Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Interview Felix Thijssen

Dat Felix Thijssen nog eens zou horen dat hij een ‘ontroerend’ boek heeft geschreven, had hij nooit gedacht. Maar nu fans dat over zijn nieuwste werk, Het Diepe Water, zeggen, is hij er toch wel blij mee. “Het ís ook een ontroerend boek. Helemaal aan het einde als dochter Francine en haar vader op de zeilboot zitten en afscheid nemen. Dat is een mooi eind. Dat ontroert.”

De inmiddels 72-jarige grootmeester van de Nederlandse misdaadroman is even in Nederland omdat zijn boek is genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Met zijn vrouw, zijn zuster een bevriend echtpaar wacht Thijssen op het moment dat ze naar de uitreiking kunnen gaan. Zonder ongeduld of zenuwen. Dat heeft hij achter zich gelaten. “Sinds mijn boek Onder de Spekboom van zo’n tien jaar geleden weet ik wat ik kan, wie ik ben. Ik voel me er gerust. Bevestiging door een prijs hoeft niet meer zo voor mij.”
Met zijn nieuwste boek werpt ook Felix Thijssen zich op het thema van de relatie tussen vader en dochter. Jan en Sanne Terlouw zijn hem daarin voor gegaan. “Ik weet niet waar het vandaan komt,” vertelt Thijssen. “Ik heb twee prachtige dochters en ben me niet bewust van enige verstoring in onze relatie.” Hij steekt een Gauloise in zijn sigarettenpijpje. “Misschien speelt in mijn onderbewustzijn mee dat ik er vroeger niet voor ze was. Ik heb een nogal turbulent leven achter de rug, weet je.”
Het idee om de hoofdrol voor een vrouw weg te leggen, ontstond volgens Thijssen al lang geleden na een opmerking van zijn oudste dochter Maria. “Die vond dat alle vrouwen in de Charlie Mann verhalen uit de jaren tachtig hetzelfde waren. Ja, dat was eigenlijk ook wel waar. Een gangster met een gouden hart. Ik verdiep me niet genoeg in vrouwen, dacht ik toen.” Thijssen moet om zijn eigen opmerking lachen. “Wat klinkt dat raar. Ik verdiep me niet genoeg in vrouwen. Alsof ik het over een andere soort heb die ik moet bestuderen.”
In de boeken van Thijssen speelt altijd een vrouw een rol naast de held. Maar het duurde lang voordat hij de een vrouw als held opvoerde. Nu volgt hij Francine vanaf haar tijd op de middelbare school tot ze 21, 22 jaar is. Voor zijn doen heeft hij ook lang gedaan over het boek, een jaar. Tot het allemaal klopte. “Een vriend vroeg me of het monomaan achter de droom van haar vader aan jagen van Francine niet een vervelend meisje zou maken. Toen werd zij een gewoon meisje met een eigen leven. Toen begon het te kloppen. Zij wil haar vader op weg helpen zijn droom waar te maken. Ze wil niet langer met hem mee. Ze wil helpen omdat hij zijn leven voor haar heeft opgeofferd. Als dan de dramatische gebeurtenissen plaatsvinden, wil zij hem beschermen. En uiteindelijk wil zij hem zijn gedroomde dood geven: aan het roer van een zeilboot midden op de oceaan.”
Helemaal aan het einde van het boek komt als een duveltje uit een doosje opeens privé-detective Max Winter het verhaal binnen gelopen. Is Winter, de held uit de langlopende serie van Felix Thijssen, soms verdwaald in een verkeerd verhaal? “Ik had een detective nodig om te laten zien dat Francine een eigen leven voor zich heeft. Alleen een happy end met haar geliefde is zo’n cliché. En bovendien wisten we uit het boek al dat het goed met haar Jeroen zou aflopen. En als ik een detective nodig heb, waarom zou ik dan een nieuwe moeten introduceren? Ik heb Max Winter toch? Die is helemaal van mij.”
De onderbreking van de serie rond Winter door Het Diepe Water hoeft de fans van Felix Thijssen niet te verontrusten. In het volgende boek eist de privé-detective weer een hoofdrol voor zich op. “Maar ook Charlie Mann komt er in terug. Het geeft mij de kans meer aandacht te besteden aan het karakter van deze gangster. Dat is altijd eendimensionaal gebleven.”
Het tekent de ontwikkeling die de schrijver zelf heeft doorgemaakt. Steeds meer aandacht voor karakters, emoties, mensen. “Ik stop graag meer dingen in mijn boeken. Bijvoorbeeld over liefde. Zie het groeiproces dat Francine doormaakt. Zij denkt dat liefde vooral leuke seks is. Maar na haar relatie met crimineel Jimmy weet zij beter. Maar ik ben geen schoolmeester. Geen moralistisch gedoe. Dat ben ik kwijt.” Weer die gulle lach, kleine pretoogjes onder de borstelige wenkbrauwen. Nee, hij hoeft pas over een paar minuten naar De Garage voor de uitreiking van de prijs. We kunnen nog even doorgaan.
Dat Francine het niet zo nauw neemt met de wet, wuift Thijssen weg. Ze moet toch iets doen? “Ze is wanhopig. Op een andere manier kan ze haar vader niet helpen. Maar hoe desperaat ook, de twee halen het nooit. Maar ze moeten iets bijzonders hebben, anders wordt het saai. Gerard is de laatste die nog platen van Pink Floyd draait. Die Jesus Christ Superstar op de platenspeler legt. Arm is wie nooit heeft gedroomd.”
Het Diepe Water is nog maar net een misdaadboek, denkt Felix Thijssen. Ook de serie rond Max Winter lijkt steeds meer roman en minder thriller te worden. “Misdaad interesseert me steeds minder. Je zet poppetjes op een bord, er klinkt een schot en er valt er een om. Dat is het dan weer. Ik wil karakters rond zien te krijgen. En in Het Diepe Water lukt dat. Ik ken iedere stap van Francine. Het karakter is een deel van mezelf geworden. Ik zou zo een vervolg kunnen schrijven.”
Waarom eigenlijk nog steeds schrijven, werken, doorgaan. De pensioenleeftijd heeft hij al ver achter zich gelaten. “We reden met de auto naar Nederland en op zo’n parkeerplaats langs de snelweg in Luxemburg zag ik een oude man met een hond naar een caravan lopen. Zijn vrouw was daar bezig. Waarom kan mijn leven niet zo simpel zijn? Waarom moet ik maar blijven werken? Ik kan me geen leven zonder voorstellen.”
Vertrouwelijk buigt hij voorover, steekt een arm uit, raakt me aan. “Ik ben voornamelijk gelukkig als ik achter mijn computer zit.”


