Boek&nieuws /
Ik geef je m'n hart
Iedereen die in Nederland woont en twaalf jaar of ouder is, kan in het Donorregister laten vastleggen of hij of zij na het overlijden organen en/of weefsel beschikbaar wil stellen voor transplantatie. Daarbij zijn er vier mogelijkheden: je kunt toestemming geven of juist niet, je kunt nabestaanden laten beslissen of een specifiek persoon.
Voor het eerst beschikt Het Centraal Bureau voor de Statistiek over de cijfers van het aantal orgaandonoren in Nederland. 24 procent van de Nederlanders stond in 2014 ingeschreven in het donorregister. Deze donoren geven daarmee toestemming voor gebruik van zijn of haar weefsels of organen na het overlijden.
Opmerkelijk is volgens Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal donoren per gemeente sterk verschilt. De Noord-Brabanders zijn het gulst met het beschikbaar stellen van hun organen. 27 procent van de Noord-Brabo's gunt zijn of haar hart, nieren of longen een tweede leven als hij of zij zelf het loodje legt.
In Flevoland en Zuid-Holland liggen de donororganen met 21 procent niet voor het oprapen, maar op gemeentelijk niveau blijken Staphorst met 12 procent en Urk met 8 procent de minste donorregistraties te hebben. Volgens het CBS heeft dit te grotendeels te maken met religie, kerkgangers registreren zich relatief weinig als donor. Andere redenen om (nog) geen donorregistratie te hebben zijn volgens het CBS dat mensen nog geen besluit hebben genomen, geen donor willen zijn of zichzelf geen geschikte donor vinden.
Over het belang van orgaandonatie schreef auteur Kim Moelands, die zelf donorlongen kreeg, twee indrukwekkende boeken. Een ode aan het leven!
Ademloos
Ademloos is het verhaal van grote liefde, van menselijke moed, doorzettingsvermogen en veel verdriet. Kim vertelt indringend hoe ze haar geliefde Ron verliest aan de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), waaraan ze zelf ook lijdt. Het is ook het verhaal van levenslust en humor, de twee wapens waarmee Kim haar intense verdriet probeert in te dammen terwijl ze steeds zieker wordt. Gelukkig is er Balou, die malle hond uit Bosnië, die met haar eigen trauma's worstelt maar aan Kim haar onvoorwaardelijke liefde schenkt. Samen gaan ze ervoor... Ademloos is door de lezers in het hart gesloten en alom geroemd als een dappere, eerlijke weergave van een immens verlies en tegelijkertijd een ongelooflijk mooie ode aan het leven.
Grenzeloos
"Ik ben letterlijk op sterven na dood. Ik kan niet ademen. Als een pop lig ik in een ziekenhuisbed. Slangen in mijn lijf. Wachtend. Op dat verlossende bericht. Dat er donorlongen voor me zijn die me een tweede kans op leven geven."
Ze geloofde er niet in, maar vier jaar na het overlijden van haar geliefde Ron aan dezelfde ziekte waaraan ze zelf ook lijdt, vindt Kim een nieuwe liefde. Jan omringt haar met zijn liefde, optimisme en oplettendheid en weet haar zo diep te raken dat ze alsnog besluit het onzekere traject voor een dubbele longtransplantatie in te gaan. Het is haar enige kans in het gevecht tegen de dodelijke taaislijmziekte. Haar gezondheid holt achteruit terwijl haar wil om te leven groeit. Lopen gaat nauwelijks meer, zonder zuurstofslang kan ze niet leven en ze krijgt de ene klaplong na de andere. Jan is tijdens de langdurige ziekenhuisopnames dag en nacht bij haar en gaat de strijd aan met ego's en miscommunicatie. Uiteindelijk komt Kim op de 'internationale hoog urgentielijst' en zijn er letterlijk net op tijd donorlongen. Hoe ziet het leven er na een dubbele transplantatie uit?
Bronnen: www.nrc.nl en www.donorregister.nl
Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.