?

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #15 Lees een Libris Literatuurprijs-winnaar

 

Gerelateerd

Overig