Kim Moelands (1975-2024): 'Mijn hele leven heb ik al haast'
Kim Moelands was auteur, recensent en journalist. Op haar derde werd ze gediagnosticeerd met taaislijmziekte (cystic fibrosis), een ernstige, erfelijke en chronische aandoening met een beperkte levensverwachting. Ondanks haar fysieke beperkingen en de vele infuusnaalden, pillen en sondevoeding was de levenslustige Moelands niet klein te krijgen. Na haar opleiding communicatie rolde ze de journalistiek en boekenwereld in en werkte onder andere voor Crimezone en LINDA. Ook was ze tweemaal jurylid voor de Gouden Strop en zat ze in 2023 nog in de vakjury van de Goeken Prijs.
'Voilà, toch gelukt!'
In 2008 verscheen het autobiografische Ademloos, over het overlijden van haar grote liefde Ron en het leven daarna. Ook haar eigen gezondheid ging steeds verder achteruit en Kim kwam op de wachtlijst voor een dubbele longtransplantatie terecht. Tijdens het onzekere wachten op nieuwe longen schreef ze haar eerste thriller, Weerloos. In 2010 kwam er op het laatste nippertje een donor beschikbaar, waarna Kim het eveneens autobiografische Grenzeloos neerpende, over het leven voor en na haar transplantatie.
Er volgden nog twee thrillers, Verdieping X in 2012 en De vrouw in de spiegel in 2015. Voor die laatste won ze een Hebban Award en werd ze genomineerd voor de Diamanten Kogel. Hoewel haar gezondheid opnieuw verslechterde, bleef ze volop lezen en schrijven. Haar laatste boek werd uiteindelijk een spannende roman, Schaduwleven. 'Er zijn momenten geweest dat ik me afvroeg of het ooit af zou komen,' vertelde ze in 2021 in een interview aan Hebban. 'Maar, voilà, toch gelukt!'
Kim en Crimezone
Van 2003 tot 2005 werkte Kim voor thrillerwebsite Crimezone, die in 2002 was opgericht door Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen. Ze werd al snel zijn rechterhand en een drijvende kracht achter de populairste website voor liefhebbers van spannende boeken. Kim schreef meer dan 150 recensies voor de thrillersite.
Naast het schrijven van recensies en het interviewen van talloze auteurs stelde ze samen met Sander ook twee naslagwerken samen. De beide Crimezone-boeken bevatten recensies, dossiers en interviews, korte verhalen, thrillertips en toplijsten. Ze voerde uiteindelijk het hoofdredacteurschap van de site, tot haar gezondheid roet in het eten gooide. Daarna werd de site voortgezet met Kees de Bree aan het roer. Van 2007 runde Kim samen met voormalig Crimezone-recensent Eric Herni de boekensite Ezzulia.
In 2010 werd Crimezone.nl overgenomen door A.W. Bruna uitgevers en keerde Sander terug als hoofdredacteur. Sinds 2014 maakt Crimezone deel uit van lezerscommunity Hebban.
'Ik heb een zwak voor de underdog.'
Kim en de donorwet
Dankzij een dubbele longtransplantatie in 2010 kreeg Kim meer dan dertien jaar leven cadeau van haar donor. Hoewel ze eerst het onzekere traject niet in wilde, kreeg ze vier jaar na het overlijden van Ron door haar nieuwe liefde Jan weer hoop op een toekomst. De operatie kwam op het nippertje, nadat ze al niet meer zelfstandig adem kon halen. Jarenlang was Kim in de media voorvechter van de wet waardoor mensen automatisch donor worden, tenzij nadrukkelijk wordt aangegeven dat iemand dit niet wil.
Eén donor kan tot wel acht levens redden. De weg naar de nieuwe wetgeving was er echter wel een van de lange adem: na een meerderheid in de Tweede Kamer in 2016 werd de wet pas in 2018 aangenomen in de Eerste Kamer en duurde het tot 1 juli 2020 voor deze ook daadwerkelijk van kracht ging. Op dit moment zijn er bijna 4,8 miljoen mensen die hebben aangegeven donor te willen worden en heeft nog eens 3,3 miljoen mensen geen bezwaar tegen orgaandonatie. Op dit moment wachten er 172 mensen op nieuwe longen, waarvan er achttien al vijf jaar of langer op de wachtlijst staan.
Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting en Donorregister.
Kim en Hebban
Naast het schrijven las Kim ontzettend veel, naast thrillers in alle soorten en maten pakte ze ook regelmatig literatuur, Young Adult, historische romans en af en toe een kinderboek op. Sinds 2017 deed ze mee aan de Hebban Reading Challenge en hoewel ze haar doel sinds 2019 bescheiden op 50 inzette, ging ze er altijd overheen en las ze per jaar zo'n 70 tot 80 boeken. Met haar actieve lezersprofiel gaf ze de Hebban community een inkijkje in haar leesleven. Ze schreef maar liefst 157 boekrecensies, die op haar Hebban-profiel te vinden zijn.
Daarnaast is Kim ook als auteur veelvuldig terug te vinden op Hebban. Ze schreef zowel in 2012 als in 2015 een persoonlijke column en werd een aantal keer geïnterviewd, zoals na het winnen van de Hebban Award voor De vrouw in de spiegel en naar aanleiding van het verschijnen van psychologische roman Schaduwleven. Ook lees je op Hebban een kort verhaal van haar, dat ze speciaal voor de Nederlandse Thriller Tiendaagse in 2016 schreef. Plaaggeest heeft in de hoofdrol Tess Westerhout uit De vrouw in de spiegel.
'Ik heb altijd een enorme fascinatie gehad voor de psyche van de mens.'
Bedankt voor alles
Afgelopen vrijdag kwam het bericht waarvan ik al twintig jaar lang weet dat-ie elke dag kon komen. Het bericht dat Kim er niet meer is. Kim, aan wie ik zoveel te danken heb. Kim, die minstens voor de helft verantwoordelijk was voor het grote succes van Crimezone. Kim, met wie ik de eerste stappen in het boekenvak zette. Kim, die me zoveel leerde over een leven waarin leven helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Kim, die me liet huilen en lachen tegelijk. Kim, die me overtuigde dat je echt van ups moet genieten, ook al zijn er meer downs en liggen er daarvan nog veel meer op de loer. Kim, die de gave had om van grote afstand altijd weer heel dichtbij te komen. Kim, die me steunde, aanmoedigde en complimenteerde bij elke stap in mijn schrijverschap. Kim, die nooit niets vroeg maar altijd alles gaf. Kim, die nooit opgaf en in de blessuretijd van de blessuretijd bleef knokken voor verlenging. Voor het leven. Het was haar niet meer gegund. Ik ben boos en verdrietig. Rust zacht, lieve Kim. Bedankt voor alles.
Hebban hoofdredacteur Sander Verheijen in een bericht op LinkedIn, 26 februari 2024.
Kims quotes komen uit haar laatste Hebban-interview en haar column uit 2015. Daarnaast is ook haar website als bron gebruikt.