Challenge Categorie #21 - Lees een boek van een auteur die jonger is dan dertig
Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ
Uit de Lage Landen
In 2014 debuteerde de toen 17-jarige Solomonica de Winter met de roman Achter de regenboog. Als dochter van schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher werd schrijven haar blijkbaar met de paplepel ingegoten. Vooral bijzonder is dat het boek in het Engels werd geschreven, in het Duits werd uitgegeven en daarna pas in een Nederlandse editie verscheen.
De Vlaamse Roxanne Wellens debuteerde dit jaar met haar roman Te waar om mooi te zijn. Bovendien won zij de juryprijs van de Vlaamse schrijfwedstijd Jong Brasschaat Schrijft. ‘Er is geen betere fictie dan de realiteit,’ zegt de negentienjarige zelf. Misschien is dat ook wel de reden dat haar debuut zo dicht bij haar staat. De inspiratiebron voor deze adolescentenroman was namelijk niet alleen haar eigen zoektocht naar vrijheid, maar ook de dood van haar grootouders. Maar liefst drie van de vier pleegden zelfmoord. In Te waar om mooi te zijn is Othello pas zijn zusje verloren, die op zoek was naar de ware vrijheid. Othello neemt zich voor om die vrijheid in het leven zelf, en niet in de dood te zoeken.
Van over de grens
Ook de Mexicaanse Aura Xilonen was pas negentien toen ze in 2015 debuteerde met haar roman Campeón gabacho. Het debuut werd bekroond met de prestigieuze Premio Mauricio Achar, met name vanwege 'de volwassen vorm van de roman, die op verschillende niveaus speelt met de taal.' Al vóór de publicatie van deze debuutroman werden de rechten verkocht aan de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Nederland. De cowboykampioen, zoals de roman in het Nederlands heet, gaat over de 17-jarige Liborio, die de armoede van Mexico ontvlucht, in Amerika een baantje in een boekhandel krijgt én onder de hoede van een bokstrainer wordt genomen.
Emma Cline was 27 toen zij debuteerde met De meisjes, over de 14-jarige Evy die zich aansluit bij een commune. De roman werd dit jaar nog genomineerd voor de Dioraphte Jongeren Literatourprijs en werd door die jury 'een tijdloos verhaal' en 'een knap geconstrueerde, psychologisch sterke roman geschreven over opgroeien' genoemd. Als inspiratiebron voor deze roman gebruikte Cline de huiveringwekkende Manson-moorden die in 1969 veel aandacht trokken.
Weg naar huis vertelt over de twee halfzussen Effia en Esi, die apart van elkaar opgroeien in het achttiende-eeuwse Ghana. Terwijl Effia wordt uitgehuwelijkt aan een rijke Engelsman, wordt Esi ontvoerd, als slaaf verkocht en op de boot naar Amerika gezet. Ook vertelt deze roman uit 2017 over de levens van de nakomelingen van de twee zussen in de daaropvolgende driehonderd jaar. Op die manier geeft debutante Yaa Gyasi (1989), die geboren is in Ghana maar opgroeide in Amerika, een beeld van de geschiedenis van beide continenten.
Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek van een auteur die jonger is dan dertig'? Heb jij een goede leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vergeet niet te vertellen waaróm dit boek zo geweldig is. Tip: de auteur hoeft nú niet meer jonger dan 30 te zijn, alleen ten tijde van het publiceren van het boek.
De Hebban Reading Challenge 2018
Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!