Het diepe water
Het verhaal gaat over het meisje Francine dat haar vader in ernstige problemen heeft gebracht. Haar foute vriendje Jimmy heeft een jongetje ontvoerd, maar haar vader wordt voor het feit veroordeeld omdat hij door de politie is aangetroffen bij het lijk van het jongetje. Haar vader is ernstig ziek en zal naar verwachting overlijden in de gevangenis. Francine zet alles op alles om haar vader te bevrijden en Jimmy voor het feit veroordeeld te krijgen.

Vanaf: maart 2006
ISBN: 9789024555697
Uitgever: Sijthoff

Bibliografie
Lydia (2010)
Esperanza (2008)
Amanda (2008)
De blauwe nacht (2007)
Het diepe water (2006)
Rebecca (2004)
Rosa (2003)
Charlotte (2002)
Charlie Mann Thrillers II (2002)
Charlie Mann Thrillers (2001)
Ingrid (2001)
Caroline (2001)
Tiffany (2000)
Isabelle (1999)
Cleopatra (1998)
Unit 13 (1996)
Vuurlinies (1995)
Bureau Kruislaan: In het kader van de dienst... (1993)
Coverstory (1993)
Vuurproef (1990)
De tweede man (1988)
Koud spoor (1986)
Ratteval (1983)
Jachtschade (1981)
Wildschut (1980)

Romans (overig)
Onder de spekboom (1997) Iris (1987) Doodsvogel (1985) Gids om te overleven/The Day After (1981) Schapen houden (1980) Buiten wonen (1978)

Awards
De Diamanten Kogel (BE)
2006 | Het diepe water

De Gouden Strop (NED)
1999 | Cleopatra

Links
De website van Felix Thijssen



Over de auteur

Gijs Korevaar

0 volgers
0 boeken
0 favorieten
Specialist


Reacties op: Interview Felix Thijssen

 

Gerelateerd

Over

Felix Thijssen

Felix Thijssen

Felix Thijssen (1933-2022) was een van Nederlands bekendste thrillerauteurs. Hij...