Challenge Categorie #9 - Lees een (ooit) verboden of verbannen boek
Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ
Een boek kan verboden worden op initiatief van machtshebbers, maar ook naar aanleiding van klachten. In de Verenigde Staten gebeurt het nog wel eens dat in de bible belt fantasyboeken het verdomhoekje in verbannen worden.
Twee jaar geleden besteedden we al aandacht aan deze categorie op Hebban met een uitgebreid artikel: Verboden of verbannen boeken. Hieronder lichten we er een aantal uit en we beginnen met een nieuw verschenen verbannen boek.
De aanklacht
Noord-Korea is een van de meest onderdrukkende landen van onze tijd. Het regime doet er alles aan om de eigen bevolking onder controle te houden. Daarom is het boek De aanklacht, geschreven onder het pseudoniem 'Bandi' (dat in het Koreaans vuurvlieg betekent), per definitie verboden in Noord-Korea. De teksten zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw geschreven en pas onlangs gepubliceerd door tussenkomst van een vluchteling, een Zuid-Koreaanse mensenrechtenactivist en (in Nederland) uitgeverij Ambo|Anthos. De aanklacht vertelt over het 'gewone leven' van doorsnee Noord-Koreanen, hoe zij lijden onder het bikkelharde regime en toch hun medemenselijkheid proberen te behouden.
Religieuze verbanning
Het schoolvoorbeeld is De duivelsverzen van Salman Rushdie. Dit boek werd niet alleen verboden in alle islamitische landen, het leverde hem zelfs een fatwa op van Iran, die opriep tot het doden van Rushdie. Inmiddels is de fatwa al bijna twintig jaar officieel opgeheven, maar Rushdie wordt nog steeds bedreigd en zijn boek is nog steeds verboden in de islamitische wereld en India. Het boek is een magisch-realistische raamvertelling, dat deels in de toen huidige tijd speelt en veel droomscenes en religieuze verwijzingen bevat. Hoe Rushdie de profeet Mohammed in het verhaal verwerkte, was de bron van de woede en de verboden. Het boek werd genomineerd voor een Booker Prize en won de Whitbread Award voor roman van het jaar 1988.
Andere boeken die op religieuze gronden verboden werden, zijn bijvoorbeeld de Harry Potter-serie van J.K. Rowling en de Gouden kompas-serie van Philip Pullman (beide recent in de Verenigde Staten), De Goddelijke komedie van Dante en De lof der zotheid van Erasmus (beide in de middeleeuwse Christenheid).
Sadistische en gewelddadige boeken
Er zijn enorm veel boeken die bekend staan om hun nare inhoud. Een flink aantal daarvan was of is nog steeds verboden. De letterlijke naamgever van dit subgenre is Marquis de Sade, die met De 120 dagen van Sodom een boek produceerde dat acuut verboden werd, niet alleen omdat het opruiend was, maar vooral ook door de sadistische inhoud. Hij zat toen al in de gevangenis. Anthony Burgess' boek A clockwork orange werd om diezelfde reden verbannen (ultraviolence!) en in delen van Australië is het boek American Psycho van Bret Easton Ellis nog steeds verboden bij wet. Waarom zou je dat soort akeligheid lezen? Omdat het meer is dan alleen maar geweld en seksuele verdorvenheid: er wordt ook een tijdsbeeld (historisch dan wel toekomstig) geschetst dat interessante inzichten kan geven.
Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een (ooit) verboden of verbannen boek'? Heb je zelf een geweldige leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vertel waarom je dát nou zo'n geweldig goed boek vindt.
De Hebban Reading Challenge 2018
Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!