Dossier /
Indiebookday 2016
Toch kan het wel. Rodaan Al Galidi belandde met zijn nieuwste boek Hoe ik talent voor het leven kreeg wel op die beruchte DWDD-tafel. Zijn uitgever, Jurgen Maas, drukte daarop 20.000 extra exemplaren. Het nieuwe boek van selfpubber Paulien Cornelisse zal ook weinig moeite hebben de juiste kanalen te vinden. De verwarde cavia verschijnt in april en dit keer regelde Paulien alles zelf, de redactie, de vormgeving, het drukwerk en de distributie. Een flinke klus, maar je hebt als schrijver zo wel alles zelf in de hand.
Nu is Indiebookday niet specifiek voor selfpubbers. Wel voor onafhankelijke uitgeverijen. En als selfpubber met je eigen in het leven geroepen uitgeverijnaam, val je onder die noemer. Heb jij een manuscript af en denk je erover om het zelf te publiceren? Lees eerst dit artikel over de verschillende keuzes en opties.
Beroemde selfpubbers
- Alecto van Xenia Kasper - Binnenkort opent de inschrijving voor een Hebban Leesclub met Alecto!
- Niet voor tere zieltjes van Jeroen Guliker
- Wedden dat het lekker is van Wilfred en Lili Genee
Eigenwijze selfpubbers
- #1: Herman Heinsbroek, Michael Pilarczyk, Jeroen Guliker en Bronja Hoffschlag
- #2: Nanda Roep, Sophia Drenth, Nemon en Natte Lunch
- #3: Greet Ilegems
- #4: Martin Gijzemijter
- #5: Julian Tunru
- #6: Jan-Simon Menkema
Leesclubs met selfpubbers
Tot en met 29 maart kun je je nog inschrijven voor een leesclubexemplaar van De Jager variant, het eerste deel in een thrillertweeluik van selfpubber Ron Hartman.
Eind vorig jaar lazen vijftien Hebban-bezoekers het debuut Hybrid van de Vlaamse Greet Ilegems. Het resulteerde in een gemiddelde waardering van 6,8 punten en de beoordeling 'debuut met potentieel'.
Meer informatie
Het landelijke programma van de Indiebookday kun je hier bekijken, dit jaar zijn er in acht steden activiteiten. Vandaag wordt de hashtag #indiebookday gebruikt op de social media. De VZU, vereniging voor zelfstandige uitgevers, staat aan de basis van de Nederlandse deelname aan Indiebookday.
Het einddoel van Indiebookday is structurele aandacht van de boekhandel voor uitgaven van onafhankelijke uitgeverijen. Initiatiefnemer van de Nederlandse Indiebookday Anton Scheepstra van uitgeverij Passage denkt dat Indiebookday in Nederland nog enorm kan groeien: 'Maar het is goed om ieder jaar aandacht te blijven geven aan onafhankelijke uitgevers en onafhankelijke schrijvers, zodat boekhandels bewuster worden van wat wij te bieden hebben. Dat zie je in Duitsland, waar Indiebookday is ontstaan. Daar heb je tegenwoordig boekhandels die het hele jaar door een aparte tafel met aanbod van indies hebben. Dat is ook ons streven. Maar er gaat een paar jaar overheen voor we zover zijn.’
De boodschap van vandaag is dan ook: koop of lees een boek van een onafhankelijke uitgeverij.