Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Illegaal downloaden is voor sukkels

door Blossom Books 104 reacties
Waarom is het echt 'not done' om illegaal boeken te downloaden? Uitgeverij Blossom Books schreef een helder artikel vol voorbeelden en een smeekbede: 'Slecht nieuws: zeker driekwart van alle Nederlandse ebooks wordt illegaal gedownload. En hierbij smeken we jou om dat niet te doen.'

Goed nieuws! Bijna alle Blossom Books zijn ook verkrijgbaar als ePub. Slecht nieuws: zeker driekwart van alle Nederlandse ebooks wordt illegaal gedownload. En hierbij smeken we jou om dat niet te doen.

‘Maar boeken zijn zo duur!’

Het meest gehoorde argument vóór het downloaden van e-books, is dat boeken zo duur zijn. Je betaalt voor een boek inderdaad al gauw meer dan een tientje, maar met een goede reden. Er moeten namelijk heel veel dingen (en mensen!) betaald worden van de prijs van zo’n boek.

Het tv-programma De Rekenkamer rekende (in de uitzending van 27 november 2014) uit wat een boek kost en waar al het geld precies heen gaat. Zij namen het boek Verdwijn van Tess Gerritsen (van The House of Books) als voorbeeld,  en de tabel die zij maakten, gebruiken wij hier voor de duidelijkheid ook:

De prijs van een boek hangt nauw samen met de oplage; hoe meer er gedrukt worden, hoe meer je de kosten kunt spreiden. Tess Gerritsen is een heel populaire auteur dus er konden van haar boek veel exemplaren gedrukt worden. Hierdoor kwam de kostprijs van dit boek in de winkel op € 10,- (zie middelste kolom). Dat bedrag is opgebouwd uit kosten voor de drukker, BTW (6%), een royalty voor de auteur, de korting voor de retailer (een boekhandel koopt het boek van ons in met korting), marketing en als laatste een bedrag voor de uitgever. De auteur houdt dus minder dan een euro over aan het boek, de uitgever iets meer. Van dat bedrag wat de uitgever krijgt, moeten echter wel alle gemaakte kosten nog worden betaald. Voor Blossom Books zijn dat bijvoorbeeld de kosten voor de vertaling, correcties en vormgeving van het binnenwerk, maar ook de kosten voor de omslag en personeelskosten van de uitgeverij (euh, ons salaris, dus).

Bij Blossom Books proberen we onze boeken zo mooi mogelijk te maken en tegelijkertijd ook voor jullie op de prijs te letten en het nooit duurder te maken dan twintig euro. (Het lukt bijna altijd.) Dat betekent wel dat elke euro telt en dat we dus niet een prijs verzinnen en vervolgens achteroverleunen om te kijken hoe het geld binnen stroomt.  (Ha!)  

Digitaal is niet gratis

Bovenstaande geldt voor een papieren boek. Vanaf deze maand zijn al onze boeken echter ook als e-book verkrijgbaar. Nu zul je denken: zal wel, maar voor een e-book heb je geen drukkkosten! Dat klopt. Volgende rekenvoorbeeld. In de tabel zie je in de rechterkolom de kosten voor een e-book staan. De BTW op e-books is hoger dan voor een papieren boek (21%), omdat er door de vorm niet per se duidelijk is dat het om een boek gaat. (Voor vragen hierover kun je terecht bij de Belastingdienst.) Dat slokt dus een aardig deel van de prijs op. Het royaltypercentage is bij een e-book ook wat hoger voor de auteur. Winkels die online e-books verkopen krijgen ook op de e-books korting en er gaat ook weer een klein deel af voor marketing. Daarbij moeten e-books beveiligd worden – voor zover dat lukt. En er moet een leesbaar bestand voor je e-reader of iPad van worden gemaakt en ook dat kost geld. Een e-book is dus iets goedkoper dan een papieren boek maar heeft wel andere kosten.

Wij zijn overigens niet tegen e-readers, of e-books. (We zorgen niet voor niets dat alle Blossom Books worden omgezet naar ePub.) Dat is niet relevant in deze discussie: het maakt niet uit hoe je leest, als je maar leest! Het gaat erom dat je eerlijk betaalt voor je boeken, of ze nou van papier zijn of niet.    

Red de schrijver!

Dus, mocht het door bovenstaand verhaaltje en de aflevering van De Rekenkamer nog niet duidelijk zijn: illegaal downloaden is erg slecht voor de boekenwereld. De auteur loopt veel inkomsten mis, kan daardoor niet leven van zijn boeken, moet een andere baan erbij nemen, heeft minder tijd om te schrijven en dús moet jij NOG langer op het vervolg wachten. Zonder gekheid: de auteur loopt door illegale downloads echt heel veel geld mis. En hij/zij is ook geen robot die nooit hoeft te eten en gratis woont, maar een echt persoon die moet leven en ook af en toe nieuwe schoenen wil.    

Voor ons als uitgever wordt het ook steeds lastiger om mooie boeken te maken, als voor de helft daarvan niet wordt betaald. En stel je het even voor: je loopt toch ook niet met een papieren boek zomaar de boekenwinkel uit? Het feit dat niemand je ziet op internet, maakt het niet minder illegaal.  

Maar wat moet ik dan?!

Heb geduld en spaar een tijdje. Doe mee met winacties. Ga naar de bibliotheek (een auteur ontvangt een vergoeding voor elke keer dat zijn boek wordt uitgeleend). Vraag boeken(bonnen) voor je verjaardag. Ruil en leen de boeken van je vriendin. Houd actieprijzen in de gaten. En vergeet niet dat een auteur en de uitgeverij samen heel hard werken om de mooiste boeken voor jou te maken, maar dat niet gratis kunnen. En spread the booklove, natuurlijk.    

De voor- en nadelen van e-books 


Met dank aan uitgeverij Blossom Books. Dit artikel verscheen eerder in de Blossom Books Glossy, die gratis verkrijgbaar is in de boekhandel.

Illustraties © Sanneke Prins, Sproud Amsterdam



Over de auteur

Blossom Books

37 volgers
29 boeken
29 favoriet


Reacties op: Illegaal downloaden is voor sukkels

 

Gerelateerd