Interview /
Jochem Myjer maakt dromen waar
In de Oerzaal, onder het toeziend oog van een mammoetskelet en het Camarasaurusskelet, en in aanwezigheid van de pers en de klas van Myjers dochtertje (de kinderen laten trots weten net een weekje in groep drie te zitten) wordt De Gorgels gepresenteerd. Tot dat moment staat De Gorgels nog onder streng embargo. Alleen de cover en flaptekst werden eerder aan de pers onthuld. Daarin wordt duidelijk dat in het sprookjesachtige boek het verhaal verteld wordt van de jonge Melle. Hij wordt midden in de nacht wakker en vindt een klein wezentje op de rand van zijn bed: een gorgel. Gorgels blijken kleine pluizebolletjes te zijn die ’s nachts over je waken. Myjer verzon ze toen zijn eigen kinderen bang waren om te gaan slapen.
Myjer heeft altijd een voorliefde gehad voor de natuur - met name voor vogels -, en studeerde biologie, zo vertelde hij de avond voor de presentatie bij RTL Late Night. In Naturalis, het museum dat Myjer vaak met zijn kinderen bezoekt, onthult de trotse adjunct-directeur Collectie René Dekker dat ‘de dode dierentuin’ ook een rol in het boek speelt. Hij vindt het boek niet alleen leuk en spannend voor kinderen, maar ook interessant voor volwassenen. Daarna geeft hij het woord aan de redacteur van uitgeverij Leopold; zij was degene die Jochem begeleidde in het schrijfproces en roept op haar beurt de sterren van de ochtend op het podium, auteur Jochem Myjer en illustrator Rick de Haas.
Grote held
Dat Myjer ontzettend onder de indruk is van de illustraties van De Haas wordt duidelijk als hij een groot applaus vraagt voor de tekenaar. Lovende woorden volgen, want tenslotte is het “veel leuker om plaatjes te kijken dan zinnetjes te lezen.” Zelf heeft de nieuwbakken auteur een voorkeur voor één tekening in het bijzonder en hij krijgt dan ook de originele prent van de prachtige illustratie cadeau.
Hoewel de populaire Myjer alleen op naam al voor een gegarandeerd goede verkoop zal zorgen, is ook duidelijk dat zijn fantasie en creativiteit ook voor een echt goed boek hebben gezorgd. Dat bleek toen hij het verhaal van De Gorgels anoniem instuurde naar de uitgeverij en het goed genoeg werd bevonden voor uitgave. Maar, zegt de komiek: "Er is één meneer die héél goed kan schrijven. Hij is mijn held. Ik ben een enorme fan en daarom wil ik hem het eerst boek geven. Het is me een grote eer."
De debutant overhandigt het eerste exemplaar van De Gorgels aan Paul van Loon, die op zijn beurt het pas verschenen nieuwste deel uit de ‘Dolfje Weerwolfje’-reeks aan de cabaretier geeft. Van Loon heeft de eerste bladzijden gelezen en dat belooft volgens hem veel goeds: “Het is een ontzettend spannend kinderboek, precies zoals een kinderboek moet zijn.”
Voorleeskwartier
Hoewel ook Freek Vonk, vriend van Jochem, bioloog en als wetenschapper verbonden aan Naturalis, graag bij de presentatie had willen zijn, bevond hij zich in the middle of nowhere voor onderzoek. Via een ‘live’ verbinding worden de kinderen echter toch getrakteerd op beelden van de populaire Freek, die in zijn wankele bootje ook al de hand had weten te leggen op een exemplaar van De Gorgels.
Ook voor De Haas was een mooie rol weggelegd. Terwijl Myjer de kinderen een fragment voorleest uit zijn splinternieuwe boek, tekent De Haas de verschillende bijpassende scènes die live worden geprojecteerd op een groot doek. Het maakt de kinderen die ademloos luisteren nieuwsgierig, maar gelukkig krijgen ze allemaal een gesigneerd exemplaar mee naar huis. Aangezien de kinderen net drie letters hebben geleerd, zullen de ouders voorlopig de dankbare voorleestaak op zich moeten nemen.
In huize Myjer is het niet de cabaretier zelf die de rol van voorleesvader vaak vervult, blijkt als Hebban hem daar na de presentatie naar vraagt: “Ja, mijn vrouw moet altijd voorlezen, helaas… Ze vinden dat leuker. Nee, maar dat voorlezen komt wel, ik ga ook een luisterboek doen.”
Dromen waarmaken
In RTL Late Night vertelde de cabaretier dat hij twee tot drie jaar met het boek bezig is geweest en zelfs zeven keer opnieuw begon. Hebban vraagt hem wat daarvan de reden was. Myjer: “Nou, ik kende het vak gewoon niet. Het is een heel simpel verhaal; het is een vak apart. Ik weet hoe ik een programma moet schrijven, maar ik weet niet hoe ik een kinderboek moet schrijven. Dus ik moest het gewoon weer helemaal opnieuw leren. Net zoals je moet leren voetballen moest ik les krijgen in hoe je moet leren schrijven. En in het begin wapperde ik wat heen en weer. De uitgeverij, tenminste een mevrouw van de uitgeverij, heeft me leren schrijven. Soms was het weer te eng voor de lezerscategorie, dan was het weer te kinderachtig. Wil je een prentenboek of wil je schrijven voor díe lezerscategorie? Er zitten heel veel regels aan kinderboeken die je niet kent, en dat moest ik echt leren, ja.”
Een kinderboek schrijven vindt de komiek naast het theater het leukste wat hij ooit heeft gedaan: “Volgens mij wil iedereen een kinderboek schrijven. Dat had ik al vóór ik kinderen kreeg en uiteindelijk dacht ik, ‘weet je wat, ik ga er gewoon aan beginnen, ik ga het gewoon dóen.’”
Op de vraag of dit moment kwam na zijn ziekte en op het moment dat hij begon met revalideren, antwoordt Myjer: “Kijk, op het moment dat je de dood even in de ogen hebt gekeken, dan ga je wel dingen - je dromen - waarmaken, anders dan is het te laat. Dus het is meer die kant, maar ik ben niet in de revalidatieperiode begonnen. Ik wil gewoon weer nieuwe dingen doen, leuk, waar ik vrolijk van word!”
De Gorgels kan gelezen worden door kinderen vanaf 7 jaar. Voorlezen vanaf 5 jaar.
Benieuwd naar het debuut van Jochem Myjer? Hebban geeft De Gorgels weg! De winactie vind je hier.