Challenge Categorie #43 - Lees een boek waarin religie een rol speelt
Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ
Debuteren over religie
Dat religie nog steeds een populair onderwerp in boeken is, bewijzen meerdere debutanten. Zo maakte Franca Treur in 2009 een indrukwekkend entree met haar roman Dorsvloer vol confetti. In deze roman wordt Kathelijne, die opgroeit in een strenggelovig boerengezin in Zeeland, als enige meisje tussen zes broers nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Daardoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Haar fantasie gaat met haar op de loop en Katelijne laat zich meeslepen door verhalen. Bijbelverhalen, dorpsroddels, maar ook sprookjes, die eigenlijk verboden zijn omdat ze leugens bevatten die haar afhouden van de Waarheid. Treur beschrijft de strijd van een meisje om een eigen leven en schetst een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap. In haar nieuwste roman Hoor nu mijn stem grijpt Treur wederom terug naar de wereld van het christelijke geloof. Met dit psychologische verhaal geeft de schrijfster stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord.
Ook Suzanne Brink debuteerde in 2016 met een roman over het geloof. In Grootser dan ik wordt de achttienjarige Sara aangenomen aan de kunstacademie in Kampen en krijgt daardoor eindelijk de kans om te ontsnappen aan het christelijke milieu waarin ze opgroeide. Groots en meeslepend leven wil ze, de nieuwe Picasso worden. Ambities die een groot contrast vormen met de dagelijkse banaliteiten bij haar ouders thuis. 'Eerst had ik God, nu kunst.' Sara wordt steeds roekelozer en verliest zichzelf in haar nieuwe vrijheid en in een obsessieve liefde voor het grenzeloos hedonistisch Milaan. Tot een gebeurtenis haar in één klap terugbrengt in de realiteit.
Debutant Maarten de Graaff groeide op Goeree-Overflakkee op en was een deel van zijn tienertijd gelovig. Later stuurde hij religiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en was hij altijd veel met geloof bezig. 'Ik zag tijdens mijn studie en in mijn directe omgeving hoe verschillend mensen met religie omgaan: erdoor worden afgestoten, of erdoor worden aangetrokken, ook jonge vrienden', vertelt hij in een interview met Hebban. Al die gedachten en ervaringen intrigeren mij en hier heb ik uiteindelijk een boek over geschreven.' Dat boek werd uiteindelijk Wormen en engelen, waarin hoofdpersoon Bram op zoek gaat naar het geloof. Niet om ermee af te rekenen, maar juist om er dichterbij te komen.
Vriend en vijand
Een bijzonder en waargebeurd verhaal is dat van Maarten Zeegers. Nadat hij als een van de laatste journalisten uit Syrië werd gezet, ging hij met zijn Syrische vrouw Sarah in de Haagse Transvaalwijk wonen waar negentig procent van de inwoners allochtoon is. Zeegers ontdekte al snel dat hij als journalist niet welkom was in de vaak gesloten gemeenschappen en besloot daarom als moslim te gaan leven. Zijn nieuwe undercover identiteit opende vele deuren: hij was getuige van een duiveluitdrijving en een rituele geseling, maar speelde ook net zo makkelijk tafelvoetbal met een jihadist. Zeegers werd zelfs gevolgd door de AIVD. In Ik was een van hen tekent hij zijn verhaal op. 'Een meer dan geslaagde poging om een inkijkje te geven in het leven in een wijk met een slechte reputatie', schrijft Jan Koster in zijn recensie van dit boek. 'Met veel empathie portretteert hij de bewoners, en ondanks dat er genoeg negatiefs voorvalt, speelt Zeegers nergens op de man en blijft de toon professioneel.'
Vijftien jaar duurde het voordat John Boyne kon schrijven over zijn vaderland Ierland. De grote stilte speelt zich af in 1972. De jonge Odran Yates gaat het klooster in omdat het priesterschap volgens zijn moeder zijn roeping is. Hoewel hij vol ambitie en goede moed aan zijn nieuwe leven begint, staat Odrans vertrouwen in de kerk veertig jaar later onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen vermijdt hij contact met de buitenwereld, maar als een familiedrama oude wonden openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan. 'De grote stilte is ongelooflijk meeslepend, een briljante vertelling die bijna niet weg te leggen is', aldus Gerd Boeren in haar recensie, 'De grote stilte is een allesomvattend boek over één van de grootste schandalen uit de katholieke kerk.'
Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek waarin religie een rol speelt'? Wil jij je medelezers graag een leestip geven voor deze categorie, noem dan de titel van een passend boek onder dit artikel en vergeet niet erbij te vermelden waaróm dit boek zo goed is.
De Hebban Reading Challenge 2018
Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!