Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Challenge Categorie #18 - Lees een Vlaams debuut

door Hebban Crew 31 reacties
Alhoewel we dezelfde taal delen, met hier en daar een iets anders woordje of uitdrukking, bleek een aantal jaar geleden uit onderzoek van de Nederlandse Taalunie dat Nederlanders en Vlamingen het liefst boeken lezen uit hun eigen deel van het taalgebied. Daarmee onthouden we onszelf een hoop mooie boeken! Om daar verandering in te brengen, dagen we je met deze categorie uit om eens een Vlaamse debuut op te pakken.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Verpletterende indruk

Sommige debutanten zijn zó getalenteerd dat ze met hun eersteling direct een verpletterende indruk maken. Lize Spit is daar een goed voorbeeld van. In 2016 debuteerde ze met haar roman Het smelt, over de jonge Eva die samen met haar leeftijdsgenootjes Pim en Laurens opgroeide in het Vlaamse Bovenmeer en jaren later met een blok ijs in haar auto terugkeert om voor eens en voor altijd af te rekenen met het verleden. Het smelt was vorig jaar het best verkochte boek in Vlaanderen, won de Bronzen Uil én werd bekroond met de eerste Hebban Debuutprijs. De jury waardeerde het boek als volgt:

‘Het smelt lezen is voortdurende klappen in je gezicht krijgen en aan het eind met een stomp tegen je neus knock-out geslagen worden.’  


Kris Van Steenberge maakte met zijn Woesten in 2013 een droomdebuut. Dit broeierige verhaal speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw en zit vol met dorpsgefluister. Elisabeth, dochter van de smid, bevalt van een tweeling. Valentijn is de eerstgeborene, een prachtige zoon. Het tweede kind is echter zo mismaakt dat zijn vader, de jonge arts Guillaume Duponselle, hem weigert een naam te geven. Toch blijft 'Nameloos' in leven, tegen alle verwachtingen in. Hij leidt een gesluierd bestaan tot de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Woesten leverde Van Steenberge De Bronzen Uil en de Debuutprijs 2014 op en kreeg internationale belangstelling.

Op het witte doek

Als je allereerste boek wordt verfilmd, weet je zeker dat je succesvol bent gedebuteerd! Onlangs werd Griet Op de Beecks debuutroman Vele hemels boven de zevende op het witte doek gebracht. In samenwerking met Jan Matthys, die verantwoordelijk is voor de regie van de film, ontwikkelde de Vlaamse schrijfster het scenario zelf. In Vele hemels boven de zevende vertellen vijf uiteenlopende personages die met elkaar verbonden zijn hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. Het debuut werd bekroond met De Bronzen Uil 2013 en werd ruim 255.000 keer verkocht.

Niet meer weg te denken

Ook de auteurs die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit het Vlaamse literaire landschap zijn natuurlijk ooit gedebuteerd. Denk bijvoorbeeld aan grootmeester Hugo Claus (1929-2008). In 1947 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, Kleine Reeks, maar met zijn prozadebuut De Metsiers brak hij in 1950 écht door. De roman - door velen gelezen voor de verplichte literatuurlijst op school - geeft een beeld van de beklemmende sfeer rond de Metsiers-clan, die wordt veracht en verstoten door de rest van het dorp. De Amerikaanse soldaat Jim probeert de begeerlijke dochter Ana voor zich te winnen en veroorzaakt daarmee een spiraal van wantrouwen en intriges. Voor De Metsiers ontving Claus de Leo J. Krijnprijs. Hij publiceerde in totaal meer dan 150 titels, waarvan ruim honderd vertalingen verschenen. Zijn werk werd zowel nationaal als internationaal bekroond met tientallen literaire prijzen.

Een eveneens gevestigd auteur wiens debuutroman het begin was van een enorm oeuvre, is Louis Paul Boon (1912-1979). Hoewel deze auteur al bijna veertig jaar geleden overleed, worden zijn boeken nog steeds veel gelezen. Zijn debuut De voorstad groeit uit 1942 beschrijft de lotgevallen van de bewoners van de voorstad, bestaande uit zeven rijtjeshuizen en één rijkeluishuis. Wie aan de greep van de grauwe, naamloze voorstad wil ontsnappen, moet dat door middel van onmenselijke inspanningen zien te realiseren. Net als Hugo Claus won ook Louis Paul Boon de Leo J. Krijnprijs voor zijn debuut.

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een Vlaams debuut'? Heb jij een geweldige leestip voor andere Challengers? Noem de titel onder dit artikel én vertel waarom dit boek echt de moeite waard is.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #18 - Lees een Vlaams debuut

 

Gerelateerd

Overig

Lees een Vlaams debuut

op 19 december 2017 door Hebban Crew 18 boeken 6 volgers 0 reacties