Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Boek&nieuws /

Iets nieuws onder de zon?

Vandaag is de grote dag dat New Horizons-ruimtesonde na tien jaar langs Pluto vliegt. Wat blijkt? Deze planeet is groter dan werd aangenomen. Hebban Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.


Bijna tien jaar is New Horizons onderweg geweest naar dwergplaneet Pluto. Sinds de ontdekking van de planeet in 1930 werden de afmetingen nog niet gemeten omdat Pluto te ver van de aarde stond. Vandaag scheert New Horizons om 13.49 uur (Nederlandse tijd) langs de planeet, met een afstand van ongeveer 12.500 kilometer. De ruimtesonde moet de komende maanden in kaart brengen hoe de dwergplaneet en zijn manen eruit zien, uit welk materiaal ze bestaan en of er misschien nog onontdekte objecten rond de planeet draaien.

De afgelopen weken kreeg New Horizons Pluto in het vizier. Uit de foto’s die hij naar de aarde stuurde blijkt dat de planeet groter is dan men aanvankelijk dacht. De diameter van Pluto telt niet 2.300, maar 2.370 kilometer. 


Pluto werd pas veel later dan andere planeten ontdekt, omdat hij zo klein is en ver weg van de aarde staat. Over deze planeet in ons zonnestelsel is dan ook het minst bekend. De steeds scheper wordende foto’s die de sonde naar de aarde stuurt moeten de ruimteonderzoekers veel meer duidelijkheid geven over de dwergplaneet. Tot nu toe werden er donkere vlekken op het oppervlakte van Pluto ontdekt en rare zeshoekige patronen.



New Horizons is de eerste missie naar Pluto en de spanning is hoog want er kan nog van alles misgaan. "Nu maar hopen dat er in de laatste uren niets misgaat. Als New Horizons met zijn snelheid van 50.000 kilometer per uur geraakt wordt door een steentje van 10 centimeter, ja, dan is het afgelopen", vertelt wetenschapsjournalist Gover Schilling.



Bronnen: nos.nl en nu.nl 



Als wetenschappers nog zoveel te ontdekken hebben over sterren en planeten, hoe vertel je kinderen dan hoe het komt dat er dag en nacht is en wat het verschil is tussen de zon en de maan? Hebban zocht en vond mooie kinderboeken die daarbij helpen!

Sterren en planeten (Willewete) - Pierre Winters en Margot Senden


Wil je alles weten over sterren en planeten? In dit boek lees je meer over de aarde, de maan, de zon, de sterren en de andere planeten. Hoe komt het dat er dag en nacht is? Waarom ziet de maan er soms anders uit? Is de zon een ster? Welke planeten zijn er allemaal? Als je buiten staat en naar de lucht kijkt, wat zie je dan allemaal? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit Willewete boek ook leuke versjes en opdrachten, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Je leest ook hoe zelf maankoekjes kan bakken en hoe je een mooie raket van karton kunt maken!

Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar over WOW-elementen in de WERELD, namelijk sterren en planeten.



En voor wat oudere kinderen:



Ik ontdek de sterren en planeten - Claudine Masson & Jean-Michel Masson



Waaruit bestaat ons zonnestelsel? Waar komen de seizoenen vandaan? Waarom kan er niemand op de planeet Jupiter wonen? Wat is een zonsverduistering? Wil jij alles weten over sterren en planeten? Sla dan gauw dit boek open en ontdek een heleboel boeiende informatie en weetjes over de wondere wereld buiten onze aarde!

Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Iets nieuws onder de zon?

 

Gerelateerd