Interview /
Eva Burgers - 'Ik heb me tijdens het schrijven wel eens afgevraagd of ik het nog wel kon.'
Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben geboren in Voorburg en opgegroeid in het pittoreske dorp Noordwijkerhout. Op mijn achttiende ben ik naar Amsterdam verhuisd toen ik daar ging studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten. Ik heb zeven jaar in onze hoofdstad gewoond en ging daarna weer terug naar de kust. Tegenwoordig woon ik in Katwijk vlak aan zee.
Wat trekt je aan in het schrijven voor jongeren?
Voor tieners schrijven vind ik leuk, omdat het een heftige tijd in je leven is (kan zijn). Ik heb het zelf als een geweldige tijd ervaren maar ik weet dat die periode turbulent kan zijn.
Kun je ons in het kort vertellen waar Flashback over gaat?
Na een gezellig avondje shoppen wordt Lynn plotseling van haar fiets gesleurd en in elkaar geslagen. Als ze weer bijkomt in het ziekenhuis kan ze zich bijna niets meer van het voorval herinneren. Wat is er precies gebeurd? Wie heeft haar dit aangedaan en waarom? Lynn wordt bang en achterdochtig en weet niet meer wie ze nog kan vertrouwen. De antwoorden lijken dichterbij te zijn dan Lynn denkt, maar wil ze dat wel weten?
Bij je vorige jeugdthriller heb je zelf een ervaring gehad waarbij iemand in een auto werd getrokken. Wat is je inspiratie geweest bij Flashback?
Ik weet eerlijk gezegd niet wie of wat me bij Flashback geïnspireerd heeft. Misschien een onderwerp op televisie?
Waren er moeilijke momenten bij het schrijven van Flashback?
Er zijn altijd wel moeilijke momenten tijdens het schrijven. Bij mij is dat nooit een gebrek aan inspiratie, maar wel een gebrek aan zin of een gebrek aan concentratie.
Veel auteurs ervaren bij het schrijven van een volgend boek een zekere druk die het soms lastiger maakt om te schrijven, hoe was dit voor jou?
Die druk voelde ik ook. Mijn eerste thriller Stille getuige werd goed ontvangen. Het is altijd maar de vraag of dat bij een tweede ook zo is. Ik heb me tijdens het schrijven ook wel eens afgevraagd of ik het überhaupt nog wel kon.
Je boeken gaan over crime. Wat trekt je hierin aan?
Crime is spannend, en ik houd van spanning.
In Flashback wordt Lynn van haar fiets gerukt en in elkaar geslagen. Nadat ze in het ziekenhuis bijkomt kan ze zich niets meer herinneren. Haar geheugen komt in delen terug? Wat intrigeerde je aan het gegeven geheugenverlies?
Geheugenverlies lijkt me verschrikkelijk. Je weet niets meer van je verleden, gedeeltelijk misschien. Maar wie kan je nog vertrouwen? Misschien ben je zelf niet eens te vertrouwen. Zelfs als je geheugen optimaal werkt is het best lastig om mensen te vertrouwen, vind ik. Leven zonder kennis van je verleden lijkt me dramatisch en doodeng!
Wat is je relatie met je karakters? Dat is verschillend. Over het algemeen heb ik de neiging om mijn karakters lief te willen laten zijn, en dat is niet zo heel erg spannend. Als iemand gemene trekjes heeft, neem ik daar in het dagelijks leven direct afstand van, en tijdens het schrijven het liefst ook. Ik werk daaraan! :-) Niemand is alleen maar lief of alleen maar slecht.
Kun je ze makkelijk loslaten na afloop van het schrijven?
Ik kan me van karakters makkelijk losmaken als het boek klaar is, maar van de sfeer minder goed. Ik heb bijvoorbeeld een thriller geschreven dat zich deels in Londen afspeelt. De sfeer die in dat boek zit, houd ik het liefst zo lang mogelijk vast.
Je hebt bij de recherche gewerkt. In hoeverre is dit van invloed op je boeken?
Dat ik bij de recherche hebt gewerkt, heeft zeker invloed op mijn boeken. Ik weet redelijk hoe het eraan toegaat, en als ik twijfel ken ik genoeg mensen die me meer kunnen vertellen. Daarnaast heb ik tijdens mijn werk veel gezien en dat heeft ervoor gezorgd dat mijn kijk op onze maatschappij en de mensheid in het algemeen, misschien toch iets anders is dan wanneer je dit werk niet hebt gedaan.
Je komt binnenkort met een crime serie voor volwassenen. Is schrijven voor volwassen heel anders dan schrijven voor jongeren?
Het schrijven voor volwassenen is niet echt veel anders dan het schrijven voor Young Adults. Behalve natuurlijk dan dat de belevingswereld van een Young Adult anders is dan die van een volwassene. Iemand van dertien jaar zal zich wat lastig kunnen identificeren met een vrouw van veertig, lijkt mij.
Krijgt het genre YA volgens jou voldoende aandacht in Nederland?
Volgens mij zijn we op de goede weg als het om de aandacht voor YA boeken gaat in Nederland. Hebban doet dat in ieder geval heel erg goed! Bovendien komt er een YA-boekenweek in maart 2015. We mogen niet klagen.
Wanneer kunnen we een volgende jeugdthriller verwachten?
In februari 2015 komen de eerste twee delen van de volwassenen boekenreeks KAYA CRIME uit. Misschien in Juni (maand spannende boek) een derde deel, en dan eind 2015 weer een jeugdthriller.
Welk boek hoort volgens jou in Boek van de Week en welke vraag zou jij willen stellen aan die auteur?
Jouw boek Onzichtbaar hoort in Boek van de Week, maar ik hoor dat ik iets anders moet kiezen :-). Dan kies ik voor Mirjam Mous, Boy 7. Mijn vraag aan haar: ‘Hoe voelde het toen haar boek Boy 7 verfilmd werd?’
Let op: Er loopt momenteel een winactie. Doe mee en win een exemplaar van Flashback! Klik op de giveaway hiernaast.