Challenge Categorie #32 - Lees een what if-boek
Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ
De oorlog...
In het What if categorie komen we - net als in de Nederlandse literatuur - veel boeken tegen die iets met de Tweede Wereldoorlog, de Nazi's of de nasleep van de oorlog te maken hebben. Zo vragen De man in het hoge kasteel (Philip K. Dick), SS-GB (Len Deighton) en Vaderland (Robert Harris) zich af hoe de wereld er uit zou zien na een overwinning van de Nazi's. Ook zijn er boeken die op een andere manier de oorlog tot Wat als? onderwerp maken. In Het complot tegen Amerika (Philip Roth) staat de vraag centraal wat er gebeurd zou zijn als er in 1940 een pro-Nazi president (van de America First partij, what's in a name?) gekozen zou zijn. En in De Jiddische politiebond (Michael Chabon) werd de stad Sitka in Alaska de plek waar ontheemde Joden uit Europa zich vestigden, in plaats van Israël. En dan heb je natuurlijk nog het boek Daar is hij weer (Timur Vermes) dat zich afvraagt wat er zou gebeuren als Adolf Hitler opeens weer - levend en wel - op zou duiken in onze huidige maatschappij.
Alternatief verleden, speculatieve toekomst
Behalve over de oorlog kun je de What if vraag natuurlijk over veel meer en bredere onderwerpen stellen. Kim Stanley Robinsons boek The Years of Rice and Salt (niet vertaald) gaat over de ontwikkeling van de wereld (van 1400 tot 2088), nadat de zwarte dood heel Europa gedecimeerd heeft. De dystopische klassieker 1984 (George Orwell) stelt de vraag wat er zou gebeuren als de schrikbeelden van de Tweede Wereldoorlog en het Stalinistische onderdrukkingsregime over de hele wereld uitgerold zouden worden.
Behalve het verleden veranderen, speculeren auteurs ook graag over het nu en de nabije toekomst. Kim Stanley Robinson verkent meerdere klimaatveranderingsscenario's in bijvoorbeeld Het broeikaseffect, New York 2140 en 2312. American War van Omar El Akkad vertelt het verhaal van de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog aan het einde van deze eeuw, vanuit het oogpunt van een opgroeiend kind. Peter F. Hamilton onderzoekt wat er met een bejaarde gebeurt als die opeens weer jong gemaakt wordt in Misspent Youth en werkt de consequenties verder uit in de Commonwealth-serie.
Losse aanpassingen
Behalve een geheel andere wereld, kan een What if boek ook draaien om het veranderen van één gebeurtenis of één onderwerp. Wat als je de mogelijkheid had om de moord op president J.F. Kennedy te voorkomen? Stephen King vraagt zich dat af in 22-11-1963 en stuurt zijn hoofdpersoon op pad. Menselijke klonen om voor voldoende donororganen te zorgen? Kazuo Ishiguro schrijft er over in Laat me nooit alleen. Wat als de kansen keren en Noord Afrika het rijke land van belofte wordt in plaats van Europa? Nederlandse auteurs Jerry Goossens (Tot bloed op het droge) en Paul Evanby (Duizend Hogesnelheidstreinen) schreven er over.
Hoe meer je aanpast aan de wereld hoe dieper je het terrein van de toekomstroman, speculatieve fictie en sciencefiction in wandelt en veel van die genres passen natuurlijk perfect in deze categorie.
Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een what if-boek'? Weet jij een goede titel? Vertel je medelezers onder dit artikel waarom dat een goede keuze is voor deze categorie.
De Hebban Reading Challenge 2018
Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!