Challenge Categorie #30 - Lees een grappig boek
Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ
Leedvermaak
Het allerleukste vermaak is leedvermaak, toch? Wees eerlijk. Het goede, oude dagboek van Bridget Jones van Helen Fielding is dan genieten geblazen. Bridget blundert zich door haar leven, werk, vriendschappen, maar vooral door de liefde (en lust). Het schaamrood staat haar (en jou) regelmatig op de kaken. Heb je Het dagboek van Bridget Jones al gelezen? Dan kun je een van de vervolgdelen pakken. Helemaal gezellig wordt het als je deze categorie met een paar vriendinnen aanpakt, tegelijk het boek leest, het samen bespreekt met een glas wijn erbij en dan de film opzet. Gegarandeerd dubbel plezier.
Niet minder blunders begaat Stephanie Plum, de 'heldin' uit de boekenserie van Janet Evanovich, die inmiddels al 24 titels telt (met heel handig het nummer in de titel). Stephanie gaat het allemaal niet voor de wind. Baan kwijt, huwelijk in de goot, het is een grote bende. Om toch enigszins te kunnen voortbestaan neemt ze een baantje als premiejager aan bij het bureau van haar (enge, zeer enge) neef. Er is maar één probleem... Ze heeft geen enkele ervaring in het opsporen en binnenhalen van vluchtende criminelen en ze durft haar vuurwapen niet uit haar koekjespot te halen. Met One for the Money start de serie, die deels in het Nederlands is vertaald. De serie bevat twee enorme pluspunten en dat zijn politieagent Morrelli, die zij ooit expres heeft overreden, en de mysterieuze Ranger, wiens auto's zij maar blijft opblazen. Wederom is er een verfilming beschikbaar en kan de procedure van Bridget Jones hier herhaald worden. Pas op: eyecandy aanwezig in de film in de vorm van Morrelli en Ranger.
Fantastische humor
De twee bazen aller bazen van de fantastische humor waren Douglas Adams en Terry Pratchett. Adams schreef The Hitchhiker's Guide of the Galaxy, een absurdistische vertelling over Arthur, een opgeblazen aarde, handdoeken, (heel) slechte poëzie, waarschijnlijkheid en 42. Ben je bereid je brein even helemaal over te laten aan deze briljante auteur, dan heb je iets bijzonders te lezen. Niet voor iedereen.
Pratchett overleed in 2015 en deze maand verschijnt de Nederlandse vertaling van zijn laatste boek, De herderskroon. Nu is dat in zijn 41 boeken tellende Schijfwereldserie natuurlijk niet de handigste titel om mee te beginnen, maar evenmin is deel 1 dat, De kleur van toverij. Men tipt wel eens Wacht! Wacht! als geschikt instapmoment, een eerste Discworlddeel in de subserie rond de wachters van de platte planeetschijf. Als deze gekkigheid in 41 delen is misschien wat te overweldigend. Dus kies voor Hoge Omens, een standalone van Terry Pratchett in samenwerking met Neil Gaiman:
'In De Oprechte en Secure Voorspellingen van Agnes Nutter staat dat de wereld zal vergaan op een zaterdag. Aanstaande zaterdag, eerlijk gezegd, in de loop van de middag. Maar twee hoge omes uit hemel en hel hebben het op aarde zo naar hun zin dat ze daar een stokje voor willen steken. Dan moeten ze wel de Antichrist zien dood te maken. En dat is zonde. Want die is nog maar elf, en hij houdt zo van zijn hondje en het milieu gaat hem ook al zo aan het hart. Een aardig joch, gewoon een zoon waar iedereen trots op zou zijn. En dan nog al dat gedoe met Tibetanen, ruimtewezens, een pratende auto en wat niet al. Hoe zal het aflopen?'
Om de fantasylezers in deze categorie een hart onder de riem te steken (want de Challenge Categorieën kunnen uitdagend zijn voor een sff-lezer) noemen we hier ook Kings of the Wyld, het debuut van Nicholas Eames. Het is niet vertaald, dus je bent afhankelijk van de Engelse editie. Maar ben je aardig vlot in het Engels, dan heb je een epische, hilarische, hartverwarmende en -verscheurende, bizarre reis voor de boeg met de oude helden van 'the band'. Hebbanredacteur Debbie heeft er geen woorden voor: 'Prachtige actiescènes, geweldige humor, sterke vrouwen (Clays vrouw verdient 5 keer meer dan hij) en jawel, er wordt gestruikeld en gesukkeld in dit boek. Hartbrekende hoofdstukken en je lachtraan verandert in een huiltraan. Er is niet veel zo goed als dit. En dat voor een debuut. Wow.' In andere woorden: een dijenklapper van een boek.
Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een grappig boek'? Lag jij dubbel bij een bepaalde roman? Deel de titel met je medelezers en vertel onder dit artikel waarom je het echt moet lezen.
De Hebban Reading Challenge 2018
Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!